Επικαιρότητα ΒΕΑ 5-7-2011

ΒIOTEXNIKO ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΤΥΠΟΥ ΕΚΔΟΣΕΩΝ

ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ                                                                  Αθήνα, 5-7-2011

Επικαιρότητα

  • – Η στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης είναι ο στόχος ειδικού προγράμματος συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Όπως τόνισε ο υπουργός κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η στήριξη των νέων και των υγιών δυνάμεων της οικονομίας που αντιστέκονται στο γενικό κλίμα απαξίωσης της χώρας και προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός καταρτίστηκε ειδικό πρόγραμμα με κονδύλια από το Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων του ΕΣΠΑ.

  • – Πλήρη απελευθέρωση του κλάδου των ταξί ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γ. Ραγκούσης, διευκρινίζοντας ότι δεν θα υπογράψει το προεδρικό διάταγμα που είχε προετοιμάσει ο προκάτοχός του Δ. Ρέππας. Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο που είχε συνταχθεί επί Δ. Ρέππα έθετε μια σειρά προϋποθέσεων για το άνοιγμα του κλάδου, ενώ δεν προέβλεπε τη δυνατότητα έκδοσης νέων αδειών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

  • – Συνεχή διεύρυνση εμφανίζουν τα λουκέτα μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη, ενώ αμετάβλητος σε σχέση με πέρυσι παραμένει ο αριθμός των νεοϊδρυθεισών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ). Ειδικότερα, στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους 558 επιχειρήσεις του κλάδου ανέστειλαν τη λειτουργία τους, έναντι 481 το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, πτώση της τάξης του 16%.

  • – Συρρικνώνεται με δραματικό ρυθμό κατά το τρέχον έτος η βιομηχανία ενδυμάτων, οι περισσότερες επιχειρήσεις της οποίας το 2010 ήταν ζημιογόνες, με συνέπεια ο κλάδος ως σύνολο να παρουσιάζει ζημιές. Τα συνολικά καθαρά αποτελέσματα 99 επιχειρήσεων με πωλήσεις άνω των τριών εκατομμυρίων ευρώ και συνολικές πωλήσεις 818 εκατ. ευρώ επιδεινώθηκαν το 2010 κατά 25,2 εκατ. ευρώ, καθώς οι πωλήσεις τους συρρικνώθηκαν κατά 59,9 εκατ. ευρώ (-7%).

  • – «Στο μνημόνιο δεν περιλαμβάνεται τίποτε που να μην έχει παρουσιαστεί αναλυτικά στη Βουλή κατά τη συζήτηση και ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και του εφαρμοστικού νόμου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή δημοσιεύματα που ισχυρίζονται ότι έρχονται νέα σκληρά μέτρα εν αγνοία του Κοινοβουλίου.

  • – Σοβαρές ενστάσεις για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους περιέχει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εκδόθηκε μετά την τέταρτη αξιολόγηση του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής της Ελλάδας, κάνοντας λόγο και για απρόβλεπτες εξελίξεις. Η Κομισιόν φαίνεται να ανησυχεί για τον όγκο του δημόσιου χρέους που θα παραμείνει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ακόμα και μετά την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και θεωρεί ως μονόδρομο την προώθηση της ανάπτυξης προκειμένου να υποχωρήσει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.

  • – Την ίδια ώρα ΄Eλληνες τραπεζίτες τονίζουν στο Reuters ότι οι ελληνικοί χρηματοοικονομικοί όμιλοι μπορούν να αντέξουν ακόμη και την υποβάθμιση της Ελλάδας σε επίπεδο «επιλεκτικής χρεοκοπίας» εάν αυτή δεν διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα.

  • – Την ερχόμενη Δευτέρα, που συνέρχονται οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, αναμένεται να πραγματοποιηθούν βήματα προόδου στη συζήτηση για τη διαμόρφωση του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τις ερχόμενες εβδομάδες, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του επιτρόπου ΄Ολι Ρεν, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «η χώρα θα εξακολουθήσει να είναι όρθια σε τρεις μήνες»…

  • – Στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας έπεσε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών. Συγκεκριμένα ο δείκτης υποχώρησε κατά 4 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 70 μονάδες, έναντι 69 που ήταν η αμέσως προηγούμενη επίδοση τον Απρίλιο του 2009.

  • – Προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 30 εκατ. ευρώ για την τόνωση της απασχόλησης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανακοίνωσε χθες στην Πάτρα ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Απασχόλησης Γιάννης Κουτσούκος.

  • – Μικρό θεωρεί πως είναι το κίνητρο που έχει η χώρα για «κούρεμα» του χρέους, μετά τη λήξη και του δεύτερου πακέτου στήριξης το 2014, η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Eurobank.

  • – «Πρωταθλήτρια Ευρώπης στην περιστολή του εργατικού κόστους και στη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στον δημόσιο αλλά και ιδιωτικό τομέα» συνεχίζει να αναδεικνύεται και το 2011 η Ελλάδα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

  • – Δυσμενέστερο γίνεται από το 2011 το μέτρο των αποδείξεων, καθώς με τις νέες ρυθμίσεις ακόμα και όσοι έχουν εισόδημα 1.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσουν αποδείξεις στην εφορία προκειμένου να γλιτώσουν την πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση. Με το νέο σύστημα όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν περισσότερες αποδείξεις, χάνοντας παράλληλα το «μπόνους» της έκπτωσης φόρου 10% που υπήρχε στα εισοδήματα του 2010.

  • – Από το ακαδημαϊκό έτος 2014-15 σταματά η δωρεάν διανομή συγγραμμάτων στα Ιδρύματα με δαπάνες του δημοσίου. Αυτό περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του νομοσχεδίου που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. Οι φοιτητές από το 2014 και μετά θα προμηθεύονται τα συγγράμματα μέσω διαδικτύου. Επίσης θεσπίζονται τριετείς σπουδές, ενώ για τη λήψη του πτυχίου, απαιτείται η γνώση τουλάχιστον μίας ξένης γλώσσας. Δίδακτρα θα πληρώνουν μόνο όσοι σπουδάζουν στα ελληνικά πανεπιστήμια και είναι αλλοδαποί εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: ΒΕΑ