Επικαιρότητα ΒΕΑ 19-6-2009

– Με σχετική τροποποίηση η Κυβέρνηση χθες θεσμοθετεί δεκαήμερο προσφορών πριν από την επίσημη έναρξη των εκπτώσεων για τόνωση της αγοράς.
Μαζί με το νομοσχέδιο ψηφίστηκαν και τρεις τροπολογίες που αφορούν:
1. Τη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της αντικατάστασης ενεργοβόρων οικιακών συσκευών.
2. την παροχή κινήτρων για την περαιτέρω διείσδυση των βιοκαυσίμων στην Ελληνική      αγορά.
3. τη ρύθμιση των γενικότερων όρων δόμησης και πολεοδομικής αδειοδότησης των      εγκαταστάσεων που κατασκευάζονται δίπλα ή και μέσα σε αυτοκινητόδρομους.

– Την ανατροπή του καθεστώτος της περαίωσης για όσους δεν καταβάλουν τις προβλεπόμενες δόσεις στις εφορίες θα προβλέπει νομοσχέδιο που κατατίθεται το επόμενο διάστημα στη Βουλή από την κυβέρνηση. Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών επεξεργάζεται νομοθετική διάταξη με την οποία οι ΔΟΥ θα θεωρούν ως μη περαιωθείσες εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις για τις οποίες δεν καταβάλλονται οι δόσεις και ως εκ τούτου θα μπορούν να προβαίνουν σε ελέγχους.
Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η άρση του φορολογικού απορρήτου για τις ιδιωτικές εταιρείες, στις οποίες θα ανατεθεί η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.

– Τις επιχειρήσεις θα βαρύνει στο εξής η ευθύνη της νομικής αξιολόγησης των συμφωνιών που συνάπτουν όσον αφορά την τήρηση των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού. Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του ρόλου και της ανεξαρτησίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που πρόκειται να καταθέσει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος συζήτησε χθες τις βασικές αρχές του και με την ηγεσία του ΣΕΒ.

– Συνάπτει δάνειο με την ΕΤΕπ ο ΟΛΠ ύψους 55 εκατ. ευρώ
Ολοταχώς προωθεί τους σχεδιασμούς ανάπτυξης του πρώτου προβλήτα η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς στο πλαίσιο τους γενικότερου προγράμματος βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας του εμπορικού λιμανιού. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται στις 25 τρέχοντος να υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) τη σύναψη δανείου ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο και θα αντληθεί από το συναφθέν επί των ημερών υπουργίας Μ. Κεφαλογιάννη πρωτόκολλο δανεισμού ύψους 3 δισ. ευρώ.

– Συγκράτηση του ποσοστού ανεργίας στο 8,7% του εργατικού δυναμικού αναμένεται, σύμφωνα με έκθεση της Alpha Bank, να καταγραφεί το 2009 στην Ελλάδα, ποσοστό που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 9,3% το 2010, «με την υπόθεση για μηδενική μέση αύξηση της απασχόλησης», όπως σημειώνεται.

– Αυξάνεται από 15 σε 20 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του προγράμματος αντικατάστασης παλαιών κλιματιστικών με νέα σύγχρονης τεχνολογίας και ενεργειακής κλάσης Α΄ ή Β΄. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, καθώς το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από τους πολίτες είχε ως αποτέλεσμα να εξαντληθεί μέσα στις πρώτες δέκα ημέρες ο προϋπολογισμός που αφορούσε ειδικά την Αττική. έτσι το νέο κονδύλι των 5 εκατ. ευρώ θα αφορά ειδικά την περιοχή της Αττικής και θα οδηγήσει στην απόσυρση επιπλέον 20.000 παλαιών συσκευών.

    

Πηγή: ΒΕΑ