ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΒΕΑ 13-10-2009

  • – Στο τέλος της εβδομάδας οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης από τις οποίες θα φανεί η υφιστάμενη οικονομική κατάσταση, η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των όσων προεκλογικά εξαγγέλθηκαν.

  • – Ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ο Υπ. Εργ. και Κοιν. Ασφ. θα έχει σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τα Προεδρεία ΓΣΕΕ. ΤΣΕΒΕΕ και ΣΕΒ. Αναφορά θα γίνει σε εκκρεμή θέματα αγοράς εργασίας και στο ασφαλιστικό και θα παρουσιαστούν οι θέσεις των κοινωνικών εταίρων. Από την ΓΣΕΕ αναμένεται να τονιστεί η ανάγκη στήριξης εισοδημάτων και απασχόλησης και από τον ΣΕΒ θα δοθεί έμφαση στην ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα. Η ΓΣΕΒΕΕ θα επισημάνει την ανάγκη στήριξης των ΜΜΕ και τόνωσης της αγοράς

  • – Σύμφωνα με τον Γεν. Διευθ. του ΣΕΠΕΕ (Συνδ. Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Έτοιμου Ενδύματος Ελλάδος) στα πλαίσια ημερίδας, την περίοδο 1995-2008 η ελληνική κλωστοϋφαντουργία έχασε 59.000 θέσεις εργασίας.

Είναι ανάγκη τονίζει να επιδιωχθεί, από την κυβέρνηση η έγκριση της Ε.Ε για στήριξη του κλάδου δια μέσου εθνικών πόρων. Πιο κάτω σημειώνονται οι διεθνείς τάσεις του κλάδου όπως καταγράφησαν:

  • Παρατηρείται ενσωμάτωση περιβαλλοντικών κριτηρίων στα προϊόντα και προβλέπεται ενσωμάτωση και κοινωνικών κριτηρίων
  • Αναμένεται υψηλότερη ζήτηση σε υφάσματα οικιακής χρήσης και σε εξεζητημένες ίνες λόγω βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου.
  • Η κατανάλωση νήματος διεθνώς προβλέπεται έως το 2020 αυξημένη κατά 30% με το συνθετικό νήμα να κερδίζει μερίδα έναντι του βαμβακερού.
  • Η βιομηχανία μόδας (ένδυση και έμμεσα κλωστοϋφαντουργία) θα προβλέψει προϊόντα υψηλής ποιότητας, αλλάζοντας τη στρατηγική του μικρού κύκλου προϊόντων ένδυσης. Τα υψηλής ποιότητας προϊόντα, μπορούν να είναι ανταγωνιστικά στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

  • – Η Ευρ. Επιτροπή πιστεύει ότι με φορολογικά κ.α κριτήρια από τα κράτη-μέλη μπορούν να ανακαινιστούν στην Ευρώπη 15 εκατ. σπίτια παλαιάς τεχνολογίας, έως το 2020, ώστε να γίνουν λιγότερο ενεργοβόρα. (Ηδη το 40% της ενέργειας στην Ε.Ε καταναλώνεται στα σπίτια, από τα οποία προέρχεται το 36% των συνολικών εκπομπών CO2).

  • – Ανάδειξη του παραλιακού μετώπου της Αττικής και αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων υπόσχεται ο Πρωθυπουργός.

  • – Μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις για την απόσυρση αυτ/των και τα πράσινα τέλη και την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων.

Ακόμη, ισχύει η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για απόσυρση του ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τον Τουρισμό, με βελτίωση εάν κριθεί αυτό απαραίτητο, του ειδικού χωροταξικού για ΑΠΕ και του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας.

  • – Αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις 24 άγονες γραμμές, που ακυρώθηκε λόγω των εκλογών. Ακόμη, την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες για διακρατικές συμφωνίες στο Τομέα Αερομεταφορών ενώ έως τις 23/10/09 θα γίνει ο διαγωνισμός για την επίγεια εξυπηρέτηση των περιφερειακών αεροδρομίων.

  • – Συνεχίζεται η απεργία των εργαζομένων του ΟΛΠ.

Συμφωνήθηκε να ξεκινήσει συζήτηση σε νέα βάση μεταξύ ΟΛΠ Α.Ε και της θυγατρικής εταιρείας της COSCO στην Ελλάδα, ΣΕΠ Α.Ε, με θέμα τη λειτουργία των προβλητών Ι και ΙΙ (με την συμμετοχή εργαζομένων).

Η Cosco έχει συμφωνήσει την έναρξη διαλόγου όχι για την ύπαρξη της σύμβασης παραχώρησης, αλλά για την υλοποίηση της, με την προϋπόθεση να σταματήσουν οι απεργίες.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης δηλώνει ότι επιδίωξη είναι να επιλυθεί η διαφορά με τον καλύτερο τρόπο.

  • – Με αφορμή την κυβερνητική εξαγγελία για δημιουργία ισχυρού δημόσιου πυλώνα στον τραπεζικό κλάδο και τα σενάρια περί συγχώνευσης Τ.Τ και ΑΤΕ BANK. Οι μετοχές των κρατικών τραπεζών καταγράφουν σημαντικά κέρδη.

  • – Από έρευνα της Hellas Stat για την «πρόοδο των εργασιών των Συλλογικών Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης» προκύπτει ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών 39 εταιρειών του δείγματος ανήλθε το 2008 σε 497,4 εκ. € (αύξηση 10,8% έναντι του 2008). Ο Μέσος ρυθμός αύξησης πωλήσεων ήταν 17,1% (υψηλότερος από τον αντίστοιχο 3,1% της μέσης ελλην. επιχείρησης).

28 εταιρείες του δείγματος υπήρξαν κερδοφόρες και μόλις 6 οι ζημιογόνες. Όμως 12 εταιρείες βελτίωσαν τα αποτελέσματά τους έναντι του 2007 και 15 αντιμετώπισαν κάμψη στα αποτελέσματά τους.

Σημειώνεται ότι τα υλικά συσκευασίας κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό σε ανακύκλωση, ακολουθούν το χαρτί, ο χάλυβας, το ξύλο ενώ ανακυκλώνονται και σημαντικές ποσότητες γυαλιού και οχημάτων.

  • – Επανεξετάζονται οι άδειες λειτουργίας κολλεγίων ενώ προαναγγέλλεται επαναδιαπραγμάτευση με την Ε.Ε για το θέμα.

  • – Σε 48ωρη απεργία προχώρησε η ΕΣΗΕΑ στην εφημερίδα EXPRESS για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους. (Από Τρίτη 13/10/09 6.00πμ έως Πέμπτη 15/10/09 6.00 πμ.

  • – Aπό τους τίτλους που έχουν εκδοθεί μέχρι τον Ιουν. 09 φαίνεται ότι

Το 2011 τα χρεολύσια αυξάνονται σε 28 δις €

Το 2012 τα χρεολύσια αυξάνονται σε 33 δις €

Το 2013 υποχωρούν σε 27 δις €

Το 2014 αυξάνονται πάλι σε 31 δις €.

Ομόλογα 2 δις € λήγουν το 2057 (50 έτη) ενώ τίτλοι ύψους 20 δις € λήγουν το 2037 και 2040 γεγονός που σημαίνει ότι θα εξοφληθούν από επόμενες γενιές.

Πηγή: ΒΕΑ