ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 15 Ιουνίου 2010

  • ΝΕΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ MOODY΄S

Σε μια μάλλον αιφνιδιαστική κίνηση ο οίκος αξιολογήσεων MOODY΄S ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει την Ελλάδα από τη θέση "Α3", στη θέση "Ba1", τοποθετώντας τη χώρα στην κατηγορία εκείνων που θεωρητικά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μην μπορέσουν να αποπληρώσουν το δημόσιο χρέος. Ακολουθώντας την τακτική της STANDARD & POOR'S ο οίκος MOODY'S υποβάθμισε τα ελληνικά ομόλογα κατά τέσσερις μονάδες κοντά στην κατηγορία junk "σκουπιδιών".

  • ΠΕΖΟΔΡΟΜΕΙΤΑΙ Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΕΩΣ ΤΟ 2014ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Σε πεζόδρομο σκοπεύει να μετατρέψει η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη την Πανεπιστημίου. Παράλληλα θα πεζοδρομηθεί η Βασιλίσσης  Όλγας, ενώ θα μονοδρομηθούν η Αχαρνών και η Πατησίων. Τα υπουργείο παρουσίασε το πρόγραμμα Αθήνα – Αττική 2014 προτεραιότητα του οποίου αποτελούν – μεταξύ άλλων – η πεζοδρόμηση της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας, της Πανεπιστημίου, η μονοδρόμηση της Αχαρνών και η δημιουργία ποδηλατόδρομων. Σύμφωνα με το σχετικό σχεδιασμό, στην Πανεπιστημίου και τη Βασιλίσσης Όλγας θα διέρχονται  πεζοί και το Τραμ. Μάλιστα, το Τραμ στα επόμενα χρόνια θα επεκταθεί στην Πατησίων για να συνδέσει το κέντρο με τις περιοχές που διέρχεται η οδός. Διερευνάται κυκλοφοριακά και η δημιουργία μιας ενότητας, με κοινά χαρακτηριστικά, που ορίζεται από τις οδούς Φιλελλήνων – Λ. Συγγρού – Καλλιρρόης – Β. Κωνσταντίνου – Βασ. Σοφίας, με στόχο την ενοποίηση της Βουλής και του Εθνικού Κήπου με την πλατεία Συντάγματος και την απόδοση ζωτικού περιβάλλοντα χώρου για το νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Φιξ. Το σχέδιο προβλέπει ακόμα την αναβάθμιση της πλατείας Θεάτρου, τη μετατροπή της οδού Ευριπίδου σε «οδού μπαχαρικών», καθώς και κίνητρα από το υπουργείο Οικονομικών με την παροχή χαμηλότοκων δανείων σε επαγγελματίες να παραμείνουν στην περιοχή.

  • ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ: «ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ» ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ

Επιταχύνθηκε τον Απρίλιο η εκροή των τραπεζικών καταθέσεων. Μείωση κατά 5,23 δισ. ευρώ των ιδιωτικών καταθέσεων καταγράφηκε τον περασμένο Απρίλιο που είναι το υψηλότερο ποσό από τις αρχές του χρόνου, ενώ συνολικά στο α' τετράμηνο οι ιδιωτικές καταθέσεις, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, μειώθηκαν κατά 15,86 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το υπόλοιπο των τραπεζικών καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών στο τέλος Απριλίου μειώθηκε σε 222,13 δισ. ευρώ από 227,2 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου και έναντι 237,8 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2009, σημειώνοντας μείωση κατά 15,86 δισ. ευρώ ή κατά 6,7% συνολικά στο α' τετράμηνο. Οι καταθέσεις των νοικοκυριών εμφανίζουν από την αρχή του έτους μείωση κατά 5,4% ή κατά 10,5 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 186,30 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου. Αντίστοιχα, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 14% και διαμορφώθηκαν σε 31,18 δισ. ευρώ.  

  • ΕΥΡΩΖΩΝΗ: «ΑΛΜΑ» ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Αύξηση 0,8% παρουσίασε η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο, ενώ σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα ενισχύθηκε κατά 9,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο των τελευταίων σχεδόν δύο δεκαετιών. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση 0,5% σε σχέση με το Μάρτιο και 8,7% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2009. Σε ετήσια βάση, η παραγωγή αυξήθηκε σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης με εξαίρεση την Ελλάδα και την Ιρλανδία. 

Πηγή: ΕΒΕΑ