Δελτίο ΕΒΕΑ 16/006/09

Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΑΝΟΙΓΜΑ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ
Την αύξηση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων ζήτησε ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α., κ. Κ. Μίχαλος, σχολιάζοντας την κατακόρυφη αύξηση των ακάλυπτων επιταγών. Σχετικά, ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι η κατακόρυφη αύξηση των ακάλυπτων επιταγών καταδεικνύει για μία ακόμη φορά το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά λόγω της οικονομικής κρίσης. «Η μοναδική διέξοδος για την επίλυση του προβλήματος, αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία, είναι η αύξηση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους», υπογράμμισε ο κ. Μίχαλος. Καταλήγει δε ότι «το ΕΒΕΑ επανειλημμένα έχει θέσει το ζήτημα για τη λήψη μέτρων που θα διευκολύνουν τις τράπεζες να ρίξουν ζεστό χρήμα στην αγορά με ευνοϊκούς όρους για τους δανειολήπτες». Επιπλέον, ζήτησε για μία ακόμη φορά ζητά το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την απελευθέρωση των κλειστών αγορών, με άμεση προτεραιότητα στον τομέα των μεταφορών, η απελευθέρωση του οποίου θα επιφέρει και κατακόρυφη μείωση του κόστους των επιχειρήσεων αλλά και αύξηση της απασχόλησης», καθώς η οικονομική κρίση δε θα πρέπει να αποτελέσει τροχοπέδη στην προώθηση των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών που απαιτούνται για την εξυγίανση και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΧΘΕΣ ΤΟ Δ.Σ. Ε.Β.Ε.Α. "Η τάση μείωσης της τουριστικής κίνησης, στέλνει ένα σαφές μήνυμα, ότι απαιτείται μεταβολή του οικονομικού σχεδιασμού και μεγαλύτερη μείωση των τιμών όλων των παρεχομένων υπηρεσιών, από το κράτος αλλά και την αγορά, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας μας και βέβαια την ικανοποίηση των τουριστών'' αυτό σημείωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κ. Μίχαλος στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στο οποίο παρέστη και ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κ. Μαρκόπουλος. Η προβλεπόμενη τάση για μείωση της τουριστικής κίνησης, όπως περιγράφεται από τους αρμόδιους φορείς για το φετινό πρώτο τρίμηνο, έχει πολλές πιθανότητες πλήρους ανατροπής κατά την διάρκεια των επόμενων μηνών του έτους 2009 σημείωσε ο κ. Μίχαλος και πρόσθεσε ότι πρέπει και αποτελεί βασική προτεραιότητα, να μεριμνήσουμε για την χρηματοπιστωτική κάλυψη των τουριστικών επιχειρήσεων και να ενισχυθεί η ρευστότητά τους με επενδυτικά δάνεια και κεφάλαια κινήσεως, με προσιτά επιτόκια και ευέλικτους τρόπους αποπληρωμής.

ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ: ΣΤΑ 1,3 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΕΚΤΟΞΕΥΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2009
Σε 335,2 εκατ. ευρώ ανήλθαν το Μάιο οι ακάλυπτες επιταγές, σημειώνοντας αύξηση 23,5% σε σχέση με τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τειρεσίας ΑΕ. Σε τεμάχια ανήλθαν σε 34.112, σημειώνοντας αύξηση 22,97% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σε σχέση με το Μάιο του 2008, οι ακάλυπτες επιταγές σημείωσαν αύξηση 248,46% σε τεμάχια και 228,46% σε αξία. Το προοδευτικό σύνολο τεμαχίων των ακάλυπτων επιταγών για την χρονική περίοδο Ιανουαρίου- Μαΐου 2009 ανήλθε σε 132.357 και σε αξία ανήλθε στο 1,3 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στο σύνολο του 2008 είχαν εκδοθεί 118.000 ακάλυπτες επιταγές και η αξία τους είχε διαμορφωθεί σε 1,46 δισ. ευρώ. Στις απλήρωτες συναλλαγματικές, τα τεμάχια το Μάιο ανήλθαν σε 12.414, σημειώνοντας αύξηση 18,49% σε σχέση με τον Απρίλιο και 23,91% σε σχέση με το Μάιο του 2008. Σε ποσά σημείωσαν αύξηση 16,89% σε μηνιαία και 30,32% σε ετήσια βάση, αγγίζοντας τα 93,6 εκατ. ευρώ.

ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΠΙΤΟΠΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΤΡΟΦΗΣ Η ΠΟΤΟΥ
Από την 1η Ιουλίου οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων που διαθέτουν στο κοινό οποιοδήποτε είδος τροφής ή ποτού για επιτόπια κατανάλωση υποχρεούνται να εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης με κάθε σερβίρισμα, ενώ από την ίδια ημερομηνία καταργείται η δυνατότητα να αντικαθίστανται οι αποδείξεις με δελτίο παραγγελίας σε κάθε στάδιο σερβιρίσματος. Αυτό προβλέπεται σε σχετική απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας κ. Αντ. Μπέζα, η οποία κρίθηκε αναγκαία, καθώς διαπιστώθηκε ότι αρκετοί ιδιοκτήτες καταστημάτων που διαθέτουν τροφή ή ποτό (εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, ψητοπωλεία, καφετέριες, πιτσαρίες, μπαρ κ.λ.π.) παρουσίαζαν ως νόμιμη απόδειξη τα δελτία παραγγελίας, με σκοπό την παραπλάνηση των καταναλωτών και τη φοροδιαφυγή. Η συγκεκριμένη απόφαση, όπως τόνισε ο κ. Μπέζας, εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο για περιορισμό της φοροδιαφυγής που για να πετύχει όμως χρειάζεται, σύμφωνα με τον Υφυπουργό, και τη βοήθεια των καταναλωτών που δεν πρέπει να ξεχνούν ότι «η φοροδιαφυγή στερεί από τη πολιτεία, ειδικά σε περιόδους κρίσης όπως η σημερινή, πόρους για κοινωνικές παρεμβάσεις και ενισχύσεις όσων έχουν μεγαλύτερη ανάγκη». 

ΔΕ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΚΑΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ  
Καμία παράταση της προθεσμίας που εκπνέει στις 30 Ιουνίου και αφορά τo κλείσιμο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων των χρήσεων 2000 – 2006 (περαίωση), αλλά και τη ρύθμιση των ληξιπροθέσμων χρεών προς το δημόσιο, δεν πρόκειται να δοθεί από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Το οικονομικό επιτελείο, με την ανακοίνωσή του αυτή, βάζει τέλος στα σενάρια περί παρατάσεως των συγκεκριμένων προθεσμιών και απαντά σε σχετικά αιτήματα των φορέων της αγοράς. Επισημαίνεται μάλιστα ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει ήδη δώσει εντολή στους προϊσταμένους των Εφοριών όπως, αμέσως μετά τις 30 Ιουνίου, ξεκινήσουν εξονυχιστικούς ελέγχους σε όλους τους επιτηδευματίες που δεν θα αποδεχθούν τα σημειώματα της περαίωσης αλλά και σε όσους δεν ρυθμίσουν τα χρέη τους προς το δημόσιο. 

ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 
Ξεκινά η μελέτη του κεντρικού άξονα ποδηλατοδρόμων του Μητροπολιτικού Συγκροτήματος της Αθήνας. Η μελέτη θα εκπονηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ με την υποστήριξη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μέσω δύο προγραμμάτων, που θα ολοκληρωθούν σε 8 μήνες και θα ακολουθήσει η κατασκευή του υπερτοπικού αυτού έργου από το ΥΠΕΧΩΔΕ κατά τμήματα – νότιο και βόρειο τμήμα. Το αρχικά εκτιμώμενο κόστος κατασκευής είναι 7 εκατομμύρια ευρώ για το σύνολο του άξονα και θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Πρόκειται για τη διαμόρφωση ενός υπερτοπικού άξονα ποδηλάτου μήκους 26,6 χλμ., με κατεύθυνση βορρά-νότου, που θα συνδέει την Κηφισιά (σταθμός ΗΣΑΠ) με τη θάλασσα (Φαληρικός όρμος) δια μέσου των Αρχαιολογικών Χώρων του κέντρου της Αθήνας. Στον άξονα αυτόν θα αρθρώνονται τα τοπικά δίκτυα ποδηλατοδρόμων αρμοδιότητας των Δήμων.

Πηγή: ΕΒΕΑ