ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 14 Οκτωβρίου 2009

  • Η ΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΒΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ

Πρωτοβουλία ανέλαβε εκ νέου ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α., κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που έχουν ενσκήψει στην αγορά, εξαιτίας της απεργίας των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά. Σήμερα το απόγευμα ο κ. Μίχαλος συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, κ. Luo Linquan, προκειμένου να συζητηθούν όλες οι παράμετροι για την εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού του Πειραιά, μετά την παραχώρηση εκμετάλλευσής του στην κινεζική COSCO. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α., από τις απεργιακές κινητοποιήσεις στο λιμάνι έχουν προκληθεί τεράστιες ζημιές στις ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς δεν μπορούν ούτε να εξάγουν τα προϊόντα, ούτε να εισάγουν εμπορεύματα και πρώτες ύλες, που είναι αναγκαίες για την παραγωγική και εμπορική δραστηριότητά τους. Από την πλευρά του, ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ανέφερε στον κ. Μίχαλο ότι αυτό που αναζητά η κινεζική πλευρά είναι η τήρηση της νομιμότητας και η εφαρμογή της σύμβασης που έχει υπογραφεί. Όπως τόνισε, τέλος, ο κ. Μίχαλος η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει άμεσα αποφάσεις και να εφαρμόσει την υπάρχουσα συμφωνία για την εκμετάλλευση του λιμανιού του Πειραιά από την COSCO, καθώς έχει ήδη πληγεί μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας των ελληνικών επιχειρήσεων στις συναλλαγές τους με το εξωτερικό.

  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Προτάσεις, που αφορούν τα φλέγοντα θέματα της διαδοχικής ασφάλισης, της οικονομικής κατάστασης των ασφαλιστικών ταμείων και της ανεργίας, κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων στις συναντήσεις τους με τον υπουργό Εργασίας, κ. Α. Λοβέρδο και τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Γ. Κουτρουμάνη.  Ο πρόεδρος της Ε.Σ.Ε.Ε., κ. Δ. Αρμενάκης, μεταξύ των 15 θέσεων που κατέθεσε, προτείνει την αποποινικοποίηση της μη καταβολής των εισφορών στον Ο.Α.Ε.Ε., την εφαρμογή της ισότητας στη διαδοχική ασφάλιση και την άρση των αδικιών στην απονομή της σύνταξης μεταξύ ασφαλισμένων του τέως Ταμείου Ασφάλισης Εμπόρων και του τέως ΤΕΒΕ. Ο πρόεδρος των επαγγελματοβιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ) Δ. Ασημακόπουλος, ζήτησε ένα νέο ΟΑΕΔ που δεν θα είναι «παραμάγαζο ρουσφετολογίας του πολιτικού συστήματος…αλλά θα υπηρετεί εργαζόμενους και επιχειρήσεις» ενώ ζήτησε να εξευρεθούν και άλλοι πόροι για τον ΟΑΕΕ, όπως ένας ειδικός φόρος dumping για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες επηρεάζουν τις μικρότερες». Από την πλευρά του ο ΣΕΒ επανέλαβε τα 10 συγκεκριμένα μέτρα-ανάχωμα στην περαιτέρω διόγκωση της ανεργίας.

  • ΠΑΡΑΙΝΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Αυτοσυγκράτηση στη διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης, ιδιαίτερα εν όψει του δύσκολου χειμώνα που θα αντιμετωπίσουν τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά, ζήτησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτης από τους παράγοντες της αγοράς πετρελαιοειδών. Μετά από χθεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Μανιάτη, οι εκπρόσωποι των διυλιστηρίων, εταιριών εμπορίας και βενζινοπωλών εκτιμούν ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα ξεκινήσει αύριο Πέμπτη με τιμές από 0,52 έως 0,58 ευρώ το λίτρο.

  • ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΒΕΑ: «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ MANAGER ΕΕ-ΚΙΝΑΣ (ΜΕΤΡ- 5ΟΣ ΚΥΚΛΟΣ)»

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών κάνει γνωστό στα μέλη του και σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η κυβέρνηση της Κίνας ενέκριναν τον 5ο κατά σειρά  κύκλο του Προγράμματος Ανταλλαγής  και Εκπαίδευσης Μάνατζερ ΕΕ-Κίνας με τον τίτλο ΜΕΤΡ. Σκοπός του προγράμματος είναι η εκπαίδευση ανωτέρων στελεχών των επιχειρήσεων σε θέματα επιχειρηματικής κουλτούρας  και εκμάθησης της γλώσσας. Ο μακροπρόθεσμος στόχος του ΜΕΤΡ είναι να αυξήσει και να βελτιώσει σημαντικά τις σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα μέσω ανταλλαγών και οικονομικών συνεργασιών. Η χρονική διάρκεια του προγράμματος είναι 10 μήνες από τους οποίους οι επτά  αφορούν εκπαίδευση σε επιχειρηματικά και διαπολιτισμικά θέματα και οι τρεις σε πρακτική άσκηση σε κινεζική εταιρία. Εκτός από την οργάνωση της διαμονής, η ΕΕ καλύπτει όλα τα δίδακτρα και παρέχει στους συμμετέχοντες μηνιαίο επίδομα διαβίωσης (1000€), ενώ οι απόφοιτοι θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν επίσημο δίπλωμα. Η υποβολή των αιτήσεων άρχισε στις 21 Σεπτεμβρίου 2009 και λήγει στις 7 Ιανουαρίου 2010 ενώ ο 5ος κύκλος εκπαίδευσης θα ξεκινήσει το Μάϊο του 2010. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής,οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται  την ιστοσελίδα: http://www.metp.net.cn/ ή να καλούν  στην γραμμή επικοινωνίας για το ΜΕΤΡ τηλ:(00 49 69 15402 638) ή να επικοινωνούν με την ανάδοχο εταιρία «PUBLICIS Consultants/MARK», (αρμόδιος κ. Τσίτσος Αλέξανδρος) τηλ: 00 359 2 915 90 37.

Πηγή: ΕΒΕΑ