Επιστολή Προέδρου του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Νικόλαου Ουσουλτζόγλου προς τον Υπουργό Πολιτισμού με θέμα την καθιέρωση Ενιαίου εισιτηρίου για την επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Χώρο των Αιγών

Επιστολή προς τον Υπουργό Πολιτισμού έστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Νικόλαος Ουσουλτζόγλου  με θέμα την καθιέρωση Ενιαίου  εισιτηρίου για την επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Χώρο των Αιγών και στα δυο κρατικά Μουσεία της Βέροιας. Με αφορμή την έναρξη της τουριστικής περιόδου η διοίκηση του Επιμελητηρίου Ημαθίας λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την από πολλών ετών πρόταση των Φίλων του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας για την καθιέρωση ενιαίου εισιτηρίου, ζητά από τον υπουργό Πολιτισμού να υλοποιήσει άμεσα την συγκεκριμένη πρόταση. 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι  ένα από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ημαθίας είναι ο πολιτιστικός πλούτος της, που αναφέρεται σε όλες τις περιόδους του ελληνισμού, ο οποίος όμως, παρότι τις τελευταίες δεκαετίες έχουν δαπανηθεί γι’ αυτόν  εκατομμύρια ευρώ των Ελλήνων φορολογουμένων, μέχρι σήμερα, δεν αξιοποιείται ικανοποιητικά. Ενδεικτικά, και χωρίς να παραγνωρίζουμε τον σύνθετο ρόλο που πρέπει να υπηρετούν τα δημόσια μουσεία παραθέτουμε τα παρακάτω στοιχεία:

 

Σήμερα ο επισκέπτης του Αρχαιολογικού Χώρου Αιγών πληρώνει 8 Ευρώ για να δει μόνον τους Βασιλικούς Τάφους ( το ανάκτορο ανακατασκευάζεται, το θέατρο για αγνώστους λόγους είναι μη επισκέψιμο, όπως μη επισκέψιμα είναι η ακρόπολη, τα τείχη, οι τάφοι στην αγορά και εξακολουθεί μη επισκέψιμος  ο τάφος της Ευρυδίκης. Το Βυζαντινό και  Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας έχουν το καθένα   εισιτήριο 2 Ευρώ.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας  οι εισπράξεις από όλα τα εισιτήρια ολόκληρης της χρονιάς 2012 από του Βασιλικούς Τάφους Βεργίνας ήταν 411.840 Ευρώ, οι εισπράξεις επίσης  όλης της χρονιάς του Αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας  ήταν 1.100 Ευρώ, ενώ του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας ήταν 1.393 Ευρώ.

           

 

Οι Φίλοι του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας, εντοπίζοντας έγκαιρα  τον πολύ μικρό αριθμό εισιτηρίων των κρατικών μουσείων της περιοχής,  πρότειναν γραπτά στον Υπουργό Πολιτισμού  την έκδοση κοινού εισιτηρίου  του Αρχαιολογικού Χώρου Αιγών με το Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας και εναρμονισμένο διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, ώστε οι επισκέπτες της Βεργίνας να μαθαίνουν την ύπαρξη των δυο άλλων σημαντικών  μουσείων της Βέροιας, που μπορούν να επισκεφτούν  με το ίδιο εισιτήριο, ελπίζοντας στην επέκταση της παραμονής και πιθανής διανυκτέρευσης τους στην πόλη.

           

Με την παραπάνω πρόταση συμφωνεί και η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Ημαθίας και αναμένει από τον Υπουργό πολιτισμού να ανταποκριθεί άμεσα στο πάγιο αυτό αίτημα.