Επικαιρότητα ΒΕΑ 15-7-2011

ΒIOTEXNIKO ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΤΥΠΟΥ ΕΚΔΟΣΕΩΝ

ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ                                                                  Αθήνα, 15-7-2011

Επικαιρότητα

  • – Διευρύνεται η περαίωση με στόχο να συμπεριλάβει περισσότερες επιχειρήσεις, παρέχεται και αμνηστία σε όσους «ξέχασαν» να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις έως και το 2010, για αντικείμενα εισοδήματος, ΦΠΑ ακινήτων και άλλων εμμέσων φόρων, ενώ μπαίνουν ιδιώτες στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό και ανατίθενται σε ομάδες δικηγόρων ο εντοπισμός περιουσιακών στοιχείων οφειλετών, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.

  • – Αυστηρή κριτική σε όσους «παίζουν με τις λέξεις, συγχέοντας σκόπιμα την ορολογία που χρησιμοποιούν οι οίκοι αξιολόγησης στις τεχνικές κατατάξεις τους με καταστάσεις επώδυνες για την πραγματική οικονομία και τους πολίτες», άσκησε από το βήμα του Υπουργικού Συμβούλιο ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε ότι «δεν πρέπει να επιτραπεί ο καιροσκοπισμός σε κανέναν».

  • – Στα σενάρια για μια δραστική μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους που συζητούνται σε επίπεδο Ευρωζώνης, αλλά και με τους ιδιώτες επενδυτές, έχει προστεθεί και πρόταση για ένα «σχέδιο Μάρσαλ», το οποίο θα υποστηριχθεί από τους εταίρους, με στόχο την έξοδο της χώρας από την ύφεση. Όπως ανέφεραν χθες στις Βρυξέλλες κοινοτικές πηγές, οι συζητήσεις έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, ενώ επικρατεί αισιοδοξία ότι το σχέδιο θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα, ώστε να καταστεί δυνατή η σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας για τη λήψη των τελικών αποφάσεων.

  • – «Δεύτερη ευκαιρία» για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμών, σύσταση επιτροπών φιλικού διακανονισμού για τη μείωση των ενοικίων καταστημάτων λόγω της κρίσης και συγκρότηση ανεξάρτητης αρχής για την εποπτεία των δημόσιων συμβάσεων προμηθειών και έργων προβλέπει νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μ. Χρυσοχοΐδης.

  • – Συμφωνήθηκε χθες, μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του αρμόδιου για την περιφερειακή ανάπτυξη επιτρόπου Γιοχάνες Χαν, η αναθεώρηση και η επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, που αναμένεται να δώσει "φιλί ζωής" στην ελληνική οικονομία. Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να γίνουν τα λάθη του παρελθόντος και πως στο εξής θα γίνει ορθή αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων. Eπίσης μίλησε περί "αλλαγής αντιλήψεων"…

  • – Την πρώτη σειρά εντάξεων στη δράση «digi-retail», η οποία αφορά σε 264 επενδυτικά σχέδια νέων τεχνολογιών στον τομέα της λιανικής ανακοίνωσαν η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και η εταιρία «Ψηφιακές Ενισχύσεις ΑΕ». Οι επενδύσεις είναι συνολικού προϋπολογισμού 11,8 εκατ. ευρώ.

  • – Αρχίζει η καταβολή έως και σε τρεις δόσεις του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως προβλέπεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών. Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι ο ΦΠΑ που αφορά περιοδικές δηλώσεις οι οποίες υποβάλλονται μετά την 1.07.2011, μπορεί να καταβάλλεται μέχρι και σε τρεις δόσεις, η κάθε μία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ. Με την υποβολή της εμπρόθεσμης περιοδικής δήλωσης (αρχικής ή τροποποιητικής), καταβάλλεται, ως πρώτη δόση, ποσοστό τουλάχιστον 40% του συνολικά οφειλόμενου φόρου, με την προϋπόθεση ότι το ποσό αυτό είναι τουλάχιστον 300 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό, προσαυξημένο κατά 2%, καταβάλλεται σε δύο ισόποσες μηνιαίες δόσεις, μέχρι το τέλος του επόμενου και του μεθεπόμενου μήνα. Η κάθε δόση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 300 ευρώ, εκτός από την τελευταία δόση η οποία μπορεί να είναι μικρότερη από 300 ευρώ. Διευκρινίζεται ότι η ρύθμιση αυτή ισχύει για τις εμπρόθεσμες περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και όχι για τις έκτακτες δηλώσεις ΦΠΑ.
  • – Την επέκταση μέχρι τις 31/12/2015 της εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων έως 100.000 ευρώ ανά καταθέτη μέχρι τα τέλη του 2015 αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών. Βάσει προηγούμενης απόφασης, οι εγγυήσεις για τις τραπεζικές καταθέσεις έληγαν στα τέλη του έτους.

  • – Αυτόφωρο και ποινές φυλάκισης περιμένουν από την 1η Αυγούστου όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, οι οποίες υπερβαίνουν τα 5.000 ευρώ. Αυτό προβλέπεται σε ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τα μέτρα του πρόσφατου φορολογικού νόμου.

Πηγή: ΒΕΑ