ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ Τρίτη, 5 Ιουλίου 2011

  • Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: ΣΤΗΡΙΞΗ 200 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΚΡΙΣΗΣ

«Ένεση» ρευστότητας 200 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κρίση προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπογραμμίζοντας ότι κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η στήριξη των νέων και των υγιών δυνάμεων της οικονομίας που αντιστέκονται στο γενικό κλίμα απαξίωσης της χώρας.

Το πρόγραμμα που παρουσίασε ο υπουργός και θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο αφορά σε επιχειρήσεις που λειτουργούν τουλάχιστον επί μία πενταετία, στους κλάδους μεταποίησης, πράσινης οικονομίας, οικοδομής, μεταφορών και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας οι οποίοι, όπως εκτιμήθηκε με βάση έρευνα του υπουργείου, έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Θα χρηματοδοτηθούν επιχειρήσεις ακόμη και με αρνητικούς ισολογισμούς, που απασχολούν έστω και ένα εργαζόμενο, αρκεί να έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα με το ποσό των 10.000 ευρώ, με μοναδική προϋπόθεση ότι θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους.

  • «AΝΟΙΞΕ» ΧΘΕΣ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΑΞΙ ΚΑΙ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΤΡΙΜΗΝΟ.

Πλήρη απελευθέρωση του κλάδου των ταξί ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γ. Ραγκούσης, ενώ ξεκαθάρισε ακόμα ότι είναι έξω από τις προθέσεις του υπουργείου να ορίζει τον αριθμό των ταξί που θα κυκλοφορούν σε μια περιοχή, αφού, όπως σημείωσε, η αγορά με αυτορρύθμιση θα κρίνει πόσα ταξί αντέχει η κάθε περιοχή. Η απελευθέρωση του επαγγέλματος ισχύει κανονικά από τις 2 Ιουλίου και όσοι επιθυμούν να βγάλουν άδεια ταξί καλούνται να υποβάλουν αιτήσεις στην εκάστοτε περιφέρεια. Το παράβολο που θα πληρώνει ο ενδιαφερόμενος δεν έχει ακόμα καθοριστεί -θα ανακοινωθεί σε περίπου ένα τρίμηνο- αλλά, όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός θα είναι εξαιρετικά χαμηλό. Το επόμενο διάστημα θα καθοριστούν και οι περιορισμοί για τη χορήγηση άδειας ταξί, όπως π.χ. το λευκό ποινικό μητρώο.

  • ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

Tο υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει ένα ακόμα φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο υπολογίζεται να κατατεθεί τον Σεπτέμβριο στη Βουλή. Φοροαπαλλαγές φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, καθώς και συντελεστές ΦΠΑ, θα βρεθούν στο επίκεντρο των αλλαγών, ενώ θα περιλαμβάνονται διατάξεις για την αναμόρφωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Ταυτόχρονα, το προσεχές διάστημα αναμένεται να δημιουργηθεί γενική διεύθυνση είσπραξης χρεών, που θα στοχεύσει στην είσπραξη του 5% των ληξιπρόθεσμων οφειλών (1,8 δισ. ευρώ) εντός του 2012, καθώς και ομάδα ελέγχου μεγάλων εισοδημάτων και επιχειρήσεων. Παράλληλα, τον Οκτώβριο ξεκινούν οι διαδικασίες προκειμένου να «μπει λουκέτο» σε 213 εφορίες της χώρας (προβλέπεται και στο Mνημόνιο). Η σχετική διαδικασία θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους.

Πηγή: ΕΒΕΑ