Επικαιρότητα ΒΕΑ 13-7-2011

ΒIOTEXNIKO ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΤΥΠΟΥ ΕΚΔΟΣΕΩΝ

ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ                                                                  Αθήνα, 13-7-2011

Επικαιρότητα

  • – Αποφασισμένος να συνεχίσει την προσπάθεια, έτσι ώστε να δοθεί μια οριστική και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του χρέους προς το συμφέρον της Ελλάδας και προς το συμφέρον της Ευρώπης, εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός, στην εισήγησή του στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο.

  • – Η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας σχετικά με τη μορφή της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στη νέα στήριξη της Ελλάδας, είχε ως αποτέλεσμα να αγνοηθούν από τις αγορές σημαντικές πολιτικές αποφάσεις για μια συνολική λύση του προβλήματος δημόσιου χρέους στην Ευρωζώνη. Το γεγονός ότι η αναταραχή στις αγορές συνεχίζεται αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες σύγκλισης έκτακτης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης η οποία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μπορεί να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

  • – «Την αναγνώριση της ανάγκης για ευρύτερη πολιτική δράση, μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας, για να βοηθηθεί η Ελλάδα στις προσπάθειες που καταβάλλει ώστε να αποκαταστήσει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητά της και να αυξήσει τη βιωσιμότητα του χρέους της», χαιρετίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε ανακοίνωσή της σχετικά με τις αποφάσεις του Eurogroup.

  • – Η φράση «επιλεκτική χρεοκοπία» τρομάζει χωρίς λόγο. Δεν είναι πραγματική χρεοκοπία, δεν είναι πραγματικό οικονομικό γεγονός. Είναι αξιολόγηση των τριών οίκων αξιολόγησης στα ομόλογα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin όπου συζητήθηκε το νέο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας.

  • – Η Ελλάδα μπορεί να διαχειριστεί το χρέος της χωρίς να χρεοκοπήσει, υποστήριξε σήμερα ο επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Ανχελ Γκουρία.

  • – Τον τρόπο τακτοποίησης των αυθαιρέτων, εντός και εκτός σχεδίου, εξετάζει η κυβέρνηση. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Σηφουνάκης, σε συνέντευξη τύπου με θέμα την παρουσίαση προγράμματος εκπόνησης μελετών για τη θεσμοθέτηση μορφολογικών κανόνων στη δόμηση και την αρχιτεκτονική σε μικρούς οικισμούς της χώρας και σε περιοχές εκτός σχεδίου, χρησιμοποίησε τον όρο «νομιμοποίηση» για την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος στα αυθαίρετα, παραπέμποντας ωστόσο σε λογική τακτοποίησης κατά το πρότυπο των ημιυπαίθριων.

  • – Οδηγίες για τον τρόπο που θα γίνεται η αυξημένη παρακράτηση φόρου στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους από την 1η Ιουλίου 2011 δίνει με εγκύκλιο του το υπουργείο Οικονομικών. Η παρακράτηση θα γίνεται με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα που προβλέπει ο εφαρμοστικός νόμος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την οικονομία, στην οποία το αφορολόγητο όριο μειώνεται στα 8.000 ευρώ και στο εισόδημα από το όριο αυτό έως τα 12.000 ευρώ επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 10%.

Η αύξηση στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος από την 1η Ιουλίου δεν θα γίνει αναδρομικά για τους προηγούμενους μήνες του πρώτου εξαμήνου του έτους αυτή τη στιγμή. Ο συμψηφισμός του φόρου για το πρώτο εξάμηνο θα γίνει με την τελική εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν το 2012.

  • – Δεν αποκλίνουν από τα φυσιολογικά επίπεδα οι τιμές της αμόλυβδης βενζίνης στους νομούς όπου είχε επιβληθεί πλαφόν -μετά την άρση του, σύμφωνα με το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

  • – Φόβους πως η προωθούμενη αναδιάταξη του συστήματος Υγείας θα γυρίσει το ΕΣΥ 30 χρόνια πίσω εξέφρασαν σε συνέντευξη Τύπου οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά.

  • – Μεγάλη πτώση των βάσεων και στα πέντε επιστημονικά πεδία αναμένεται, όπως εκτιμούν οι καθηγητές, μετά τη δημοσιοποίηση των στατιστικών στοιχείων κλιμάκωσης του Γενικού Βαθμού Πρόσβασης και των Ειδικών Μαθημάτων των υποψηφίων από το υπουργείο Παιδείας. Η πτώση σε ορισμένες σχολές, ενδέχεται να πλησιάσει τα 2.000 μόρια, αλλά σε Ιδρύματα στην περιφέρεια.

  • – Η προώθηση της συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ στον τομέα του τουρισμού βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών που είχε ο υπουργός Πολιτισμού-Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος στο επιχειρηματικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Τελ Αβίβ.

  • – Ποσό ύψους 1,625 δισ. ευρώ άντλησε χθες το ελληνικό δημόσιο κατά τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης σε σχέση με την αντίστοιχη δημοπρασία της 14ης Ιουνίου.

  • – Αύξηση 6,5% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία το Μάιο του 2011, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2010, έναντι αύξησης 7,8% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών του έτους 2010 προς το 2009.

  • – Υποχρεωτική καθίσταται από την 1η Αυγούστου η καταβολή τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών στο IKA μέσω τραπεζών ή ΕΛΤΑ από τους εργοδότες Κοινών Επιχειρήσεων και Οικοδομοτεχνικών Eργων.

  • – Πληθαίνουν οι αντιδράσεις των φορέων που διαμαρτύρονται για την κατάργηση του Ελληνικού Οργανισμού Μικρών – Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας (ΕΟΜΜΕΧ). Σε ανακοίνωσή της η διοίκηση της ΕΣΕΕ προτείνει την συγχώνευση του Οργανισμού σε έναν ενιαίο φορέα για τις ΜμΕ με τέσσερις θεματικές ενότητες, όπως ίδρυση και κλείσιμο, εξωστρέφεια, χρηματοδότηση και πληροφόρηση, ενώ η ΓΣΕΕ κατόπιν συνάντησης με το σωματείο των εργαζομένων του Οργανισμού, επισήμανε ότι θα προωθηθούν από κοινού οι απαραίτητες ενέργειες και δράσεις, ώστε να μην κλείσει ο Οργανισμός.

  • – Αύξηση 4 ποσοστιαίων μονάδων παρουσιάζει η αδήλωτη εργασία τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους σε σχέση με πέρυσι σε συγκεκριμένους κλάδους, σύμφωνα με την έκθεση πεπραγμένων της Επιθεώρησης Εργασίας. Συγκεκριμένα, οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε χώρους νυχτερινής διασκέδασης, εστίασης και αναψυχής, καθαριότητα, κατασκευές και υπηρεσίες ασφαλείας (security) έδειξαν ότι η αδήλωτη εργασία από 25% πέρυσι άγγιξε το 29% εφέτος.

Πηγή: ΕΒΕΑ