ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 10 – 12 Οκτωβρίου 2009

  • ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΚΑΜΨΗ 8,8% ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

Μείωση 8,8% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής τον Αύγουστο, σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, έναντι πτώσης 2,5% που είχε καταγραφεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ). Ο μέσος Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου- Αυγούστου 2009, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου- Αυγούστου 2008, μειώθηκε κατά 9,7%, έναντι μείωσης 2,7% που είχε καταγραφεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2008 με το 2007.

  • ΣΕΒ: ΘΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Θετικά χαρακτηρίζει τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Δημήτρης Δασκαλόπουλος, καθιστώντας, όμως, σαφές ότι αναμένει τις καίριες αποφάσεις για την οικονομία. Σε δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Δασκαλόπουλος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης για να βελτιωθεί η κατάσταση θα πρέπει να είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής. Στην κατεύθυνση αυτή, επισήμανε, ότι ο κάθε πολίτης έχει χρέος να συμβάλει στο μερίδιο που του αναλογεί, ώστε να αλλάξουν κατεστημένες νοοτροπίες.

  • ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣΗΣ ΕΒΕΑ: «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ MANAGER ΕΕ-ΚΙΝΑΣ (ΜΕΤΡ- 5ΟΣ ΚΥΚΛΟΣ)»

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών κάνει γνωστό στα μέλη του και σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η κυβέρνηση της Κίνας ενέκριναν τον 5ο κατά σειρά  κύκλο του Προγράμματος Ανταλλαγής  και Εκπαίδευσης Μάνατζερ ΕΕ-Κίνας με τον τίτλο ΜΕΤΡ. Σκοπός του προγράμματος είναι η εκπαίδευση ανωτέρων στελεχών των επιχειρήσεων σε θέματα επιχειρηματικής κουλτούρας  και εκμάθησης της γλώσσας. Ο μακροπρόθεσμος στόχος του ΜΕΤΡ είναι να αυξήσει και να βελτιώσει σημαντικά τις σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα μέσω ανταλλαγών και οικονομικών συνεργασιών. Η χρονική διάρκεια του προγράμματος είναι 10 μήνες από τους οποίους οι επτά  αφορούν εκπαίδευση σε επιχειρηματικά και διαπολιτισμικά θέματα και οι τρεις σε πρακτική άσκηση σε κινεζική εταιρία. Εκτός από την οργάνωση της διαμονής, η ΕΕ καλύπτει όλα τα δίδακτρα και παρέχει στους συμμετέχοντες μηνιαίο επίδομα διαβίωσης (1000€), ενώ οι απόφοιτοι θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν επίσημο δίπλωμα. Η υποβολή των αιτήσεων άρχισε στις 21 Σεπτεμβρίου 2009 και λήγει στις 7 Ιανουαρίου 2010 ενώ ο 5ος κύκλος εκπαίδευσης θα ξεκινήσει το Μάϊο του 2010. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής,οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται  την ιστοσελίδα: http://www.metp.net.cn/ ή να καλούν  στην γραμμή επικοινωνίας για το ΜΕΤΡ τηλ:(00 49 69 15402 638) ή να επικοινωνούν με την ανάδοχο εταιρία «PUBLICIS Consultants/MARK», (αρμόδιος κ. Τσίτσος Αλέξανδρος) τηλ: 00 359 2 915 90 37.

  • ΟΙ ΑΓΟΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Σε συνάντηση με δημοσιογράφους, ο νέος υπουργός κ. Ρέππας ανέφερε ότι έως τα τέλη του μήνα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι προκηρύξεις και των τριών διαγωνισμών, για τις άγονες γραμμές, τα δρομολόγια διακρατικών συμφωνιών εκτός Ε.Ε. και την απελευθέρωση της επίγειας εξυπηρέτησης στα 34 περιφερειακά αεροδρόμια. Σχετικά με τον ΟΣΕ, η ηγεσία του Υποδομών  προσεγγίζει το θέμα συνολικά εξετάζοντάς το από την αρχή. Τέλος, στο θέμα της ανάπτυξης δικτύου οπτικών ινών στο σπίτι, η ηγεσία του Υποδομών αναγνωρίζει ότι έγινε σωστή εργασία και δόθηκε παράταση στην διαβούλευση κατά ένα μήνα και αναμένεται να γίνουν επεμβάσεις στο υπάρχον νομοσχέδιο ανάλογα με τα συμπεράσματα της διαβούλευσης και τις προτάσεις των ενδιαφερομένων.

Πηγή: ΕΒΕΑ