Επικαιρότητα ΒΕΑ 13-15/6/09

– Χαρτογράφηση του χώρου των ΜμΕ ζητεί το ΒΕΑ
Αύξηση του ορίου διενέργειας πρόχειρων διαγωνισμών και εξίσωση αυτών με τα ισχύοντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο από 40.000 ευρώ σε 150.000 ευρώ θα προτείνει σήμερα, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών Παύλος Ραβάνης, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κατά τη διάρκεια της 4ης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στο Ναύπλιο.
Στην πρόταση αυτή, που έχει ως στόχο την ενίσχυση των μικρότερων επιχειρήσεων της μεταποίησης, εντάσσεται και η ανάγκη διευκόλυνσης συμμετοχής σε δημόσιους διαγωνισμούς. Σχετικά με τα πιο πάνω το ΒΕΑ προτείνει αύξηση των ορίων διενέργειας πρόχειρων διαγωνισμών και εξίσωση αυτών με τα ισχύοντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και απλούστευση των διαδικασιών υποβολής δικαιολογητικών για συμμετοχή σε διαγωνισμούς (π.χ., με ανάδειξη φορέα στον οποίο θα κατατίθενται άπαξ ετησίως τα απαιτούμενα βασικά έγγραφα για συμμετοχή σε διαγωνισμούς, τα οποία θα ελέγχονται και θα δίδεται από τον φορέα αυτό π.χ. επιμελητήριο «βεβαίωση κατάθεσης δικαιολογητικών διαγωνισμού», η οποία θα χρησιμοποιείται καθ' όλη τη διάρκεια ισχύος της σε διάφορους διαγωνισμούς αντί επανάληψης κατάθεσης των ιδίων δικαιολογητικών).
Ο πρόεδρος του ΒΕΑ μετέφερε την αγωνία των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, τονίζοντας για άλλη μια φορά ότι είναι μονόδρομος η διοικητική μεταρρύθμιση με στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητας και της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα, αλλά και η αναδιοργάνωση του φορολογικού συστήματος. Ο κ. Ραβάνης επανέλαβε την ανάγκη χαρτογράφησης του χώρου των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολουμένων ούτως ώστε η πολιτεία και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να αποκτήσουν ενιαία και σαφή εικόνα των χαρακτηριστικών, των αδυναμιών και των πλεονεκτημάτων αυτού του χώρου που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος και τη βάση της επιχειρηματικής και οικονομικής δραστηριότητας.
(EXPRESS 14-6-09).

– Η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία που ενσωματώθηκε στο Σ/Ν του ΥΠΑΝ που δίνει τη δυνατότητα στο ΥΠ.ΑΝ. να προκηρύσσει δράσεις χρηματοδοτούμενες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για αντικατάσταση οικιακών ηλεκτρικών συσκευών με όμοιες υψηλής ενεργειακής απόδοσης καθώς και απόσυρση παλαιών, μέσω συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης και ανακύκλωσης από πιστοποιημένους φορείς.

– Για να καλύψει τα ταμειακά ελλείμματα του προϋπολογισμού το δημόσιο, προχωράει σε υπερδανεισμό που έφθασε το Α΄ τρίμηνο του 2009 στα 282,07 δισ. €. Ήδη ως ποσοστό του ΑΕΠ φθάνει στο 112%.

– Η Βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη παρουσίασε πτώση ρεκόρ 21,6%.

– Με απόφαση του Υφ. ΟΙΚ. επιβάλλεται έκτακτη εισφορά και σε εισοδήματα που είναι αφορολόγητα ή φορολογούνται αυτοτελώς ή με ειδικό καθεστώς αλλά δηλώθηκαν από τους υπόχρεους (π.χ. πολυτεκνικά  επιδόματα, τρίτεκνων κλπ).
Στα εισοδήματα που αθροίζονται για να υπολογιστεί η έκτακτη εισφορά (1000-25000 €) εντάσσονται αποδοχές μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων συνταξιούχων και αγροτών.
Ειδικότερα η εισφορά επιβάλλεται σε όλα τα εισοδήματα φυσικών προσώπων από τα οποία εξαιρούνται τα εισοδήματα που προέρχονται από αποζημίωση απολυομένου, εφ’ άπαξ παροχή Ταμείων Πρόνοιας και Ασφαλιστικών Οργανισμών και εφ’ άπαξ βοήθημα Δημοσίων Υπαλλήλων (Οι κατηγορίες αυτές θα πρέπει εντός δύο μηνών να προσκομίσουν δικαιολογητικά αποδεικτικά στις Δ.Ο.Υ.).
Έκτακτη εισφορά επιβάλλεται
• Κέρδη από πώληση μετοχών εισηγμένων, κέρδη εξαγοράς μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, εισόδημα από repos .
• Τόκοι καταθέσεων Τραπεζών, εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, Ομολόγων του Δημοσίου, αμοιβές και μισθοί μελών Δ.Σ. ΑΕ, ωφέλεια από πώληση εταιρικών μεριδίων.
• Εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες που έχουν φορολογηθεί αυτοτελώς.
• Καθαρά κέρδη ατομικών επιχειρήσεων, πλανοδίων λιανοπωλητών σε κινητές λαϊκές αγορές, αυτών που εκμεταλλεύονται ενοικιαζόμενα  δωμάτια επιπλωμένα και κάμπινγκ καθώς και εκμεταλλευτών φορτηγών ΔΧ αυτοκινήτων.
• Καθαρές αμοιβές από τις 2 και άνω υπηρεσίες ενεργού, μεικτής και ετοιμότητας εφημερίας το μήνα για γιατρούς του ΕΣΥ .
κλπ. 
Σημείωση εάν κανένας από τους συζύγους δεν υπερβαίνει το όριο 60.000 €, δεν επιβάλλεται έκτακτη εισφορά.
 
– Το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ κατέληξε σε μία συμβιβαστική λύση για αποθέματα πετρελαίου. (δεν είναι υποχρεωτική η σύσταση κρατικού φορέα διαχείρισης, αποθέματα θα μπορεί να διατηρούνται σε χώρους άλλου κράτους μέλους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενημερώνεται για το ύψος των αποθεμάτων σε μηνιαία βάση).

– Απαγορευτική (βλαπτική μεταβολή των όρων σύμβασης εργασίας) η μείωση των αποδοχών και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του ανθρώπου έκρινε ο Άρειος Πάγος που επικύρωσε σχετική απόφαση του Εφετείου.

– Τον μήνα Απρίλιο 09 οι τιμές των εισαγομένων βιομηχανικών προϊόντων υποχώρησαν κατά 3,7% λόγω φθηνότερων καυσίμων.

– Η Ομάδα Ανωτέρων Εμπειρογνωμόνων σε θέματα προϋπολογισμού του ΟΟΣΑ ιδρύθηκε το 1980 και σ’ αυτήν μετέχουν διευθυντές προϋπολογισμού κ.α. ανώτεροι υπάλληλοι κρατών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
      Η ετήσια συνάντηση του Οργάνου αυτού θα φιλοξενηθεί το 2010 στην Ελλάδα.

– Οργανώθηκε εκδήλωση στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Παρατηρητηρίου ΜΜΕ (ενταγμένο στο Οργανόγραμμα του ΕΟΜΜΕΧ). Η συζήτηση στρογγυλής Τραπέζης μεταξύ εκπροσώπων των χωρών της ΕΕ έδωσε συμπεράσματα για τον βαθμό διαθεσιμότητας δεδομένων, το είδος και την μορφή τους, τις διαφορές στον τρόπο συλλογής αξιόπιστης και επικαιροποιημένης πληροφόρησης κλπ.).

– Την Τρίτη 16/6 η επίσημη εκδήλωση Βραβείων του ΕΒΕΑ 2009 σε 12 διαφορετικές κατηγορίες Επιχειρηματιών παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του ΥΠΟΙΟ.

– Σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο οι κρατήσεις ξενοδοχείων το Α΄τρίμηνο 09 υποχωρούν κατά 10%.

– Το ΥΠΟΙΟ με εγκύκλιο του παρέχει λεπτομερείς οδηγίες για την ρύθμιση εκκρεμών υποθέσεων Φ.Μ.Α.Π. (Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας) ετών 1997-2007. (Ναυτεμπορική πλήρες κείμενο). 

– Νέα πρότυπα θα ψηφιστούν στην ΕΕ ώστε τα συστήματα κλειδώματος για παράθυρα και μπαλκονόπορτες να είναι πλήρως ασφαλή για τα παιδιά.

– Δημιουργείται και στην Ελλάδα Οργανισμός Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών.
Ιδρύθηκε πριν 79 χρόνια στην Αμερική . Σήμερα στο BPW ( Business and Professional Women Association) έχει συνδεδεμένα μέλη 106 χώρες. 

– Νέα Υπηρεσία του ΟΤΕ για τηλεφωνική εξόφληση λογαριασμού «1305» και μετά την λήξη με οποιαδήποτε πιστωτική κάρτα VISA ή MASTERCARD.
Ο αριθμός 1305 θα δίνει πληροφορίες και για το υπόλοιπο του λογαριασμού. (Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-21:00 και η κλίση από σταθερό θα είναι δωρεάν).

– Και η ΔΕΗ εγκαινιάζει διαδικτυακή πύλη www.dei.gr με πολλές πληροφορίες για την εξυπηρέτηση νοικοκυριών και επαγγελματιών.

– Ευρωπαϊκή σύνοδος για Τουρκία και μετανάστες
Η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, θα μεταβεί σήμερα στο Λουξεμβούργο προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ε.Ε., που θα γίνει 15 και 16 Ιουνίου 2009. Βασικό έργο της Συνόδου Γενικών Υποθέσεων θα είναι η προετοιμασία του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα γίνει στις Βρυξέλλες και το οποίο θα ασχοληθεί με πολύ σημαντικά θεσμικά θέματα της Ενωσης, αλλά και με θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και της λαθρομετανάστευσης.

– Eως και διπλασιασμό του ΕΤΑΚ εξετάζει η κυβέρνηση
Στα ακίνητα θα στηριχτεί και ο νέος γύρος μέτρων εισπρακτικού χαρακτήρα που θα στοχεύουν στη συμπίεση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2010.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο μελετά αφενός τον διπλασιασμό του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων από το 0,1% στο 0,2% και αφετέρου την περαίωση γης μέσω εξαγοράς με ευνοϊκό τίμημα καταπατημένων δημοσίων κτημάτων, που εκτιμάται ότι θα αποφέρει περί τα 750 εκατ. ευρώ.

– Αναζητούνται κεφάλαια 20 δισ. για χρηματοδοτήσεις
Ρευστότητα ασφαλείας που αγγίζει τα 20 δισ. ευρώ αντλούν σταδιακά οι ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την εγχώρια κατανάλωση, να θωρακιστούν έναντι των αυξανόμενων επισφαλειών, αλλά και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που θα προκύψουν μετά το πέρας της διεθνούς κρίσης.

– Υπαναχώρηση από τον ΟΑΕΕ για τα 900 ευρώ
Υπαναχωρεί στις αλλαγές που προωθούσε στο καθεστώς πληρωμής των γιατρών του Oργανισμού Aσφάλισης Eλευθέρων Eπαγγελματιών, αλλά και του τρόπου επιλογής τους από τους ασφαλισμένους, το διοικητικό συμβούλιο, παρά το γεγονός ότι είχε ψηφιστεί κατά πλειοψηφία την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οργανώσεις των γιατρών διαμαρτυρήθηκαν για τις τροποποιήσεις που προωθούνται με αποτέλεσμα η διοίκηση στο αυριανό δ.σ. να επανεξετάσει το θέμα. Από τις προωθούμενες προτάσεις αναμένεται να υιοθετηθεί μόνο η διατήρηση της λίστας των 4.060 γιατρών για δύο χρόνια και όχι για ένα, όπως ισχύει σήμερα.

Πηγή: ΕΒΕΑ