ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 2 Δεκεμβρίου 2009

 

  • ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η Ε.Ε. ΑΛΛΑ ΖΗΤΑ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ

Στη σωστή κατεύθυνση εκτιμούν ότι κινείται το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2010 ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα σκληρά μέτρα. Οι δύο κοινοτικοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν ταυτόχρονα παντελώς αβάσιμα τα τελευταία δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου περί χρεοκοπίας της Ελλάδας.

  • ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΣΕΛΠΕ ΓΙΑ ΑΝΟΙΚΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Την αντίθεσή τους στο αίτημα του ΣΕΛΠΕ προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για τη λειτουργία των καταστημάτων και την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας και του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας.

  • ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΣΤΑ Ε9

Μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου παρατείνεται η προθεσμία, που έληξε στις 30 Νοεμβρίου, για να διορθώσουν οι φορολογούμενοι τα λάθη ή τις παραλείψεις που έχουν κάνει στα έντυπα Ε9 με τα στοιχεία των ακινήτων τους, ώστε στη συνέχεια να καθοριστεί το ΕΤΑΚ και να αποσταλούν τα εκκαθαριστικά για την είσπραξή του. Το οικονομικό επιτελείο επισπεύδει τις διαδικασίες για την είσπραξη του ΕΤΑΚ, στο πλαίσιο της αύξησης των δημοσίων εσόδων και στήριξης του κρατικού προϋπολογισμού που ακροβατεί σε «τεντωμένο σχοινί».

Η συγκεκριμένη πάντως παράταση είναι η τελευταία που δίδεται, σύμφωνα και με την απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, και για το λόγο αυτό όσοι έχουν λάβει ειδοποιητήρια με τα οποία καλούνται να διορθώσουν τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) θα πρέπει να το πράξουν, αφού στη συνέχεια θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυστηρά πρόστιμα.

Η διόρθωση των λαθών και η αποκατάσταση των ελλείψεων των στοιχείων ακινήτων πραγματοποιείται:

* είτε μέσω τηλεφωνικού κέντρου (call center)

* είτε με τη χρήση διαδικτυακής εφαρμογής στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.e-9.gr της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Επισημαίνεται ότι η διόρθωση με έναν από τους δύο ανωτέρω τρόπους επέχει θέση δήλωσης στοιχείων ακινήτων, ενώ η χρήση του Internet που θα γίνεται με τους κωδικούς πρόσβασης που θα αναγράφονται στην επιστολή είναι υποχρεωτική, σε περίπτωση που απαιτείται ο γεωγραφικός προσδιορισμός της θέσης του ακινήτου. 

  • ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα οι έλεγχοι στην αγορά του πετρελαίου θέρμανσης, όπως ανακοίνωσαν οι γενικοί γραμματείς Εμπορίου, κ. Στ. Κομνηνός και Καταναλωτή, κ. Δ. Σπυράκος. Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, οι αρμόδιοι υπάλληλοι της γενικής γραμματείας Εμπορίου δε θα προβαίνουν πια σε πρωτοβάθμιους ελέγχους, αλλά θα συντονίζουν και θα εποπτεύουν τους ελέγχους των συναδέλφων τους στις Νομαρχίες.

Πηγή: ΕΒΕΑ