ΒΕΑ – ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 12/5/2015

Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια του χθεσινού Eurogroup, ωστόσο παραμένει μεγάλη απόσταση μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας, όπως τουλάχιστον παραδέχθηκαν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές. Σε εκείνο που φέρονται να έχουν καταλήξει Ελλάδα και θεσμοί είναι ο ενιαίος ΦΠΑ (18% – 19%), η έκτακτη εισφορά αλληλεγύης ενώ μεγάλη απόσταση τους χωρίζει σε μεταρρυθμίσεις, εργασιακό και ασφαλιστικό.


Στην ανάγκη ολοκλήρωσης του τρέχοντος προγράμματος πριν αποφασιστεί κάθε άλλο βήμα για την Ελλάδα, επικεντρώθηκαν στις πρώτες δηλώσεις τους μετά την ολοκλήρωση της σημερινής κρίσιμης συνεδρίασης, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και ο αρμόδιος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί.


Προσβολή χαρακτηρίζεται το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου για τις προσλήψεις από υπουργούς Οικονομικών μέσα στο Eurogroup. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Der Spiegel» που αναφέρεται στο τι έγινε χθες στη συνεδρίαση, επικεντρώνει σε δύο μεγάλα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά και είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και η ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας.


Εντολή να πληρωθεί σήμερα η δόση 750 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, όπως επιβεβαιώνουν πηγές του υπουργείου.


-«Φουσκώνουν» μήνα με τον μήνα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, φτάνοντας τα 3,741 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου προς τους ιδιώτες, αναδεικνύοντας τη στάση πληρωμών στην οποία έχει περιέλθει το κράτος.
Την ίδια ώρα, επιδεινώνεται η κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία τον Μάρτιο κατέγραψαν έλλειμμα 349 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 798 εκατ. ευρώ πέρυσι λόγω της μείωσης κατά 17,1% της κρατικής επιχορήγησης και κατά 12,4% των εσόδων τους στο πρώτο τρίμηνο του 2015.


Εντυπωσιακή αύξηση κατά 5% στον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής σημειώθηκε τον Μάρτιο έναντι μείωσης 4,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2014 προς το 2013.


Αύξηση της μισθωτής εργασίας κατά 19.623 θέσεις κατέγραψε, κυρίως στον κλάδο του τουρισμού – επισιτισμού (λόγω και του Πάσχα) το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» τον Απρίλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης, τον προηγούμενο μήνα έγιναν 186.479 προσλήψεις (έναντι 145.812 τον αντίστοιχο περσινό μήνα) και αναγγέλθηκαν 106.256 αποχωρήσεις (51.019 προήλθαν οικειοθελώς και 55.237 απολύσεις) αφήνοντας θετικό ισοζύγιο 80.223 θέσεων εργασίας, έναντι 60.600 τον Απρίλιο του 2014 (καθαρή αύξηση των θέσεων κατά 19.623).


Με «ρυθμούς χελώνας» προχωρεί η διείσδυση των γενόσημων φαρμάκων στη χώρα μας, με την Ελλάδα να παραμένει στην τελευταία θέση στην Ευρώπη: τα γενόσημα σε αξίες κυμαίνονται σήμερα μόλις στο 18% με 20% και σε όγκο γύρω στο 35%. Πρώτη σε κατανάλωση είναι η Γερμανία, με ποσοστό 80% και ακολουθούν χώρες, όπως η Ολλανδία (75%) και η Αγγλία (70%), ενώ η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν ποσοστά 60% και 55% αντίστοιχα.