ΒΕΑ – ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 10-12.5.2014

Αίτημα   Β.Ε.Α. για  παράταση εξόφλησης δανείων ΤΕΜΠΜΕ
Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, με το ακόλουθο κατεπείγον έγγραφό του προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών κ.κ. Χατζηδάκη και Στουρνάρα, ζητά την παράταση της δυνατότητας αναδιάρθρωσης των δανείων κεφαλαίου κίνησης του ΤΕΜΠΜΕ, για 2 επιπλέον χρόνια.


Προ των πυλών βρίσκεται ο νέος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ο οποίος από τον Ιούνιο αντικαθιστά το «χαράτσι» της ΔΕΗ, καθώς στις 30 Μαΐου λήγει η προθεσμία για την υποβολή από τους υπόχρεους των εντύπων Ε9 με τα στοιχεία της περιουσιακής τους κατάστασης, βάσει των οποίων θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ. Κερδισμένοι είναι μόνοι όσοι έχουν γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα και κτίσματα τα οποία δεν έχουν καθόλου στέγη.


Τα ποσά φόρων που βεβαιώθηκαν με πράξεις ή αποφάσεις της Επιτροπής Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών (ΕΔΕΦΔ), που εκδόθηκαν έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2013, καταβάλλονται σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν πριν από την 1η Ιανουαρίου 2014 και την έναρξη εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Αυτό γνωστοποιήθηκε αρμοδίως με την υπ’ αριθμ. ΠΟΛ.1132/8.5.2014 εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.


Να δηλώσουν το email τους και να αποκτήσουν, όσοι δεν έχουν, κωδικούς πρόσβασης στο Taxis καλεί τους φορολογουμένους ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης. Όσοι έχουν ήδη κωδικούς πρόσβασης και έχουν δηλώσει τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου, θα πρέπει να την επικαιροποιήσουν μέσα στις επόμενες 30 ημέρες.


Σχέδιο μείωσης φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο. Με δεδομένο ότι στη συμφωνία με τους εταίρους στο επικυρωμένο κείμενο του Μνημονίου έχει μπει «ρήτρα» μείωσης φορολογικών επιβαρύνσεων σε περίπτωση που επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, το σχέδιο θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα στην επόμενη αξιολόγηση τον Σεπτέμβριο. 


Πρόσθετο φόρο 858 πληρώνουν κατά μέσο όρο οι φορολογούμενοι που παίρνουν χρεωστικό εκκαθαριστικό, ενώ στα 197 ευρώ ανέρχεται ο φόρος που λαμβάνουν οι φορολογούμενοι με πιστωτικό εκκαθαριστικό. Ειδικότερα, περισσότερες από 432.000 φορολογικές δηλώσεις έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα, ενώ 428.271 δηλώσεις έχουν ήδη εκκαθαριστεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.


Σε αναστολή των κατασχέσεων για 50.000 οφειλέτες όλων των ασφαλιστικών ταμείων, με εξαίρεση τον ΟΓΑ, που έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους, έως τον Ιούνιο του 2017, προχώρησε η διοίκηση του ΙΚΑ. Σχετική τροπολογία ενσωματώθηκα και ψηφίστηκε στο νόμο για τις λαϊκές αγορές. 


Ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων διαφέρει ανάλογα με το Tαμείο, ενώ αλλάζει πλήρως η διαδικασία από τη νέα χρονιά. Επομένως οι ασφαλισμένοι που ετοιμάζονται να καταθέσουν τα χαρτιά τους για σύνταξη θα πρέπει να γνωρίζουν με ακρίβεια πώς θα υπολογιστεί το τελικό ποσό, ώστε να μη βρεθούν προ εκπλήξεων. Στο ΙΚΑ ως βάση για τον υπολογισμό της σύνταξης λαμβάνονται οι αποδοχές των πέντε καλύτερων ετών της τελευταίας δεκαετίας. Στον ΟΑΕΕ οι συντάξεις υπολογίζονται με βάση τις κατηγορίες που έχει ασφαλιστεί ο ελεύθερος επαγγελματίας.


Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν από σήμερα τα διαγνωστικά κέντρα και οι εργαστηριακοί γιατροί, αντιδρώντας στον συρρικνωμένο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ σε ό,τι αφορά στις εργαστηριακές εξετάσεις.