ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 15 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΜΗΛΟΥ ΦΠΑ ΣΤΟ 13%         

Στροφή προς τη λύση της αύξησης του ΦΠΑ από το 11% στο 13%, έναντι της εξίσωσης φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, φαίνεται να πραγματοποιεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς επιθυμεί να εισπράξει το 1 δισ. ευρώ (ποσό που προβλέπεται στο μνημόνιο). Παράγοντες του Yπουργείου Oικονομικών εκτιμούν ότι με την αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες μπορούν να διασφαλιστούν τα αναγκαία έσοδα, αν και ακόμα παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν εξαιρέσεις στα προϊόντα που τελικά θα επιβαρυνθούν με τον νέο συντελεστή.

ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΜΕ ΦΟΡΟ 200-1.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ

Πάνω από 1.000.000 εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις της τελευταίας δεκαετίας κλείνουν με την καταβολή τουλάχιστον 200 έως 1.000 ευρώ για κάθε χρήση. Ρυθμίζονται εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και λοιπών φορολογιών επιτηδευματιών που έκλεισαν μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2009. Περιλαμβάνονται και υποθέσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Στις εκκρεμείς υπάγονται και οι υποθέσεις για τις οποίες δεν έχει αρχίσει ο έλεγχος ή έχει αρχίσει και δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς και όσες εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια και δεν έχουν συζητηθεί στο ακροατήριο του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου.

ΛΟΥΚΕΤΑ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΑ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ

Αύξηση στο πλαφόν που για την αμόλυβδη εκτιμάται έως τα 2 λεπτά το λίτρο πρόκειται να κάνει τις επόμενες ώρες το υπουργείο Οικονομίας επιχειρώντας να προλάβει τα λουκέτα στα βενζινάδικα, καθώς οι συναντήσεις του προεδρείου της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών χθες με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου, Στ. Κομνηνό, απέβησαν άκαρπες. Συνάντηση έχει προγραμματιστεί σήμερα ανάμεσα στον υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ντ. Ρόβλια, τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας και της ΠΟΠΕΚ, προκειμένου να συνεκτιμήσουν τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

ΠΑΓΩΜΕΝΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Αυξομειώσεις παρουσιάζουν οι ελληνικές εξαγωγές το 2010 σύμφωνα με στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ). Συνολικά, οι εξαγωγές στο επτάμηνο Ιαν. – Ιουλίου 2010 αυξήθηκαν μόλις κατά 1,8% σε σχέση με το αντίστοιχο επτάμηνο του 2009 (σε 8.648 εκατ. ευρώ από 8.492 εκατ. ευρώ), αλλά αν εκφραστούν σε δολάρια προκύπτει μηδενική μεταβολή. Την ίδια ώρα συνεχίζεται η μεγάλη μείωση των εισαγωγών, οι οποίες υποχώρησαν κατά 30,9% τον περασμένο Ιούλιο και συνολικά 20,2% το επτάμηνο του 2010 (στα 23,16 δισ. ευρώ, από 29 δισ. ευρώ το επτάμηνο του 2009).

 

Πηγή: ΕΒΕΑ