ΒΕΑ -ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 4/5/2015

Σχέδιο για αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση. Το βασικό σενάριο προβλέπει κατάργηση της έκπτωσης του 30% στην εισφορά αλληλεγγύης αναδρομικά από 1-1-2015 για ύψος ετήσιου εισοδήματος πάνω από 50.000 ευρώ. Η εφαρμογή του μέτρου θα επιφέρει αύξηση της παρακράτησης στις μηνιαίες αποδοχές. 


Σήμερα θα επαναληφθούν οι εργασίες της Ομάδας των Βρυξελλών (Brussels Group). Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της επταμελούς ελληνικής αποστολής και των εκπροσώπων των θεσμών πιθανότατα θα συνεχιστούν μέχρι και την Τετάρτη.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, υπάρχουν αρκετά θέματα στα οποία υπάρχει σύγκλιση απόψεων, ωστόσο στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι μεγάλη.


Συμφωνία που θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και για το 2016, επιδιώκει η κυβέρνηση αλλάζοντας ξανά στρατηγική και εγκαταλείποντας την ενδιάμεση συμφωνία. Τα τελευταία νέα από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πολύ πιο θετικά κι έρχονται σε αντίθεση με το κλίμα απογοήτευσης λόγω της εμπλοκής που σημειώθηκε το Σάββατο στις διαπραγματεύσεις εξαιτίας των απαιτήσεων του ΔΝΤ να ανοίξουν θέματα όπως οι ομαδικές απολύσεις. 


-“Σύντομα θα μπει ένα τέλος στις … αχρείαστες Κυριακές και στα αποτυχημένα πειράματα που έχει υποστεί η ελληνική αγορά από τις κατά παραγγελία εργαλειοθήκες”, σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, με αφορμή τη λειτουργία των καταστημάτων σήμερα, αλλά και την έναρξη της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου. 


 Δραματικό μήνυμα στην κυβέρνηση να κλείσει την διαπραγμάτευση με τους εταίρους έστειλε σήμερα Κυριακή η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη.

Σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Alpha τόνισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, πρέπει να κλείσει η συμφωνία και να αποκατασταθεί η ρευστότητα επισημαίνοντας συγκεκριμένα ότι το μήνυμα είναι ότι θα πρέπει να γίνει προσπάθεια από όλους- εταίρους, θεσμούς, κυβέρνηση- να κλείσει η συμφωνία και να υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική. 


Σε δραματική συρρίκνωση των επικουρικών συντάξεων οδήγησαν οι πολλαπλές μειώσεις που υπέστησαν κατά την περίοδο 2010 – 2014 από την εφαρμογή των νόμων του μνημονίου. Οι δύο μεγαλύτερες κατηγορίες συνταξιούχων, δηλαδή του ΙΚΑ και του Δημοσίου, έχουν τις χαμηλότερες επικουρικές συντάξεις.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι από το 1.044.098 συνταξιούχων του ΕΤΕΑ συντριπτικά οι περισσότεροι, δηλαδή 943.206 δικαιούχοι, λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις μικρότερες των 197 ευρώ μικτών τον μήνα. 


Μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται να καθοριστούν οι νέες τιμές προσδιορισμού της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, όπως προκύπτει από έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη. 


Πρόταση – σοκ για στάση πληρωμών προς τους δανειστές μέχρι να υπάρξει συμφωνία, κάνει ο πρώην επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός.