ΒΕΑ – ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 20/4/2015

Συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group στα γραφεία της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ στο Παρίσι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι χθεσινές διαπραγματεύσεις, οι οποίες ξεκίνησαν στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) και ολοκληρώθηκαν στις 23:00, διεξήχθησαν σε θετικό κλίμα, ενώ η είδηση ότι θα συνεδριάσει το Eurogroup την προσεχή Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης -δύο ημέρες πριν το καθορισμένο Eurogroup της 24ης Απριλίου- πιστοποιεί, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, το γεγονός ότι σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ικανή να ενεργοποιήσει το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών.    


Συνεχείς είναι οι πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση εν μέσω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με στόχο την κατάληξη σε συμφωνία άμεσα.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε άμεση υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, που, όπως είπε, η κυβέρνηση υποσχέθηκε «για να σώσει την οικονομία της και να αποφύγει τη χρεοκοπία». Σε συνέντευξη της στους FT, προειδοποίησε μάλιστα ότι «όποιο “μήνα του μέλιτος” μπορεί να είχε με τους πιστωτές, φτάνει ήδη στο τέλος του».


-Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης επισήμανε σε συνέντευξή του η οποία μεταδόθηκε χθες Κυριακή από ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι εάν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη, είναι αναπόφευκτο ότι η κρίση θα μεταδοθεί.


Περισσότερα από 1.23 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικό ταμεία είχαν ρυθμιστεί μέχρι χτες, ενώ από τη Δευτέρα 20 Απριλίου οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση ρύθμισης οφειλών, για οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ, μέσα από την ιστοσελίδα www.oaee.gr.


-Ασφυκτικές πιέσεις για νέες περικοπές και νέα μέτρα ασκούν οι δανειστές με “ψαλίδι” ακόμα και στις κατώτατες συντάξεις, κάτι που επιβεβαίωσε και ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς. Ζήτησαν τη δραστική περικοπή των κατώτατων συντάξεων που ανέρχονται σε 487 ευρώ, ούτως ώστε να ανταποκρίνονται στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβάλει οι συνταξιούχοι. Αυτό σημαίνει πως το ύψος της κατώτατης σύνταξης δεν θα ξεπερνά τα 320 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης.


Αγωνία για εκαοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους και συνταξιούχους στον ΟΑΕΕ επικρατεί μετά το νέο σοκ που προκαλούν οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Ρωμανιά ο οποίος είπε ότι για το Ταμείο αυτό «δεν διαφαίνεται σωτηρία».
Ο κύριος Ρωμανιάς διαβεβαίωσε τους γιατρούς ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ενσωμάτωσης του Ταμείου τους (ΤΣΑΥ) στον ΟΑΕΕ, αφού ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών δεν διαφαίνεται να έχει σωτηρία. «Είμαστε υπέρ των ενοποιήσεων, αλλά υπό όρους», είπε και πρόσθεσε: «Δεν νοούνται ενοποιήσεις σαν αυτές που έγιναν το 2012 με τα επικουρικά, όταν πλεονασματικά ταμεία ενοποιήθηκαν με ελλειμματικά. Σήμερα, το μεγάλο επικουρικό ταμείο, το ΕΤΕΑ, δεν μπορεί να πληρώσει συντάξεις».


-Επείγουσα έκκληση στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ε.Ε. για την άμεση διαμόρφωση ενός συνεκτικού σχεδίου απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη νέα τραγωδία με μετανάστες ανοιχτά της Λαμπεντούζα.


-Στις 9.00 το πρωί αναμένεται να ξεκινήσει, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η δίκη της ηγεσίας, στελεχών και μελών της Χρυσής Αυγής, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού. Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και συγκεντρώσεις από σωματεία – φορείς.