Επικαιρότητα ΒΕΑ 18-6-2009

– Επιτροπή φορέων έχει συγκροτηθεί με Υπουργική απόφαση η οποία και θα εξετάσει όλες τις υπάρχουσες προτάσεις και τις δυνατότητες νέας χωροθέτησης αλλά και νέες προτάσεις (εντός του καλοκαιριού) και θα προτείνει μία ή περισσότερες θέσεις για την μετεγκατάσταση της ΔΕΘ με την μέγιστη δυνατή συναίνεση.

– Η ΥΠ. ΑΠΑΣΧ. στη Σύνοδο της Διεθνούς Διάσκεψης Εργασίας /Γενεύη παρουσίασε  τους εγχώριους άξονες δράσης για την καταπολέμηση της ανεργίας (διατήρηση υφισταμένων θέσεων εργασίας και στήριξη των επιχειρήσεων, δημιουργία νέων θέσεων, στήριξη των ευάλωτων ομάδων).

– Το Α΄ τριμ. 09/Α΄τρίμ. 08 ο Κύκλος Εργασιών (ΚΕ) στον Τομέα Τουρισμού σημειώνει κάμψη 4,1% ενώ Α΄τρίμ. 08/Α΄τριμ. 07 παρουσίαζε αύξηση 4,8% (στοιχεία ΕΣΥΕ)
Αλλά και ο Κ.Ε. των ταξιδιωτικών πρακτορείων σημειώνει κάμψη το Α΄τρίμ. 09/Α΄τριμ. 08 κατά 50% (στοιχεία ΕΣΥΕ) ενώ αντίστοιχα Α΄τριμ. 08/Α΄τριμ. 07 σημείωνε αύξηση 11%.

– Σύντομα θα προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή η τροπολογία που θα επιβάλλει ταμειακές μηχανές στα βενζινάδικα.

– Τα 5 μεγαλύτερα μικτά Επιμελητήρια της χώρας (Ελληνο-Αμερικανικό, Ελληνο-Βρετανικό, Ελληνο-Γαλλικό, Ελληνο-Γερμανικό, Ελληνο-Ιταλικό) πραγματοποιούν μία σειρά εκδηλώσεων με επίσημους προσκεκλημένους ομιλητές για την Οικονομία (Στέφ. Μάνος, Γ. Παπαντωνίου, Γ. Αλογοσκούφης, Ν. Χριστοδουλάκης, Ν. Κατσέλη, και Γ. Παπαθανασίου).
Τα συμπεράσματα θα αναλυθούν από τον επιστημονικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ και εταιρεία συμβούλων και θα καταλήξουν σε σειρά προτάσεων που θα παραδοθούν στην κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα με μορφή ειδικής έκδοσης.
 
– Ο Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Αθήνας-Πειραιά έδωσε τις πρώτες 617 μόνιμες θέσεις σε λαϊκές αγορές σε παραγωγούς και επαγγελματίες πωλητές. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί για όλες τις λαϊκές αγορές που εποπτεύει ο Οργανισμός.

– Δυσάρεστες ανακοινώσεις για τουλάχιστον 6 ασφαλιστικές εταιρείες επιφυλάσσει η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (Επ.Ε.Ι.Α.) λόγω των μεγάλων ανοιγμάτων σε αποθέματα.
Αναμένεται από πλευράς Επ.Ε.Ι.Α. σε ποιες εταιρείες θα επιβληθεί πλάνο οικον. ανασυγκρότησης.

– Η Κίνα εφαρμόζει Οδηγία για την ενίσχυση των εγχωρίων επιχειρήσεων (Σχέδιο Ανάκαμψης μόνο σε Κινεζικά προϊόντα και αγαθά). Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί.

– Στις 26/6 στην Κέρκυρα θα διεξαχθεί το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσία
Στις 27/6 στην Κέρκυρα θα διεξαχθεί η Σύνοδος του ΟΑΣΕ με περισσότερους από 50 υπουργοί και 300 διαπιστευμένους δημοσιογράφους.

– Ακριβότερη η αυτοπεραίωση το 2010
Με "ακριβότερη" αυτοπεραίωση θα ισοδυναμεί η προσαύξηση κατά 10% – 20% των μοναδικών συντελεστών καθαρού κέρδους που θα ισχύσει από το 2010 για 900.000 ελεύθερους επαγγελματίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προωθεί απαλλαγή όσων υπάγονται σε περαιώσεις από τακτικό φορολογικό έλεγχο μόνο εφόσον εξοφλούν ολοσχερώς τις προκύπτουσες οφειλές.

– Έως τον Οκτώβριο θα έχει ενεργοποιηθεί το 45% του ΕΣΠΑ
Με ταχείες διαδικασίες προωθούνται οι δράσεις του Yπουργείου Ανάπτυξης και οι πρακτικές αλλαγές που σχεδιάζονται και αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

– Στον «αέρα» το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ
Προς ακύρωση φαίνεται ότι οδεύει ένας ακόμη διαγωνισμός της ΔΕΗ για τη δημιουργία της νέας μονάδας ισχύος 800 MW στη Μεγαλόπολη, καθιστώντας μετέωρο πλέον το σύνολο του επενδυτικού προγράμματος της επιχείρησης όπως αυτό έχει παρουσιαστεί από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Τάκη Αθανασόπουλο.

– Δεν θα πραγματοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου Eurobank και Alpha Bank
Αρνητικές στο ενδεχόμενο να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Εθνικής Τράπεζας και να προχωρήσουν τους επόμενους μήνες σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών εμφανίστηκαν χθες οι διοικήσεις τόσο της Eurobank EFG όσο και της Τράπεζας Πειραιώς.

Πηγή: ΒΕΑ