Επικαιρότητα ΒΕΑ 15-06-2010

  • – Η Moody's αιφνιδιαστικά υποβάθμισε τα Ελληνικά κρατικά ομόλογα κατά 4 βαθμίδες (στην κατηγορία υψηλού ρίσκου) λόγω κινδύνου εφαρμογής του πακέτου διάσωσης – (από Α3 στο Βα1).

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Moody's η νέα αξιολόγηση περιλαμβάνει μεγαλύτερο πλην όμως χαμηλό ρίσκο στάσης πληρωμών.

  • – Το ΥΠΟΙΚ τονίζει ότι η υποβάθμιση δεν αντανακλά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί αλλά ούτε τις προοπτικές για δημοσιονομική εξυγίανση και βελτίωση ανταγωνιστικότητας.

Έμπειρα τραπεζικά στελέχη της χώρας θεωρούν ότι η κίνηση του οίκου Moody's εντάσσεται σε γενικότερη πολιτική που δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα.

  • – Τον μήνα Απρίλιο υπό το βάρος των φημολογιών για χρεοκοπία και πριν την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης οι ιδιωτικές καταθέσεις μειώθηκαν κατά 5,23 δισ. €.

Συνολικά το τετράμηνο οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 15,86 δισ. €.

Στελέχη της ΤΕ ερμηνεύουν ότι η μείωση οφείλεται στο κλίμα αβεβαιότητας – στα προβλήματα ρευστότητας που οδηγούν στη χρήση καταθέσεων ως κεφαλαίου κίνησης – ακόμη στο γεγονός ότι μέρος καταθέσεων τοποθετείται και σε θυρίδες.

  • – Στο μικροσκόπιο του ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ οι εργαζόμενοι στον OΣE προκειμένου να συναφθεί δάνειο που θα καλύψει παλαιότερα δάνεια του Οργανισμού και τη μισθοδοσία. Βάσει του σχετικού μνημονίου τον Μάρτιο του 2011 ο OΣE θα πρέπει να έχει ισοσκελίσει έξοδα-εξοδα διαφορετικά θα αναστείλει την λειτουργία του.

  • – Από χθες και μέχρι την Παρασκευή 22μελής Επιτροπή της ΤΡΟΙΚΑ στην Αθήνα.

Ο ΥΠΟΙΚ. προσπάθησε να αντιμετωπίσει τον προβληματισμό της ΤΡΟΙΚΑ για την εκτίναξη του πληθωρισμού στο 5,4% τον Μάιο – με συγκρατημένη αισιοδοξία για το ρυθμό ανάπτυξης -2,5% του ΑΕΠ το Α΄ τριμ. και τα έσοδα του ΦΠΑ.

Ο κ. Πεταλωτής δηλώνει «είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει».

Πηγή του ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι η ανησυχία που εκφράστηκε από την Τρόικα σ' αυτή την φάση είναι η πορεία των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων των Δημόσιων Νοσοκομείων και των ΟΤΑ (Δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης).

  • – Λουκέτο στο 13,8% των εμπορικών επιχειρήσεων στα όρια του Δήμου Αθήνας και 2,12% των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών (ΕΒΕΑ).

  • – Όσοι κατέχουν ακίνητα μέσω off shore έως 23-10-2010 έχουν προθεσμία να τα μεταβιβάσουν σε φυσικά πρόσωπα για να τύχουν ευνοϊκών διατάξεων (φοροαπαλλαγή από φόρο υπεραξίας και ειδικό φόρο ακινήτων 15% αλλά και έκπτωση 50% στο φόρο μεταβίβασης ή δωρεάς).

  • – Απαλλάσσεται ΦΠΑ ή παροχή οδικής βοήθειας με συνδρομή (θεωρούνται ασφαλιστικές εργασίες) απόφ. ΔΕΚ.

Δικαίωμα επιστροφής καταβλητέων ποσών ή διαγραφής βεβαιωθέντων ποσών υφίστανται  εφ' όσον όμως έχει υποβληθεί αίτηση μέχρι 7-12-2009.

  • – Άκαρπη η συνάντηση εκπροσώπων προμηθευτών Νοσοκομείων και του ΥΠ. ΥΓ. με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η προβληματική κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας.

  • – Για ένα εξάμηνο θα διατηρούνται τα προσωπικά δεδομένα πελατών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και ΟΤΕ (στο πλαίσιο της καταπολέμησης τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος.

Η επεξεργασία των πληροφοριών αυτών θα επιτρέπεται εφ' όσον διαταχθεί διενέργεια ανακριτικής πράξης άρσης απορρήτου – και δεν επιτρέπεται προληπτική επεξεργασία αυτών.

  • – Ο Ν. περί Ευθύνης Υπουργών όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος Υπ. δεν θα έχει αναδρομική ισχύ και δεν θα πιάνει υποθέσεις σκανδάλων που εκκρεμούν.

  • – Το Τόκιο η ακριβότερη πόλη.

Η Αθήνα στην 50η θέση ακρίβειας για μισθωτούς για το 2010.

Η Ν. Υόρκη μόλις στην 48η θέση.

Το Λονδίνο δεν βρίσκεται μεταξύ των 50 πρώτων. (έρευνα Βρετανικής Εταιρείας).

  • – Πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου και Βασ. Όλγας, μονοδρόμηση της Αχαρνών και Πατησίων, επέκταση του τραμ στην Πατησίων κλπ προβλέπει το πρόγραμμα Αθήνα-Αττική 2014 που παρουσίασε η αρμόδια ΥΠ. Τ. Μπιρμπίλη.

Μέχρι τέλος του μήνα προκηρύσσεται διαγωνισμός για ανάπλαση της Πλατείας Θεάτρου.

Κηρύσσεται η οδός Ευριπίδου «μπαχαρικών και παραδοσιακών μαγαζιών» αναπλάθονται πλατείες Αγίου Παντελεήμονα Αττικής, Αγίου Νικολάου κλπ.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη βιώσιμη αστική κινητικότητα στην Αττική υποκατάσταση αυτοκινήτου με συγκοινωνία, ποδήλατο, περπάτημα…

  • – Απέχουν οι δικηγόροι από τα καθήκοντα τους 16-17/6/2010.

Πηγή: ΒΕΑ