ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2011

  • ΕΒΕΑ: ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟ 75% ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Στο 81% ανέρχεται το ποσοστό των πολιτών που αξιολογούν αρνητικά την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση το τρίτο δίμηνο του 2011, σύμφωνα με την έρευνα «Οικονομικό Βαρόμετρο», η οποία πραγματοποιείται ανά δίμηνο κατ' εντολή του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας από την εταιρία ALCO.

 Τα συμπεράσματα της έρευνας δείχνουν οριακή βελτίωση στην αισιοδοξία των πολιτών σχετικά με τα δημόσια αλλά και τα προσωπικά τους οικονομικά, συγκρινόμενα με εκείνα των δυο προηγούμενων διμήνων, αλλά ο δείκτης απαισιοδοξίας παραμένει υψηλός, σε ποσοστό 75% και 71% αντίστοιχα. Ειδικότερα, στην ερώτηση για την πορεία των οικονομικών των νοικοκυριών τους, οι ερωτώμενοι σε ποσοστό 21% δηλώνουν αισιόδοξοι, ενώ το 66% αυτών δηλώνουν απαισιόδοξοι, μειωμένοι κατά 11% από τις παρατηρήσεις των προηγούμενων περιόδων.

Οι πλέον απαισιόδοξοι εμφανίζονται στις ηλικίες μεταξύ 18 και 24 ετών, αυξάνοντας το ποσοστό κατά 2% από το δεύτερο δίμηνο του έτους. Σε αντίθεση με τα αποτελέσματα των δυο πρώτων αντίστοιχων ερευνών, οι πολίτες της Αθήνας εμφανίζονται πιο απαισιόδοξοι από τους πολίτες της Περιφέρειας. Αυξημένο κατά 4% εμφανίζεται παράλληλα το ποσοστό των πολιτών που κρίνει αρνητικά την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ αντίστοιχα μειώθηκε το ποσοστό εκείνων που την κρίνουν θετικά και το ποσοστό εκείνων που επέλεξαν να μην απαντήσουν παρέμεινε σταθερό.

  • ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΑΘΗΝΑΣ: ΖΗΤΟΥΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Συγκεκριμένα και ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης των ξενοδοχείων της Αθήνας ζήτησε η Ένωση Ξενοδόχων της Αθήνας – Αττικής (ΕΞΑ-Α) από την κυβέρνηση, τα οποία θα τους επιτρέψουν να ανακουφιστούν για τις ζημιές που έχουν ήδη υποστεί και για τη διαφαινόμενη αποθετική ζημία απ' τα τραγικά γεγονότα της 15ης Ιουνίου και του διημέρου 28 και 29 Ιουνίου 2011, σε συνέχεια των επίσης τραγικών επεισοδίων του Δεκεμβρίου του 2008, του Μαΐου του 2010 και όσων άλλων έχουν προηγηθεί ή έχουν ακολουθήσει αυτών.

  • ΝΕΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

Περαιτέρω μείωση σημείωσαν οι τραπεζικές καταθέσεις το Μάιο σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος. Πρόκειται για μείωση της τάξης του 2,5% σε μηνιαία βάση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν στα 191,9 δισ. ευρώ στα τέλη Μαΐου από 196,8 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Από την αρχή του έτους, οι καταθέσεις έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 17,7 δισ. ευρώ.

Πηγή: ΕΒΕΑ