Απελευθερώνονται τα “κλειστά” επαγγέλματα

Απελευθερώνονται τα "κλειστά" επαγγέλματα

"Ιστορική αλλαγή" χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τις ρυθμίσεις που προωθούνται για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, δίνοντας το "πράσινο φως" στους αρμόδιους υπουργούς να προχωρήσουν στην τελική κατάρτιση του σχετικού νομοσχεδίου και στην κατάθεσή του στη Βουλή.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση τολμά να προχωρά στις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα και επανέλαβε τη φράση του "αυτή η Ελλάδα, η Ελλάδα με αυτά τα χαρακτηριστικά, τελείωσε πια". Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι και εκείνα θα ανταποκριθούν, επισημαίνοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα έχουν την ευθύνη για τη στάση τους.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το άνοιγμα των "κλειστών" επαγγελμάτων περιλαμβάνει την κατάργηση όλων των περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων, αλλά και ειδικές ρυθμίσεις για την άρση των περιορισμών στα επαγγέλματα που αναφέρονται στο μνημόνιο.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει με μια οριζόντια ρύθμιση, η οποία θα ισχύσει 4 μήνες μετά από την ψήφισή του, την κατάργηση όλων των περιορισμών (γεωγραφικούς, διοικητικούς, κ.λπ.), καθώς και των απαιτήσεων σε όλα ανεξαιρέτως τα επαγγέλματα, εκτός και εάν επιβάλλεται η διατήρησή τους από το δημόσιο συμφέρον. Επίσης, περιλαμβάνει και μια ειδική ρύθμιση για τα πέντε επαγγέλματα που αναφέρονται στο μνημόνιο (συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί- αρχιτέκτονες, ορκωτοί λογιστές).

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, ενώ το επάγγελμα των φαρμακοποιών απελευθερώνεται με ειδικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις
Διαδοχικές 24ωρες απεργίες πραγματοποιούν οι φαρμακοποιοί σε όλη τη χώρα, μετά την απόφαση που πήρε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν επίσης 24ωρες απεργίες τις ίδιες ημέρες (Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή) ενώ την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου θα συνεδριάσουν οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της χώρας για να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Τις ημέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων, εκτός από τα διημερεύοντα και εφημερεύοντα φαρμακεία θα λειτουργούν και φαρμακεία ασφαλείας, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Με απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, οι δικηγόροι όλης της Ελλάδος, εκτός των Αθηνών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορά το άνοιγμα του επαγγέλματός τους θα απέχουν από τα καθηκοντά τους την Πέμπτη και την Παρασκευή.

 

Πηγή: emea.gr