Δελτίο ΕΒΕΑ 17/06/09

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΒΕΑ 2009
Πραγματοποιήθηκε χθες η 14η απονομή των βραβείων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) σε επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που κατά το περασμένο έτος επέδειξαν αξιόλογη επιχειρηματική δραστηριότητα. Στη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος ζήτησε από το πολιτικό σύστημα να αποβάλει κάθε επίορκο, ενώ ζήτησε ακόμα ''ένα φορολογικό σύστημα που λαμβάνει υπόψη του τη διεθνή πραγματικότητα και τις πιέσεις του ανταγωνισμού, ένα σύγχρονο και ορθολογικό καθεστώς στην αγορά εργασίας, που να ενθαρρύνει και όχι να αποτρέπει τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, ένα ασφαλιστικό σύστημα που δεν θα υπονομεύει τη βιωσιμότητα της οικονομίας μας και το μέλλον των νέων ανθρώπων και μια δημόσια διοίκηση που θα υπηρετεί και δεν θα ποδηγετεί την ανάπτυξη''. Την απονομή των βραβείων έκανε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γιάννης Παπαθανασίου.

Οι επιχειρήσεις που διακρίθηκαν είναι:

Express Publishing Α.Ε.Ε. (Βραβείο Εξαγωγικής Δραστηριότητας), Alpha Copy/Nokia (Βραβείο Εφαρμογής Συστημάτων Διαχείρισης Ολικής Ποιότητας), Βενέτης Α.Β.Ε.Ε.Τ. (Βραβείο Επώνυμου Προϊόντος), ΕΛΒΑΛ Α.Ε. (Βραβείο Διεθνούς Δραστηριότητας), Ελληνική Υφαντουργία Α.Ε. (Βραβείο Ευαισθησίας σε θέματα Περιβάλλοντος), Τράπ. Πειραιώς (Βραβείο Κοινωνικής Ευθύνης), Γεώργιος Χόντος Πολυκατάστημα Α.Ε.Ε. Hondos (Βραβείο Αύξησης Απασχόλησης), ΒΙΟΡΥΛ Χημική και Γεωργική Βιομηχανία, Επιστημονική Έρευνα Α.Ε. (Βραβείο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης), Πλαίσιο Α.Ε.Β.Ε. (Βραβείο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν), Γιώργος Κορρές Φυσικά Προϊόντα (Βραβείο Νέου Επιχειρηματία), Μύλοι Σόγιας Α.Ε. (Βραβείο Επιχείρηση και Παράδοση), Δημήτρης Χρ. Κοπελούζος (Βραβείο Αυτοδημιούργητου Επιχειρηματία).

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΚΑΙ Η 5Η ΠΑΡΤΙΔΑ  ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΩΝ  
Συμπληρωματικό φόρο ύψους 1.896 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν τις επόμενες ημέρες 145.541 φορολογούμενοι, οι οποίοι θα παραλάβουν από την Εφορία τους χρεωστικό εκκαθαριστικό. Μετά και την 5η «παρτίδα» 548.942 εκκαθαριστικών που απέστειλε χθες η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχουν συνολικά εκκαθαριστεί 2.106.720 δηλώσεις, με μέσο φόρο 1.924,5 ευρώ και μέσο ετήσιο δηλωθέν εισόδημα 17.292 ευρώ. Από την τελευταία εκκαθάριση το υπουργείο Οικονομίας θα εισπράξει  179,6 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα το "κέρδος" του ανέρχεται στο ποσό των 556,4 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο εξάλλου των 548.942 εκκαθαριστικών, τα 440.553 σημειώματα (ποσοστό 80,25%) επέχουν και θέση φορολογικής ενημερότητας, ενώ από τη συνολική επεξεργασία των 2.106.720 δηλώσεων τα 1.653.531 σημειώματα (ποσοστό 78,49%) επέχουν και θέση φορολογικής ενημερότητας. Στην πέμπτη παρτίδα εκκαθαριστικών έγινε επεξεργασία συνολικά 572.496 δηλώσεων εκ των οποίων 107.190 υποβλήθηκαν μέσω του Internet και 465.306 μέσω των Δ.Ο.Υ..

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΠΑΡΑΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Στα «δίχτυα» του ελεγκτικού μηχανισμού του υπουργείου Οικονομίας έπεσε ένα ακόμη «κύκλωμα» διακίνησης παραποιημένων προϊόντων. Τέσσερα ύποπτα εμπορευματοκιβώτια (κοντέινερ) εντοπίστηκαν στο χώρο του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης (Ο.Λ.Θ.), από υπαλλήλους του τμήματος Πληροφοριών, Παραποιημένων και Δίωξης του Β΄ Τελωνείου Θεσσαλονίκης με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού συστήματος "Risk Analysis". Τα τέσσερα εμπορευματοκιβώτια, όπως προέκυψε από τον έλεγχο που διενεργήθηκε, περιείχαν συνολικά 45.000 ζευγάρια παραποιημένων αθλητικών υποδημάτων με το εμπορικό σήμα γνωστής εταιρείας αθλητικών ειδών. Επισημαίνεται ότι το εμπόρευμα δεσμεύτηκε και θα καταστραφεί, ενώ παράλληλα διενεργείται έρευνα προκειμένου να εντοπιστούν οι συμμετέχοντες στο κύκλωμα διακίνησης των παραποιημένων προϊόντων.

ΚΑΡΤΟΚΙΝΗΤΑ ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ 
Καρτοκινητά με ονοματεπώνυμο προβλέπει το νομοσχέδιο που δίνεται σήμερα σε δημόσια διαβούλευση. Μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2010 θα έχουν ταυτοποιηθεί όλα τα καρτοκινητά τηλέφωνα. Σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν 13,5 εκατ. ανώνυμα καρτοκινητά, εκ των οποίων τα 9 εκατ. είναι “ενεργά”. Ο υπουργός Μεταφορών, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, ανέφερε ότι το κόστος του εν λόγω μέτρου θα το επωμισθούν εξ ολοκλήρου οι εταιρείες κινητής, οι οποίες δε θα τα το μετακυλήσουν στους καταναλωτές, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα παρέμβει η ΕΕΤΤ. Πλέον, τα καρτοκινητά θα πωλούνται μόνο στα καταστήματα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και μονάχα οι κάρτες ανανέωσης χρόνου σε περίπτερα και mini markets. Η κάρτα θα ενεργοποιείται μόνο όταν υπάρξει η ταυτοποίηση, ενώ σε περίπτωση μεταβίβασης ή κλοπής της κάρτας θα πρέπει να ενημερωθεί η εταιρεία, όπως συμβαίνει με τις πιστωτικές κάρτες. Το μέτρο της ταυτοποίησης των καρτοκινητών εφαρμόζεται ήδη σε Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, Ολλανδία, Ουκρανία και Σλοβενία, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται υπό εξέταση. Εκτός της Ε.Ε., ισχύει σε Αλβανία, Ελβετία, Νορβηγία, Αυστραλία. 

ΣΤΑ ΔΙΧΤΥΑ ΤΗΣ ΥΠ.Ε.Ε. ΚΥΚΛΩΜΑ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ Φ.Π.Α.  
«Κύκλωμα» που εισέπραξε παράνομα αγροτικό Φ.Π.Α., ύψους 56 εκατ. ευρώ, εξάρθρωσαν στην Κρήτη τα στελέχη της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων. Ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, που ερευνά η Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης της ΥΠ.Ε.Ε., φέρονται Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και φυσικά πρόσωπα που εκτός από τις φορολογικές παραβάσεις βαρύνονται και με την τέλεση σοβαρών ποινικών αδικημάτων. Η επιστροφή Φ.Π.Α. αφορά αγρότες ειδικού καθεστώτος (με απαλλαγή βιβλίων και στοιχείων), στους οποίους επιστρέφεται ο Φ.Π.Α. σε ποσοστό 7% επί της τιμολογιακής αξίας των αγροτικών προϊόντων που παρήγαγαν και πούλησαν το προηγούμενο έτος. Η επιστροφή αυτή έχει τη μορφή ενίσχυσης για την κάλυψη των εξόδων παραγωγής. Αφορμή για την έναρξη της έρευνας, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΥΠ.Ε.Ε., ήταν οι υπερβολικά υψηλές δαπάνες που πραγματοποιούσαν δημοσίως και με προκλητικό τρόπο οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι. Ορισμένοι από τους παρανομούντες χρησιμοποίησαν για την είσπραξη του Φ.Π.Α. υπεύθυνες δηλώσεις αποθανόντων προσώπων.  

Πηγή: EBEA