«Γεφυρώνοντας την Νοτιανατολική Ευρώπη με το Παγκόσμιο Εμπορικό Σύστημα»

«Γεφυρώνοντας την Νοτιανατολική Ευρώπη με το Παγκόσμιο Εμπορικό Σύστημα»
Οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων της Μακεδονίας και της Θράκης στις Βρυξέλλες

s_vry3elles_1_F12771.jpgΔημόσια Ακρόαση με θέμα «Γεφυρώνοντας την Νοτιανατολική Ευρώπη με το Παγκόσμιο Εμπορικό Σύστημα», πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Μαΐου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου. Την πρωτοβουλία της διοργάνωσης είχε ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, καθηγητής κ. Γιώργος Παπαστάμκος, με την υποστήριξη των Ευρωβουλευτών της Ρουμανίας κ. Βίνκλερ και της Βουλγαρίας κας Λιούμπτσεβα.

Στην Ακρόαση έλαβαν μέρος ως ομιλητές ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Πέτρος Δούκας, ο Υφυπουργός Οικονομικών και Ενέργειας της Βουλγαρίας κ. Κουιουμντίεφ και ο Υφυπουργός Διεθνούς Εμπορίου της Ρουμανίας κ. Ίμρε. Επίσης, παρέστησαν πρόεδροι και εκπρόσωποι όλων των Εμπορικών Επιμελητηρίων της Μακεδονίας και της Θράκης, του ΣΕΒ και του ΣΕΒΕ. Οι Υφυπουργοί της Ελλάδος, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας ανέλυσαν το μέχρι τώρα θετικό κεκτημένο της εμπορικής και επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών ως κρατών μελών της ΕΕ και του ΟΟΣΕΠ.

s_vry3elles_2_F13904.jpgΕιδικότερα, ο κ. Δούκας αναφέρθηκε στα προβλήματα του σύγχρονου παγκοσμίου οικονομικού περιβάλλοντος, όπως στην πετρελαϊκή κρίση, στην αύξηση των τιμών των διατροφικών αγαθών, στις κλιματικές αλλαγές και στη στασιμότητα των δεικτών ανάπτυξης των πλουσιοτέρων κρατών. 

Ο Ελληνας Υφυπουργός παρουσίασε εν συνεχεία την εμπορική και επενδυτική παρουσία της Ελλάδος στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, επεσήμανε την αναγκαιότητα της ανάπτυξης των καθέτων οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων προς βορρά, υπογράμμισε τη σημασία των ενεργειακών σχεδίων στην περιοχή, και ανέδειξε τη σημασία των πρωτοβουλιών «Ενωση για τη Μεσόγειο» και «Αδριατικής και Ιονίου» καθώς και αγορών – στόχων στις χώρες του Καυκάσου και στην Κεντρική Ασία, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική.

Ο κ. Παπαστάμκος τόνισε τη σημασία της συγκροτημένης ανάδειξης μιας «Νότιας Διάστασης» της ΕΕ, με προτεραιότητα στη θεσμική ασφάλεια, στην πολιτική σταθερότητα, στην οικονομική ολοκλήρωση και στην επέκταση των διευρωπαϊκών δικτύων που αποτελούν απαραίτητο υποβοηθητικό παράγοντα της γεφύρωσης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με το ευρωπαϊκό και το εν γένει παγκόσμιο εμπορικό σύστημα. Η Βουλγαρία και η Ρουμανία, επιλέγοντας το δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, τον οποίο εμπράκτως υποστήριξε η Ελλάς, δίνουν το παράδειγμα της ανάδειξης κοινών πολιτικών και οικονομικών τόπων, είπε ο Ελληνας ευρωβουλευτής, ευχόμενος το παράδειγμα αυτό να βρει μιμητές στα Δυτικά Βαλκάνια.

s_vry3elles_3_F13969.jpgΑπευθυνόμενος στους εκπροσώπους των επιμελητηρίων, ο Ελληνας ευρωβουλευτής έδωσε έμφαση στο ρόλο των Επιμελητηρίων ως αντιπροσωπευτικών εκφραστών της δημιουργικής επιχειρηματικής δραστηριότητας και στη σημασία της συμβουλευτικής τους γνώμης στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής εμπορικής πολιτικής.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν, ως προσκεκλημένοι του κ. Γιώργου Παπαστάμκου, Πρόεδροι και Εκπρόσωποι από όλα τα Εμπορικά Επιμελητήρια της Μακεδονίας και της Θράκης, εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, της ΠΑΣΕΓΕΣ κ.α., μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Νίκος Ουσουλτζόγλου.


Ευχαριστήριο του προέδρου του Επιμελητηρίου Ημαθίας προς τον Ευρωβουλευτή κ. Γιώργο Παπαστάμκο

Αγαπητέ Γιώργο, 

Εκ μέρους του Επιμελητηρίου Ημαθίας και εγώ προσωπικά αισθάνομαι την ανάγκη να σε ευχαριστήσω για την πρόσκληση σου να συμμετέχουμε οι Πρόεδροι και οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων της Βορείου Ελλάδος στην δημόσια ακρόαση με θέμα : « Γεφυρώνοντας την Νοτιοανατολική Ευρώπη με το παγκόσμιο Εμπορικό Σύστημα», που έγινε στις Βρυξέλλες στις 26-28 Μαϊου.

Η άριστη διαμονή ,η θερμή φιλοξενία και το φιλικό κλίμα που αναπτύχθηκε έκαναν το διήμερο ακόμη πιο ξεχωριστό και άκρως ενδιαφέρον με τις επαφές και συζητήσεις που έγιναν εντός και εκτός ευρωκοινοβουλίου.

Επίσης θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στους συνεργάτες σου τον κ. Κωνσταντίνο Χατζηφώτη και την κ Αφεντία Χωραφά που φρόντισαν όλες τις λεπτομέρειες του ταξιδιού και του ημερήσιου προγράμματος.

Με φιλικούς Χαιρετισμούς
Ο Πρόεδρος
Νικόλαος Προδ. Ουσουλτζόγλου