ΒΕΘ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΜΑΪΟΥ – ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

      Αθήνα, 05 Ιουλίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΜΑΪΟΥ – ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, δημοσιοποιεί σήμερα την τρίτη κατά σειρά  ποσοτική έρευνα με τίτλο «Οικονομικό Βαρόμετρο», η οποία πραγματοποιείται ανά δίμηνο κατ' εντολή του ΕΒΕΑ από την εταιρία ALCO, ενώ τα ευρήματα  της επεξεργάζονται από το Κέντρο Μελετών και Έρευνας του ΕΒΕΑ.

Η έρευνα για το τρίτο δίμηνο του 2011, Μάιου-Ιουνίου, διεξήχθη το διάστημα 30 Ιουνίου – 4 Ιουλίου. Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν οριακή βελτίωση στην αισιοδοξία των πολιτών σχετικά με τα δημόσια αλλά και τα προσωπικά τους οικονομικά, συγκρινόμενα με εκείνα των δυο προηγούμενων διμήνων, αλλά ο δείκτης απαισιοδοξίας παραμένει υψηλός, σε ποσοστό 75% και 71% αντίστοιχα. Ωστόσο, το ποσοστό εκείνων των πολιτών που αξιολογούν αρνητικά την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση αυξήθηκε και εκτοξεύθηκε στο 81%, φανερά επηρεασμένο από τα πρόσφατα γεγονότα που απασχόλησαν την χώρα και κυρίως από την επιβολή των νέων σκληρών μέτρων λιτότητας,

Όπως και στις προηγούμενες έρευνες έτσι και στην τελευταία, συμπεριλήφθηκαν ερωτήσεις για επίκαιρα ζητήματα, όπως η συμβολή του ανασχηματισμού στην καλύτερη λειτουργία της κυβέρνησης, στην οποία η πλειοψηφία των ερωτηθέντων απάντησε αρνητικά σε ποσοστό 66%, καθώς και για το εάν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα αποδώσει ή όχι, όπου επίσης το 66% των ερωτηθέντων απάντησε πως πιστεύει ότι δεν θα αποδώσει και θα οδηγήσει την χώρα σε βαθύτερη ύφεση.

Παρουσιάζοντας την έρευνα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος δήλωσε:

«Το Βαρόμετρο του ΕΒΕΑ αποδεικνύει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, σε ποσοστό 81%, διάκειται αρνητικά στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Για πολλοστή φορά, το ΕΒΕΑ καλεί την κυβέρνηση να αλλάξει το μείγμα οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί καθώς, αποδεδειγμένα πλέον τα μέτρα που λαμβάνει δεν επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, το αντίθετο, μάλιστα, οδηγούν την χώρα σε βαθύτερη ύφεση, την αγορά σε τέλμα και την κοινωνία σε απόγνωση. Και δεν θα πρέπει η κυβέρνηση να υποτιμήσει το γεγονός ότι, όπως προκύπτει και από το Βαρόμετρο του ΕΒΕΑ, δεν έχει πλέον καμία βάση στήριξης στην κοινωνία, ούτε καν ανάμεσα στους ψηφοφόρους της. Άλλωστε, δυο στους τρείς Έλληνες πιστεύουν ότι με τον ανασχηματισμό που έγινε, δεν πρόκειται να λυθούν τα δημοσιονομικά μας προβλήματα, και, βέβαια, θεωρούν ότι η εφαρμογή των μέτρων που περιέχει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα οδηγήσει την χώρα σε βαθύτερη ύφεση.» 

Τα κύρια ευρήματα της έρευνας είναι:

  1. Οριακή βελτίωση παρουσιάζει ο δείκτης αισιοδοξίας των πολιτών σχετικά με την πορεία της Ελληνικής οικονομίας, συγκρινόμενος με τα αποτελέσματα των ερευνών των δυο πρώτων διμήνων του 2011. Το γεγονός αυτό οφείλεται προφανώς στις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις που φαίνεται να δημιούργησαν κάποιες προσδοκίες (κυρίως η καταβολή της 5ης δόσης) και οδήγησαν σε μικρή άνοδο των ποσοστών όσων δηλώνουν αισιόδοξοι. Ωστόσο, πάνω από 7 στους 10 ερωτηθέντες δηλώνουν απαισιόδοξοι τόσο για την πορεία της χώρας όσο και σε σχέση με την προσωπική οικονομική τους κατάσταση. Αναλυτικότερα, στην ερώτηση για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας, απαισιόδοξο δηλώνει το 75%. Ταξινομώντας όμως τα αποτελέσματα με βάσει την ηλικία των ερωτηθέντων, παρατηρεί κανείς ότι αυξήθηκε το ποσοστό απαισιοδοξίας μεταξύ των ηλικιών 18-24 από 84% σε 90%, γεγονός που καταδεικνύει το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νέοι
  2. Στην ερώτηση για την πορεία των οικονομικών των νοικοκυριών τους, οι ερωτώμενοι σε ποσοστό 21% δηλώνουν αισιόδοξοι, ενώ το 66% αυτών δηλώνουν απαισιόδοξοι, μειωμένοι κατά 11% από τις παρατηρήσεις των προηγούμενων περιόδων. Και στην ερώτηση αυτή οι πλέον απαισιόδοξοι εμφανίζονται στις ηλικίες μεταξύ 18 και 24 ετών, αυξάνοντας το ποσοστό κατά 2% από το δεύτερο δίμηνο του έτους. Σε αντίθεση με τα αποτελέσματα των δυο πρώτων ερευνών, οι πολίτες της Αθήνας εμφανίζονται πιο απαισιόδοξοι από τους πολίτες της Περιφέρειας με ποσοστά 75% και 69% αντίστοιχα, σχετικά με την πορεία των προσωπικών τους οικονομικών, ενώ απαισιόδοξοι εμφανίζονται το 81% των ερωτηθέντων ψηφοφόρων της ΝΔ και το 61% εκείνων του ΠΑΣΟΚ.
  3. Σε αντίθεση με την ελάχιστη βελτίωση των ποσοστών απαισιοδοξίας τόσο για τα δημόσια όσο και για τα προσωπικά οικονομικά, το ποσοστό των πολιτών που κρίνει αρνητικά την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αυξήθηκε από 77% σε 81%, αντίστοιχα μειώθηκε το ποσοστό εκείνων που την κρίνουν θετικά, ενώ το ποσοστό εκείνων που επέλεξαν να μην απαντήσουν παρέμεινε σταθερό. Ηλικιακά και πάλι, οι πιο απαισιόδοξοι εμφανίζονται μεταξύ των ηλικιών 18 και 24 ετών σε ποσοστό 91%. Όπως και στο προηγούμενο ερώτημα έτσι και σε αυτό, οι κάτοικοι της Αθήνας εμφανίζονται πιο απαισιόδοξοι από τους κατοίκους της Περιφέρειας, ενώ σημαντικά πιο απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι ψηφοφόροι της ΝΔ, με ποσοστό 95%, από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ (62%).
  4. Σε θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα, και συγκεκριμένα στο ερώτημα κατά πόσο πιστεύουν οι ερωτηθέντες ότι ο ανασχηματισμός θα συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία της κυβέρνησης και στην λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την επίλυση των δημοσιονομικών προβλημάτων, το 66% των ερωτηθέντων απάντησαν αρνητικά, ενώ μόλις το 20% διατήρησε θετική στάση. Στο ίδιο ερώτημα, οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ και της ΝΔ σημείωσαν τα μεγαλύτερα αρνητικά ποσοστά -87% και 83% αντίστοιχα- σε σύγκριση με τους ψηφοφόρους των υπολοίπων κομμάτων, ενώ οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ήταν λιγότερο απαισιόδοξοι από όλους με ποσοστό 44%.
  5. Σχετικά με το εάν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα αποδώσει ή όχι, το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων (66%) απάντησαν ότι πιστεύουν πως θα οδηγήσει την χώρα σε βαθύτερη ύφεση, ενώ το ποσοστό εκείνων που απάντησαν πως δεν γνωρίζουν ήταν μεγαλύτερο από το ποσοστό των ερωτηθέντων που απάντησαν θετικά (21% και 13% αντίστοιχα). Οι ερωτηθέντες ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ήταν οι μόνοι που απάντησαν λιγότερο απαισιόδοξα από όλους τους υπολοίπους. Οι ψηφοφόροι όλων των υπολοίπων κομμάτων συγκέντρωσαν ποσοστά αρνητικής ψήφου από 73% (ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ) έως 79% (ΝΔ), ενώ οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ μόλις 48%.

Πηγή: ΒΕΘ