ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 13 – 16 Φεβρουαρίου 2010

Ε.Β.Ε.Α.: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Φορολογίας & Ελεγκτικής» του Παντείου Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο της διασύνδεσης της εκπαίδευσης με την επιχειρηματικότητα, διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «Φορολογική Διαβούλευση: η συμβολή μεταπτυχιακών φοιτητών», σήμερα Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010 και ώρα 17.00 στο μέγαρο του ΕΒΕΑ, Ακαδημίας 7, αίθουσα «ΕΡΜΗΣ».

ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ
Αν χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, θα τα λάβουμε» μετά την αξιολόγηση του Μαρτίου δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει πιστά το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Εν τω μεταξύ, σκληρές διαπραγματεύσεις λαμβάνουν χώρα αυτό το διήμερο (χθες και σήμερα) στις συναντήσεις των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών (Eurogroup και Ecofin), καθώς κορυφώνονται οι πιέσεις προς την Αθήνα για να λάβει πρόσθετα μέτρα «αλά ΔΝΤ». Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, που συνήλθαν χθες στις Βρυξέλλες , αποφάσισαν πως η Ελλάδα πρέπει να ανακοινώσει επιπλέον οικονομικά μέτρα το Μάρτιο "εάν πραγματοποιηθούν οι κίνδυνοι", ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup. Η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε "σύμφωνη να παρθούν επιπρόσθετα μέτρα" για να μειωθεί το έλλειμμα εάν "από τώρα έως τις 16 Μαρτίου αποδειχτεί ότι δεν κατέστη δυνατόν να επιτύχει τους στόχους", ανέφερε ο κ. Γιουνκέρ.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ: ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΗΣ ΤΤΕ
Την υπαγωγή και του ασφαλιστικού κλάδου, μαζί με τον τραπεζικό, στην εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος, προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο. Μεταξύ άλλων, με το σχέδιο νόμου- που αφορά την Εποπτεία Ιδιωτικής Ασφάλισης και τη σύσταση εγγυητικού κεφαλαίου ιδιωτικής ασφάλισης ζωής- καταργείται η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ) που συστήθηκε με το νόμο 3229/2004 και οι επιχειρήσεις του τραπεζικού και ασφαλιστικού κλάδου υπάγονται στην ενιαία εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών στη σχετική του ανακοίνωση, η επιλογή αυτή γίνεται για δραστικότερη αντιμετώπιση των εξελίξεων που παρατηρούνται στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ 2% ΤΟ 2009
Βαθαίνει η ύφεση της ελληνικής οικονομίας, καθώς κατά τη διάρκεια του 2009 σημειώθηκε συρρίκνωση 2% έναντι 1,2% που προέβλεπε το ΠΣΑ. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, συνεχίστηκε και το δ' τρίμηνο του έτους η πτωτική πορεία της οικονομίας. Συγκεκριμένα, μείωση 2,6% παρουσίασε το ΑΕΠ σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο του 2009. Σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, υποχώρησε κατά 0,8%. Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις του ΑΕΠ για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2009 έχουν αναθεωρηθεί βάσει νέων στοιχείων κλαδικών δεικτών (μεταποίηση, κατασκευές, τουρισμός, εμπόριο, κλπ). Η σημαντικότερη μεταβολή οφείλεται στην αναθεώρηση του δείκτη κύκλου εργασιών στο τομέα υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης.

EUROSTAT: ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΝΕΚΡΙΝΕ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Με στόχο τη βελτίωση της εγκυρότητας και της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων που κοινοποιούν οι εθνικές αρχές των κρατών μελών στις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε, μετά από πρόταση του αρμόδιου επιτρόπου Ολι Ρεν, την τροποποίηση του σχετικού κανονισμού παρέχοντας ελεγκτικές αρμοδιότητες στη Eurostat. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της βελτίωσης της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πιο αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία προβλέπονται, εφόσον εγκριθεί η συγκεκριμένη πρόταση από το Συμβούλιο, συχνότερες επισκέψεις αντιπροσωπειών της Eurostat στα κράτη μέλη ενώ όταν θα εντοπίζονται ειδικότερα προβλήματα, η κοινοτική στατιστική υπηρεσία θα μπορεί να διενεργεί στο εν λόγω κράτος μέλος πρόσθετες επισκέψεις μεθοδολογικού χαρακτήρα. Τέλος, θα ζητείται από τα κράτη μέλη να παρέχουν πρόσβαση στη Eurostat σε πληροφορίες που αφορούν την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων.

Πηγή: EBEA