ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 16 Ιουνίου 2010

 

  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση προβλέπει ο νέος φορολογικός νόμος για τις επιχειρήσεις που θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας παρά το μειωμένο κύκλο εργασιών. Σύμφωνα με την απόφαση αρ. ΠΟΛ 1088, του υπουργείου Οικονομικών, μεταξύ άλλων προβλέπεται φορολογική ελάφρυνση μείωσης συντελεστή κατά 3 μονάδες σε επιχειρήσεις των οποίων μειώνεται ο τζίρος για 2 συνεχή χρόνια, χωρίς να απολύσουν εργαζομένους. Επίσης, μείωση κατά 20% των καθαρών κερδών και εισοδημάτων των ατομικών επιχειρήσεων και επαγγελματιών που εμφανίζουν μικρότερα έσοδα για 2 συνεχή χρόνια, χωρίς όμως να μειώνουν προσωπικό.

 

  • ΕΛΛΑΔΑ – ΚΙΝΑ: ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ 14 ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ

Στην υπογραφή 14 συμφωνιών οικονομικής συνεργασίας προχώρησαν Ελλάδα και Κίνα στο πλαίσιο της επίσκεψης του αντιπροέδρου της Κίνας στην Αθήνα. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει τις οικονομικές δυσκολίες και να πραγματοποιήσει σταθερή ανάπτυξη για την ευημερία του λαού. Υπάρχει κοινή βούληση Αθήνας – Πεκίνου να ενδυναμώσουμε τις επωφελείς μας συνεργασίες για την κοινή αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης» δήλωσε ο Ζανγκ Ντεγιάνγκ. Οι συμφωνίες αφορούν κυρίως στους τομείς της ναυτιλίας, των μεταφορών, του τουρισμού, των τηλεπικοινωνιών και των εξαγώγιμων ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

  • ΕΣΠΑ: ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΣΕ 7.400 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των προτάσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της προκήρυξης για την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων μέσω της οποίας ενισχύονται περί τις 7.400 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ανακοίνωσε χθες η υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, Λούκα Κατσέλη. Παράλληλα ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων ύψους 190 εκατ. ευρώ για τη χρήση νέων τεχνολογιών. Το πρόγραμμα αφορά επιχειρήσεις λιανεμπορίου, εκδοτικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος με εξαγωγικό προσανατολισμό και εταιρείες πληροφορικής. Συνολικά σε εξέλιξη αυτή την περίοδο είναι 11 προγράμματα άμεσης ενίσχυσης επιχειρήσεων, με προϋπολογισμό 1,823 δισ. ευρώ.

  • ΝΕΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ»

Νέα προγράμματα προϋπολογισμού 539 εκ. ευρώ για το 2010 από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση», παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Τ. Κατσέλη, με  τη συμμετοχή  του Ειδικού Γραμματέα Ψηφιακού Σχεδιασμού, κ. Αντώνη Μαρκόπουλου. Σημειώνεται ότι, πέραν των νέων προγραμμάτων, είναι ανοιχτές και προηγούμενες προκηρύξεις έργων, συνολικού ύψους 220 εκ. ευρώ, που διαμορφώνουν το συνολικό φετινό προϋπολογισμό του προγράμματος στα 759 εκ. ευρώ.

  • ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ: ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΚΑΤΑ 59,26% Η ΑΞΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΜΑΙΟ

Κατά 59,26% μειώθηκε η αξία των ακάλυπτων επιταγών το Μάιο, με το ύψος τους από την αρχή του 2010 να ανέρχεται σε 641,4 εκατ. ευρώ (από 1,319 δισ. ευρώ πέρυσι). Το Μάιο έμειναν απλήρωτες 11.168 συναλλαγματικές επιταγές, συνολικής αξίας 18,3 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 10,08% σε σύγκριση με τον Απρίλιο. Τον περασμένο μήνα εκδόθηκαν συνολικά 15.917 επιταγές, μειωμένες κατά 53,34%.  Από την αρχή του έτους εκδόθηκαν 68.340 επιταγές. Τους πρώτους πέντε μήνες του 2010, η αξία των ακάλυπτων επιταγών φτάνει τα 89,5 εκατ. ευρώ (έναντι 93,6 εκατ. ευρώ).

  • ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ: ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ

Στα 7,1 δισ. ευρώ έφτασε το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας το Μάρτιο του 2010, σημειώνοντας μείωση κατά 0,4 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, όπως προκύπτει από στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Ειδικότερα, οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν σε 3,4 δισ. ευρώ, οι εισαγωγές στα 10,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας να μειωθεί από 7,5 δισ. ευρώ σε 7,1 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι σε σχέση με το 2009, οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1% ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 3%.

  • ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΦΟΡΟΥ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΕΤΟΥΣ 2010

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, παρατείνεται μέχρι και τις 30 Ιουλίου 2010 η υποβολή της δήλωσης Φόρου Ακίνητης Περιουσίας Νομικών Προσώπων έτους 2010, ανεξαρτήτως του τελευταίου ψηφίου Α.Φ.Μ..

  • ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η «ΤΡΟΙΚΑ» ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΣΠΑ

Ικανοποιημένο εμφανίστηκε το κλιμάκιο της «τρόικας» αναφορικά με την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ και μάλιστα εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι τελικοί στόχοι θα επιτευχθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες χθες οι δύο γενικοί γραμματείς του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Γ. Πετράκος και Γ. Δρυμούσης ενημέρωσαν τους ελεγκτές πως η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ βρίσκεται στο 6,95% και στο τέλος του μήνα θα φτάσει στο 8%. Σε ό,τι αφορά το 2010 παραμένει ο στόχος του 15%. Οι δύο γενικοί γραμματείς πληροφόρησαν επίσης το κλιμάκιο των υπαλλήλων του ΔΝΤ, της Ε.Ε και της ΕΚΤ για την ολοκλήρωση υπουργικής απόφασης με την οποία μειώνονται οι χρόνοι έκδοσης προσκλήσεων και αξιολόγησης των προτάσεων. Η απόφαση θα είναι έτοιμη τον Ιούνιο.

  • ΑΥΞΗΜΕΝΗ Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ

Κοκτέιλ ρύπων κάνει σήμερα την εμφάνιση του στην Αττική. Μάλιστα σύμφωνα με τις προβλέψεις θα διατηρηθεί και τις επόμενες μέρες. Το υπουργείο Περιβάλλοντος συστήνει στους πολίτες:

– μείωση  της χρήσης των Ι.Χ. αυτοκινήτων και η χρησιμοποίηση των Μ.Μ.Μ.

– αποφυγή της διακίνησης υγρών καυσίμων και ιδιαίτερα βενζινών εκτός των περιπτώσεων εφοδιασμού αεροδρομίων και λιμανιών.

– ανεφοδιασμός καυσίμων των οχημάτων να γίνεται μετά τη δύση του ήλιου και  να αποφεύγεται η υπερπλήρωση των δεξαμενών καυσίμων των οχημάτων

– κατά το δυνατόν αποφυγή λειτουργίας μονάδων και επιχειρήσεων που εκπέμπουν οργανικούς πτητικούς υδρογονάνθρακες (στεγνοκαθαριστήρια, επιμεταλλωτήρια, βαφεία) καθώς και χρήσης χρωμάτων που περιέχουν οργανικούς διαλύτες.