ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 14 Ιουλίου 2011

        

  • Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: ΖΗΤΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε.

Επιστολή στους ομολόγους του, προέδρους των Μητροπολιτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέστειλε χθες ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ. Στην επιστολή του ο κ. Μίχαλος επισημαίνει την ανάγκη δραστηριοποίησης της ευρωπαϊκής επιμελητηριακής κοινότητας, με στόχο να πειστούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την προώθηση των αναγκαίων μέτρων εξορθολογισμού της λειτουργίας των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών που εν πολλοίς ευθύνονται για την οικονομική κρίση που απειλεί τη ζώνη του ευρώ. «Είναι ανάγκη να αντιληφθούν, επιτέλους οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ότι το όραμα της Ε.Ε. προϋποθέτει τον περιορισμό του «εθνικισμού» που σήμερα διακατέχει ορισμένους εξ αυτών και κυρίως την πολιτική ηγεσία της ισχυρής Γερμανίας» επισημαίνει ο κ. Μίχαλος και συνεχίζει: «Μια άμεση ενέργεια η οποία ενδεχομένως δεν αποτελεί τη οριστική λύση, αλλά σίγουρα είναι ένα εργαλείο για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης, είναι η έκδοση ενός ευρωομολόγου από την ΕΚΤ, που και τις αγορές θα τιθασεύσει, αλλά παράλληλα θα δώσει και το απαραίτητο οξυγόνο και ρευστότητα στην οικονομία της Ευρωζώνης προκειμένου να ξεπεράσει το σκόπελο της κατάρρευσης».

  • ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΠΟ FITCH

Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε εγχώριο και ξένο νόμισμα σε «CCC» από B+ προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης FITCH, οδηγώντας τη χώρα μας ακόμη πιο βαθιά στην κατηγορία υψηλού κινδύνου (junk). Υποβάθμισε ακόμη τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε «C» από «B», ενώ ανακοίνωσε ότι αφαιρεί τις αξιολογήσεις από το καθεστώς Rating Watch Negative. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο οίκος, η υποβάθμιση αντανακλά την απουσία ενός νέου, πλήρως χρηματοδοτούμενου και αξιόπιστου προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ για την Ελλάδα, σε συνδυασμό με την ενισχυμένη αβεβαιότητα για το ρόλο των ιδιωτών πιστωτών σε οποιαδήποτε μελλοντική χρηματοδότηση καθώς και με την εξασθενημένη μακροοικονομική προοπτική της Ελλάδας.

  • ΔΕΚΟ: ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΜΗΝΟ

Βελτιωμένα κατά 51% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα μετά επιχορηγήσεων 17 Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών το πρώτο πεντάμηνο 2011. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που υποβλήθηκαν στην Ειδική Γραμματεία Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών του Υπουργείου Οικονομικών, και αφορούν τις επιχειρήσεις ΑΜΕΛ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ΕΑΒ ΕΘΕΛ ΕΛΓΑ ΕΡΓΟΣΕ ΕΡΤ ΕΤΑ, ΗΛΠΑΠ ΗΣΑΠ ΜΟΔ, ΟΑΣΑ ΟΔΙΕ ΟΣΕ-ΕΔΙΣΥ, ΟΣΚ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΤΡΑΜ το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε ποσό 317,7 εκατ. ευρώ. Μειωμένες κατά 44%, δηλαδή 411,2 εκατ. ευρώ, εμφανίζονται την ίδια ώρα οι ζημίες προ επιχορηγήσεων σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ μείωση κατά 501,7 εκατ. παρουσιάζει και το σύνολο των εξόδων των 17 ΔΕΚΟ.

Πηγή: ΕΒΕΑ