Γιατί εξαφανίζονται οι ακάλυπτες από την αγορά

Γιατί εξαφανίζονται οι ακάλυπτες από την αγορά
Ποια είναι η πραγματική αιτία της τάσης που ξεκίνησε στο τέλος του περασμένου χρόνου και που τότε πανηγυρίσθηκε ως μείζον γεγονός

Αργά αλλά σταθερά οι ακάλυπτες επιταγές οδεύουν προς εξαφάνιση. Μια τάση η οποία ξεκίνησε στο τέλος του περασμένου χρόνου, και μάλιστα τότε πανηγυρίσθηκε ως μείζον γεγονός. Στην πορεία, ωστόσο, αποδείχθηκε ότι δεν ήταν. Κι αυτό γιατί οι ακάλυπτες μειώνονται όχι γιατί εξορθλογίζονται οι συναλλαγές, αλλά γιατί …δεν γίνονται.

Παράγοντες της αγοράς, αλλά και αρμόδιοι τραπεζικοί υπάλληλοι υποστηρίζουν ότι λόγω της έλλειψης ρευστότητας, οι περισσότερες από τις επιταγές, στη λήξη τους, αποδεικνύονται ακάλυπτες. Οπότε, δεν γίνονται αποδεκτές εξαρχής και κατά συνέπεια, δεν κόβονται. Κι έτσι, από μήνα σε μήνα εμφανίζεται εντυπωσιακή μείωση, όπως συνέβη και τον Μάιο (σε σχέση με τον Απρίλιο).

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο το μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει σήμερα η η αγορά και τον σκληρό αγώνα επιβίωσης που δίνουν σε καθημερινή σχεδόν βάση οι επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, αλλά και οι επαγγελματίες. Το θέμα, βεβαίως, είναι για πόσο καιρό αυτή η προσπάθεια θα συνεχίζεται, όταν μάλιστα ο τραπεζικός δανεισμός αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολος και οι υπόλοιπες πηγές άντλησης ρευστότητας έχουν εξαντληθεί προ πολλού.

Πηγή: www.voria.gr