ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 1 Δεκεμβρίου 2009

  • Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: ΑΥΤΟΓΚΟΛ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

''Σήμερα είναι η κρίσιμη ώρα για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας και θα δημιουργήσουν πρόσθετους ρυθμούς ανάπτυξης, ώστε να εξέλθει από την ύφεση'' τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κ. Μίχαλος στην ομιλία του στην εκδήλωση για τον εορτασμό των 90 ετών από την ίδρυση του ΕΒΕΑ. Ακόμη πρόσθεσε πως η ανάταξη της οικονομίας δεν μπορεί να γίνει με έκτακτες εισφορές και πως "αποτελεί αυτογκόλ για κάθε κυβέρνηση που έχει ως στόχο την ανάταξη της οικονομίας, να ανατρέπει το φορολογικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις". Καταλήγοντας ανέφερε πως το στοίχημα αυτό δεν αφορά αποκλειστικά την κυβέρνηση, ούτε μόνο τις επιχειρήσεις αλλά όλους τους φορείς. Χαρακτηριστικά τόνισε πως "είτε όλοι μαζί θα κερδίσουμε, είτε όλοι μαζί θα χάσουμε".

  • Ø Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΒΑΘΙΕΣ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

''Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε ένα μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων στον ξένο τύπο και δυσοίωνων εκθέσεων από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης…Κάποιοι θα υποστηρίξουν ότι ένα μεγάλο μέρος αυτής της κινδυνολογίας εξυπηρετεί τα κερδοσκοπικά συμφέροντα ορισμένων, σε βάρος της Ελλάδας. Και θα έχουν απόλυτο δίκιο. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δε μειώνει τη σοβαρότητα του δημοσιονομικού μας προβλήματος. Και βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί άλλοθι για τις δικές μας ευθύνες» ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ Μίχαλος στην ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, σημειώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις που θα κάνει η κυβέρνηση πρέπει να βελτιώνουν το επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον της χώρας.

  • Ø ΑΡΧΙΖΕΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

Αρχίζει εντός των προσεχών ημερών ο διάλογος για την αλλαγή του φορολογικού συστήματος καθώς, χθες, ο υπουργός Οικονομικών απέστειλε τις σχετικές επιστολές για συμμετοχή στους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς. Την επόμενη εξάλλου εβδομάδα το εν λόγω σχέδιο νόμου, όπως ανέφερε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, τίθεται σε διαβούλευση στο διαδίκτυο. Επισημαίνεται ότι οι αλλαγές που σχεδιάζονται στη φορολογία εισοδήματος και κεφαλαίου είναι σημαντικές καθώς, μεταξύ των άλλων, προβλέπουν:

εφαρμογή ενιαίας τιμαριθμοποιημένης προοδευτικής κλίμακας φορολογίας φυσικών προσώπων, κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης οποιονδήποτε αμοιβών, φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών (μερισμάτων) με βάση τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, μετά την αφαίρεση του φόρου που έχει παρακρατηθεί κατά τη διανομή του μερίσματος, καθώς και του ποσού που αναλογεί και έχει αποδοθεί από την εταιρεία ως φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων, φορολόγηση με χαμηλό συντελεστή των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων για προώθηση των επενδύσεων, φορολόγηση των συναλλαγών με εξωχώριες εταιρείες, κατάργηση χαριστικών φοροαπαλλαγών, επιτάχυνση της διαδικασίας είσπραξης φόρων και ανείσπρακτων οφειλών προς το δημόσιο, αντικειμενικό σύστημα επιλογής των ελεγκτέων υποθέσεων, γνωστό ως point system, ώστε να εντοπίζονται και να ελέγχονται τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα υψηλού κινδύνου ως προς τη φοροδιαφυγή, κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, ηλεκτρονική παρακολούθηση της αγοράς των καυσίμων.

  • ØΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με νοοτροπίες και να αλλάξει πολλά για να βάλει τη χώρα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο 20ό Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Επιπλέον, χαρακτήρισε τη σημερινή κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων βόμβα όχι μόνο δημοσιονομική αλλά και για τη χορήγηση των συντάξεων στο μέλλον. Την ανάγκη δημιουργίας ευέλικτης αγοράς εργασίας και σταθερού φορολογικού πλαισίου  προκειμένου η Ελλάδα να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια επεσήμανε ο πρέσβης των ΗΠΑ, Ντ. Σπέκχαρντ, στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ενώ την ίδια στιγμή η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για ολιγωρία ως προς την αναθέρμανση της οικονομίας. 

  • ØΣΕΛΠΕ: ΖΗΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΙΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Το… άνοιγμα των καταστημάτων και δεύτερη Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα ζήτησε ο ΣΕΛΠΕ σε συνάντηση που είχε το διοικητικό συμβούλιο με την υπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Δηλαδή να είναι ανοικτά εκτός από τις 20 Δεκεμβρίου και στις 13 του μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ικανοποιήσει το αίτημα του ΣΕΛΠΕ, αφού όμως προηγηθεί συνεννόηση με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους του εμπορίου.

  • Ø ΕΣΕΕ: ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΗ Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΤΟΥ Β. ΚΟΡΚΙΔΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Πρώτη δύναμη στις εκλογές της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) αναδείχθηκε το ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τον κ. Β. Κορκίδη και το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΕΕ θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009 για να συγκροτηθεί σε σώμα. Ο συνδυασμός "Νέα Εμπορική Ενότητα" με επικεφαλής τον κ. B. Κορκίδη πήρε το 62% των ψήφων και κατέλαβε 13 έδρες , η "Πανελλήνια Κίνηση Εμπόρων" του κ Ν. Τζίκα το 24% των ψήφων και κατέλαβε 5 έδρες, η "Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων" το 10% των ψήφων και 2 έδρες , η "Ανεξάρτητη Συνεργασία Εμπόρων" το 4% των ψήφων και 1 έδρα.

Πηγή: ΕΒΕΑ