ΒΕΑ- ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 21/4/2015

-Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Εθελοντική Ανθρωπιστική Δράση ΑΝΘΡΩΠΟΜΑΝΙΑ, έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στην εναρκτήρια εκδήλωση του έργου «Επιχειρηματική Υπευθυνότητα και Αειφορία», δ.τ. «Ευ Αειφορείν»  που θα πραγματοποιηθεί  Τρίτη  21 Απριλίου 2015 και ώρα 16.00 – 19.00  στο Αμφιθέατρο Αντωνιάδου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Πρώην ΑΣΟΕΕ, Πατησίων 76, 104 34 Αθήνα) Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας στα τηλέφωνα: 2103680761, 2103680884-
Δείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης δελτίο συμμετοχής εδώ


-Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη – Ανάδειξη του κοινωνικού έργου των επιχειρήσεων
Τη δυνατότητα προς στα μέλη του να δείξουν την κοινωνική τους υπευθυνότητα και ευαισθησία, με  αποτελεσματικό και προσοδοφόρο τρόπο, προσφέρει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τη ΜΚΟ «ΑΝΘΡΩΠΟΜΑΝΙΑ» μέσω του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων «Επιχειρηματική Υπευθυνότητα και Αειφορία».
Αναλυτικά το δελτίο τύπου στην ιστοσελίδα του ΒΕΑ.


-Άνοιξε η ηλεκτρονική πύλη στον ΟΑΕΕ για υποβολή αίτησης στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και από οφειλέτες με χρέος μικρότερο των 5.000 ευρώ. Πρόκειται για την υπηρεσία με την ονομασία Ρυθμίστε Εδώ , που παρέχεται διαδικτυακά από το site του οργανισμού (www.oaee.gr).


-Τα εργασιακά είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγάλο “αγκάθι” στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών.
Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για πρόοδο στις συνομιλίες, ωστόσο σημειώνουν ότι το μείζον θέμα διαφωνίας είναι τα εργασιακά, με τους θεσμούς να πιέζουν για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων αλλά και για να μην προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση στον τομέα αυτό, κάτι που για την ελληνική πλευρά αποτελεί “κόκκινη γραμμή”. Στο Παρίσι, συνεχίστηκαν για τρίτη ημέρα οι συζητήσεις του Brussels Group με επίκεντρο τη φορολογία και το χρέος.


-O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προειδοποίησε ότι η ελληνική αδιαλλαξία κινδυνεύει να ωθήσει την ήπειρο προς την οικονομική καταστροφή και επέκρινε την Αθήνα για «μη-αποδεκτή» έλλειψη συνεργασίας. «Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα, ωστόσο αποκλείω 100% ένα Grexit, δεν θα υπάρξει χρεοκοπία», σημείωσε ο Γιούνκερ.


-«Κανείς δεν είναι αισιόδοξος για την Ελλάδα, εάν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές», είπε ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ στο Bloomberg.


-Περίπου 1.400 φορείς του δημοσίου – δήμοι, περιφέρειες, ΔΕΚΟ, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, ανεξάρτητες αρχές, μουσεία, αθλητικές εγκαταστάσεις – καλούνται να μεταφέρουν, εφόσον έχουν, τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας ΕΛΛ προκειμένου αυτά να αξιοποιηθούν για τις δανειακές ανάγκες του δημοσίου μέσα από τη μετατροπή τους σε repos..


-Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις, τόσο της αντιπολίτευσης όσο και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Μάλιστα δήμαρχοι και περιφερειάρχες ετοιμάζονται να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματική η σχετική διάταξη.


-Με τη μορφή τροπολογιών, αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή τις διατάξεις που παγώνουν τις μειώσεις συντάξεων και εφάπαξ ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης. Συγκεκριμένα, έχουν ήδη κοινοποιηθεί στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, και μετά την επεξεργασία τους θα κατατεθούν στη Βουλή, διατάξεις που αναστέλλουν την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, η οποία θα οδηγούσε σε περικοπές 7% από την αρχή του έτους και 8% από την 1η Ιουλίου 2015 και μετά. Επίσης, αναθεωρείται ο μαθηματικός τύπος για τις εφάπαξ παροχές και σε ό,τι αφορά τις κύριες συντάξεις, η διάταξη προβλέπει την αναστολή εφαρμογής του νέου τρόπου υπολογισμού των κύριων συντάξεων, ο οποίος επρόκειτο να ισχύσει από 1/1/ 2015 και μετά.


Προτεραιότητα στην καταβολή των δεδουλευμένων (που ήδη καθυστερούν από 1 – 5 μήνες) σε 1 εκατ. εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα και στη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού, αποφάσισε να δώσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αφήνοντας τις εργοδοτικές οργανώσεις και τα συνδικάτα να αποφασίσουν, μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις, αν και πότε θα επαναχορηγηθούν οι πολυετίες. Το σχέδιο νόμου για τις συλλογικές συμβάσεις και την επαναφορά του κατώτατου μισθού βρίσκεται στην ΟΚΕ και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος Μαΐου.


Αποκαλυπτικά στοιχεία για το μέγεθος της φοροδιαφυγής, της παραοικονομίας και της διαφθοράς στην Ελλάδα παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του 11ου ετησίου φορολογικού συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ετήσια απώλεια δημοσίων εσόδων από τη φοροδιαφυγή υπερβαίνει τα 7 δισ. ευρώ, η παραοικονομία υπερβαίνει τα 41 δισ. ευρώ και η διαφθορά του κρατικού μηχανισμού στερεί από την εθνική οικονομία πόρους ύψους 21 δισ. ευρώ.


Τον Φεβρουάριο του 2015 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 929 εκατ. ευρώ, κατά 200 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο του Φεβρουαρίου του 2014. Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην επιδείνωση των ισοζυγίων των πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, καθώς επίσης και στον περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών.