Δελτίο ΕΒΕΑ 19/06/09

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
Με τροπολογία στη Βουλή που κατέθεσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Γ. Βλάχος, άρει την απαγόρευση διενέργειας προσφορών 30 μέρες πριν από τις εκπτώσεις. Ο κ. Βλάχος για την αλλαγή αυτή επικαλέστηκε την οικονομική κρίση, καθώς και την ανάγκη τόνωσης της αγοράς. Έτσι, οι θερινές εκπτώσεις ουσιαστικά αντί να ξεκινήσουν από τις 15 Ιουλίου θα αρχίσουν από σήμερα. 

ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΛΙΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΩΝ
Επιπλέον κονδύλια ύψους 5 εκατ. ευρώ για την επιδότηση αντικατάστασης παλιών κλιματιστικών στην Αττική ενέκρινε ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκης. Έτσι, αναλογικά υπολογίζεται ότι θα πουληθούν άλλες 20.000 συσκευές. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, συνολικά έχουν πουληθεί 25.500 κλιματιστικά εκ των οποίων τα 16.650 στην Αττική. 

ΥΠΟΙΟ: ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Αυστηρότερο πλαίσιο σχετικά με την καταβολή των δόσεων της περαίωσης για εκείνους οι οποίοι θα ενταχθούν στη σχετική ρύθμιση που λήγει στις 30 Ιουνίου, προβλέπει το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για τους «Κανόνες Τεκμηρίωσης Ενδοομιλικών Συναλλαγών και τους Κανόνες Υποκεφαλαιοδότησης Επιχειρήσεων». Παράλληλα, για πρώτη φορά το υπουργείο Οικονομικών θα αναθέσει σε ιδιωτικές εταιρείες μελέτες με στόχο την υποστήριξη του φοροελεγκτικού μηχανισμού, οι οποίες θα έχουν πρόσβαση σε φορολογικά στοιχεία. Από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζουν ότι σε καμία περίπτωση η πρόσβαση αυτή δεν θα αφορά προσωπικά δεδομένα φορολογουμένων αλλά συνολικά στοιχεία ανά κλάδο επαγγέλματος, περιοχής κτλ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
 Αλλαγές στη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού προωθεί,  το υπουργείο Ανάπτυξης με το σχέδιο νόμου που καταθέτει στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα πληροφορίες των εφημερίδων το ν/σ θεσπίζει αυστηρότερες ποινές, που περιλαμβάνουν ακόμη και φυλάκιση για όσους παραβιάζουν τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού, προβλέπει την άμεση εφαρμογή κανονιστικών αποφάσεών της, ενώ επέρχονται αλλαγές στη δομή και την οργάνωση της Επιτροπής. Επίσης απλοποιείται το περιεχόμενο και η διαδικασία γνωστοποιήσεων συμπράξεων. Για τα καρτέλ προβλέπονται ποινές φυλάκισης από 8 μήνες μέχρι 5 χρόνια, σε περιπτώσεις παραβίασης της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, ενώ διπλασιάζεται από 3 σε 6 μήνες, η ποινή φυλάκισης για όσους αρνούνται να δώσουν πληροφορίες ή δίνουν ψευδείς πληροφορίες στην Επιτροπή, ενώ προβλέπεται επίσης και η άμεση εφαρμογή κανονιστικών αποφάσεών της.

ΘΕΡΙΝΟ «ΣΑΦΑΡΙ» ΤΗΣ ΥΠΕΕ
Θετικά ήταν τα μηνύματα που έλαβε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας από τους ελέγχους που πραγματοποίησε η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, καθώς τα εκτιμώμενα έσοδα καταγράφουν αύξηση κατά 39% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Αύξηση η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στα αποτελέσματα των ελέγχων του Μαΐου, οπότε και τα εκτιμώμενα έσοδα με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΥΠΕΕ αυξήθηκαν κατά 310% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν τον προηγούμενο μήνα διαπιστώθηκαν και καταλογίσθηκαν παραβάσεις που αντιστοιχούν σε εκτιμώμενα έσοδα 199.984.148 ευρώ έναντι 48.792.819 ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2008 (αύξηση 310%).      

Πηγή: ΕΒΕΑ