ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 15 Ιουλίου 2011

        

   Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: ΑΣΤΟΧΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΖΗΜΙΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙ «ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ»

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού περί επιλεκτικής χρεοκοπίας, δήλωσε χθες: «Χωρίς καμία πρόθεση υποβάθμισης των διαχρονικών ευθυνών των κυβερνήσεων των τελευταίων 30 χρόνων για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας, είναι αναμφίβολο ότι σημαντική ζημιά έχουν προκαλέσει οι τελευταίες  «άστοχες» επίσημες δηλώσεις, αρχικά  του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών, περί επιλεκτικής χρεοκοπίας και στη συνέχεια του ίδιου του πρωθυπουργού περί μερικής αδυναμίας πληρωμών, στη γερμανική έκδοση των Financial Times. Για τον απλό Έλληνα πολίτη, τον αποταμιευτή, τον επιχειρηματία, οι όροι «επιλεκτική χρεοκοπία» και “selective default” εκφράζουν την ίδια, ακριβώς, κατάσταση: άρνηση ή αδυναμία πληρωμής κάποιων υποχρεώσεων, για κάποιο χρονικό διάστημα.

   ΥΠΟΙΚ: ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2015

Την επέκταση μέχρι τις 31/12/2015 της εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων έως 100.000 ευρώ ανά καταθέτη μέχρι τα τέλη του 2015 αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών. Βάσει προηγούμενης απόφασης, οι εγγυήσεις για τις τραπεζικές καταθέσεις έληγαν στα τέλη του έτους. Με βάση την απόφαση, οι καταθέσεις θα συνεχίσουν να προστατεύονται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ). Το όριο των 100.000 ευρώ ισχύει ανά καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των λογαριασμών, το νόμισμα ή τη χώρα λειτουργίας του υποκαταστήματος του πιστωτικού ιδρύματος, στο οποίο τηρείται η κατάθεση.

   ΝΕΑ ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών, με το οποίο ρυθμίζονται θέματα που συμπληρώνουν τον εφαρμοστικό νόμο, προβλέπει ρύθμιση για τη νέα περαίωση, στην οποία μπορούν να ενταχθούν όλοι όσοι εξαιρέθηκαν από την πρόσφατη ρύθμιση περαίωσης, όπως για παράδειγμα εκείνοι που είχαν  ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ, όσοι είχαν ενταχθεί στην περαίωση αλλά για κάποιο λόγω δεν πλήρωσαν όλες τις δόσεις και έτσι έμειναν ορισμένα έτη ανέλεγκτα, καθώς και εκείνοι που δεν δέχθηκαν να κλείσουν τις ανέλεγκτες χρήσεις 2001 – 2009 με αυτόματη διαδικασία. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών που πρόκειται να εκδοθεί μπορεί να ρυθμιστεί κάθε θέμα που αφορά τη διαδικασία και τον τρόπο εφαρμογής των νέων διατάξεων.

   ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΕΩΣ ΤΙΣ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΟΙ ΘΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Σήμερα η επίσημη έναρξη των θερινών εκπτώσεων είναι σήμερα Παρασκευή 15 Ιουλίου και λήγουν στις 31 Αυγούστου. Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ενημερώνει ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα εξής: – Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (διαγεγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική, σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται. – Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης. Εάν αναγραφεί ποσοστό, πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «30% έκπτωση»). Όσον αφορά τους καταναλωτές ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών συστήνει να επιλέγουν τα προϊόντα που προτίθενται να προμηθευτούν, ύστερα από έρευνα της αγοράς και με γνώμονα τη ποιότητά και τη σχέση τελικής τιμής έκπτωσης.

Πηγή: ΕΒΕΑ