ΒΕΑ – ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 11/5/2015

-«Η κυβέρνηση έχει κάνει ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν. Ορατή η λύση αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση των δανειστών», υπογράμμισε ο Γιάννης Βαρουφάκης, λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup που θα διεξαχθεί σήμερα στις Βρυξέλλες.


Εξάμηνο φωτιά έρχεται για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, καθώς οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν έως το τέλος του έτους φόρους άνω των 6 δισ. ευρώ! Η αρχή αναμένεται να γίνει με την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, οι οποίες θα πρέπει να υποβληθούν έως και τις 30 Ιουνίου, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης των εισοδημάτων.


Δέκα συνταξιοδοτικές διατάξεις, που επιτρέπουν την έξοδο πριν από το 62ο έτος σε 250.000 ασφαλισμένους, έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των δανειστών. Η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων βρίσκεται στο τραπέζι, με την ελληνική πλευρά να βάζει κόκκινες γραμμές όσον αφορά στο εύρος και το χρονοδιαγραμμάτων όποιων παρεμβάσεων.
Οι εκπρόσωποι των θεσμών ζητούν να μπει τέλος στα παράθυρα εξόδου πριν από το 67ο έτος για πλήρη σύνταξα και το 62ο έτος για μειωμένη. Οι αλλαγές αυτές αφορούν ασφαλισμένους που κατοχύρωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012, καθώς από το 2013 ισχύουν αυξημένα όρια ηλικίας. Υπολογίζεται πως 150.000 άτομα έχουν θεμελιώσει δικαίωμα, καθώς συμπλήρωσαν τόσο τα έτη ασφάλισης όσο και το όριο ηλικίας.


Αυξημένο κατά 6,9% ήταν το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τον Μάρτιο, με τις εξαγωγές να παρουσιάζουν άνοδο 8,5% και τις εισαγωγές να ενισχύονται κατά 7,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.


Ασφυκτικές πιέσεις δέχεται η Άνγκελα Μέρκελ από στελέχη του κόμματός της για το ζήτημα της  Ελλάδας αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg. Συγκεκριμένα, στελέχη του CDU της ζητούν να εγκαταλείψει την Ελλάδα, τη στιγμή που η ίδια είναι φανερό πως κάνει ό,τι μπορεί για να μην αποχωρήσει η χώρα μας από το ευρώ.


Την ίδια στιγμή που γίνονται αγωνιώδης προσπάθειες να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές και να μη βρεθεί η Ελλάδα προ μιας επώδυνης χρεοκοπίας, ο Β. Σόιμπλε, για άλλη μια φορά εμφανίζεται σκληρός. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θέτει θέμα… ξαφνικής χρεοκοπίας και βάζει φωτιά στις εν εξελίξεις συζητήσεις.
Συγκεκριμένα, με συνέντευξη που θα δημοσιευτεί αύριο στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung τονίζει ότι υπάρχει κίνδυνος για  μια «ξαφνική χρεοκοπία» της Ελλάδας.


-Tα πάνω – κάτω στη φορολογία ακινήτων αναμένεται να φέρουν οι νέες αντικειμενικές αξίες που ετοιμάζει πυρετωδώς η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών.
Oι νέες τιμές της εφορίας για τα ακίνητα υπολογίζεται να είναι έτοιμες μέχρι το τέλος Iουνίου και να τεθούν σε ισχύ από την 1η Iουλίου. Πάνω στις νέες αναπροσαρμοσμένες τιμές θα υπολογιστεί και ο φόρος ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν από το φθινόπωρο περίπου 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.


Τη διασύνδεση των υπό σχεδιασμό Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων με τα επιμελητήρια, αλλά και την ουσιαστική αναβάθμιση των επιμελητηρίων στην κατεύθυνση υποστήριξης της επιχειρηματικότητας προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, το οποίο εντός του επόμενου διαστήματος θα προχωρήσει στην αλλαγή του νομικού πλαισίου που διέπει τον επιμελητηριακό θεσμό. Το πώς θα γίνει η διασύνδεση δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι την παρούσα στιγμή δεν τίθεται ζήτημα επαναφοράς της υποχρεωτικότητας εγγραφής των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια που καταργήθηκε από 1/1/2015.


-Αναστάτωση στην αγορά και τον τουρισμό προκαλούν ήδη τα σχέδια για σαρωτικές ανατροπές στον ΦΠΑ, θέμα που αποτελεί πεδίο σκληρής διαπραγμάτευσης μεταξύ Αθήνας και πιστωτών.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία μελέτης που επικαλείται η ΕΣΕΕ, οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ, θα φέρουν στο σύνολο της κατανάλωσης μια επιβάρυνση 2,6%, δηλαδή 1,1 δισ ευρώ. Ειδικά στη διατροφή, το καλάθι της νοικοκυράς θα επιβαρυνθεί κατά 4,5%, δηλαδή 1,5 δισ. ευρώ.