Επικαιρότητα ΒΕΑ 15/09/2010

  • – Αισθητή ήταν η αύξηση των επιτοκίων των 6μηνων έντοκων γραμματίων του δημοσίου που διαμορφώθηκαν χθες στο 4,82% έναντι 4,65 (δημοπρασία 13 Ιουλίου). Παράλληλα η παραμονή των spread των δεκαετών ομολόγων στο 930 μ.β αποδεικνύουν ότι συνεχίζεται η δυσπιστία των αγορών.

Ενθαρρυντικό στοιχείο είναι  ο όγκος των προσφορών που έφθασε σε 4.084 εκ € και υπερκάλυψε το ζητούμενο ποσό των 900 εκ. €.

  • – Την Τρίτη εκδίδονται έντοκα γραμμάτια τριμήνου, ενώ τον Οκτώβριο θα επαναληφθεί έκδοση εξάμηνων και τρίμηνων εντόκων.

  • – Την επιμήκυνση του δημοσιονομικού έτους μέχρι τον Φεβρ. 2011, ώστε να εισπραχθούν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ/επιχειρήσεων, των δύο πρώτων μηνών του 2011 από πράξεις που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2010, ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ ως επιχείρημα που θα προσεγγίσουν τα έσοδα του έτους τον ετήσιο στόχο εσόδων.

  • – Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο για μία μετριασμένη αύξηση του ΦΠΑ για προϊόντα και υπηρεσίες που βρίσκονται σήμερα στο συντελεστή 11%.

  • – Ο Γεν. Εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εισηγήθηκε καταδίκη Ελλάδος, Βελγίου, Γαλλίας, Λουξεμβούργου, Αυστρίας, Γερμανίας γιατί περιορίζουν πρόσβαση στο επάγγελμα του συμβολαιογράφου μόνο στους υπηκόους τους.

  • – Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες «Ν» το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ. για τις ρυθμίσεις «περαίωσης» περιλαμβάνει τα εξής:

–     Καταβολή ελάχιστου ποσού από 3000-5000€

–     Το ανώτατο ποσό που θα καταβάλουν όσοι ενταχθούν στην περαίωση θα προκύπτει από συγκεκριμένο αλγόριθμο με προσδιοριστικούς παράγοντες που θα αυξάνουν το φόρο ανάλογα με τις παραβάσεις που έχει εντοπίσει η ΓΓΠΣ με τις διασταυρώσεις  της

–     Στη ρύθμιση δεν θα ενταχθούν οι φορολογούμενοι που έχουν κάνει αυτοπεραίωση, παρά μόνο για τις χρήσεις που παραμένουν ανέλεγκτες, αλλά και όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα πρέπει πρώτα να ρυθμιστούν, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους που σχεδιάζονται ήδη, προκειμένου στη συνέχεια να ενταχθούν στην περαίωση.

  • – Η Ε.Ε εισάγει νέα νομοθεσία, η οποία υποχρεώνει τις δημόσιες αρχές των χωρών μελών, να εξοφλούν τους εργολάβους τους, μέσα σε 60 ημέρες (για να βοηθηθούν κυρίως οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις). Οι δημόσιες αρχές θα πρέπει να πληρώνουν τόκο 8% επί του λογαριασμού, σε περίπτωση που ξεπεράσουν το διάστημα 60 ημέρες στις πληρωμές τους.

  • – Χωρίς «δωρεά μέσα συγκοινωνίας» θα πραγματοποιηθεί η «Ευρωπαϊκή εβδομάδα Μετακίνησης 16-22/9». Στις 18/9 οι επιβάτες θα πληρώσουν εισιτήρια. Έτσι ο θεσμός της ημέρας δωρεάν μετακίνησης για την ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση δημόσιων συγκοινωνιών, λόγω της οικονομικής κατάστασης χάνεται πλέον.

Απαγόρευση κυκλοφορίας αυτ/των θα ισχύσει στην οδό Πανεπιστημίου από Ιπποκράτους έως Σύνταγμα το Σάββατο για 5 ώρες 11π.μ έως 4μ.μ.

  • – Στο Divani Apollon Καβούρι πραγματοποιείται το 3ο Ελληνο-Αραβικό Forum 23-25/9/2010 με στόχο την δημιουργία ευκαιριών για αραβικές επενδύσεις στην Ελλάδα και αναθέρμανση των Ελληνο-Αραβικών σχέσεων.

Στα πλαίσια των εργασιών του Forum θα πραγματοποιηθούν προγραμματισμένες επιχειρηματικές συναντήσεις και θα λειτουργήσουν περίπτερα φορέων και εταιρειών. Κεντρικός ομιλητής αναμένεται και ο Έλληνες Πρωθυπουργός. Θα μιλήσουν ακόμη Άραβες Υπουργοί (Λίβανος , Η.Α.Ε, Αιγύπτου, Συρίας, Παλαιστίνης).

  • – Το λιανικό εμπόριο εφευρίσκει μηχανισμούς αφύπνισης κόντρα στην κρίση. Αύριο βράδυ Πέμπτη 16/9 πάνω από 150 καταστήματα του κέντρου της Αθήνας μετέχουν σε εκδήλωση, όπου επιχειρήσεις από διεθνή σήματα μέχρι μικρότερες αλυσίδες και μεμονωμένα καταστήματα (ένδυσης, υπόδησης, κοσμημάτων κ.λπ). Θα μείνουν ανοιχτά έως αργά το βράδυ προσφέροντας εκπτώσεις και δώρα. Πρόκειται για πρωτοβουλία του περιοδικού Vogue, ως γιορτή αφιερωμένη στη μόδα στις μητροπόλεις του κόσμου.

–     Διπλό «θερμό μέτωπο», με τους πρατηριούχους και τους ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων, έχει δημιουργηθεί στον κλάδο διακίνησης των καυσίμων. Οι διαπραγματεύσεις με τους αυτοκινητιστές παραμένουν άκαρπες, ενώ στο «μέτωπο» των βενζινοπωλών η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση του πλαφόν. Συνελήφθη πρατηριούχος για παραβίαση της ανώτατης τιμής πώλησης.

      Σήμερα αντιπροσωπεία των ιδιοκτητών αναμένεται να μεταβεί στη Βουλή, προκειμένου να καταθέσει τις απόψεις της στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, όπου θα γίνει η ακρόαση των φορέων.

      Χθες εκπρόσωποι του κλάδου των φορτηγών Δημόσιας Χρήσης είχα συνάντηση με τον υπουργό Δημήτρη Ρέππα, τον υφυπουργό Σπύρο Βούγια και τον γγ Χάρη Τσιόκα. Κατόπιν αυτής οι αυτοκινητιστές δήλωσαν ότι η συζήτηση ήταν «μια από τα ίδια», καθώς, όπως άφησαν να εννοηθεί, και οι δύο πλευρές επέμειναν στις θέσεις τους.

      Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Τζωρτζάτος, τόνισε η συζήτηση δεν κατέληξε πουθενά, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, αφού, όπως σημείωσε, οι αυτοκινητιστές δεν έχουν πλέον να χάσουν τίποτα.

      Οι αυτοκινητιστές εμφανίζονται όμως καθησυχαστικοί ότι δεν θα παρατηρηθεί έλλειψη καυσίμων, καθώς από τη μια πλευρά τα βυτιοφόρα των εταιρειών προμηθεύουν τα πρατήρια, ενώ και οι ίδιοι καλύπτουν τις ανάγκες σε καύσιμα τα πλοία, τα αεροδρόμια και τα νοσοκομεία.

      Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Βυτιοφορέων κ. Γιώργος Τσάμος, είπε ότι ζήτησαν να τους δοθούν εγγράφως διαβεβαιώσεις για το συνταξιοδοτικό, το ασφαλιστικό και την ένταξή τους στον αναπτυξιακό νόμο, κάτι, που όπως είπε ο κ. Τσάμος, ο υπουργός αρνήθηκε.

      Πάντως, αργότερα, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όπου ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των εμπορευματικών μεταφορών, οι αρμόδιοι υφυπουργοί δεσμεύτηκαν ότι θα ικανοποιηθούν στα πρώτα νομοσχέδια τα τρία επίμαχα αιτήματα. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη)

–     Σε βελτιωτική νομοθετική τροποποίηση με την οποία αυξάνει την εφάπαξ υπέρ του Δημοσίου ειδική εισφορά σε ό,τι αφορά τα βυτία προχώρησε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, επιδιώκοντας να φέρει ισοδυναμία στην άυλη αξία φορτηγών και βυτίων.

Συγκεκριμένα, τα ποσά της ειδικής εισφοράς διαμορφόνται ως εξής:

– 27.000 ευρώ για τον πρώτο τόνο.

– 3.000 ευρώ για κάθε επόμενο και μέχρι τους 42 τόνους (από 2.000 ευρώ που προβλεπόταν στο σχετικό νομοσχέδιο).

Σε ό,τι αφορά τα φορτηγά, η άυλη αξία παραμένει ως είχε.

Με τη σειρά τους οι τρεις υφυπουργοί, Οικονομικών Δ. Κουσελάς, Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης και Ανάπτυξης Παναγιώτης Ρήγας, δεσμεύτηκαν ότι θα ικανοποιηθούν τα τρία επίμαχα αιτήματα στα οποία έχουν συμφωνήσει με το υπουργείο Υποδομών και αφορούν στο φορολογικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς για τον κλάδο, καθώς και την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ και το ΤΕΜΜΠΕ. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη)

–     Η πορεία υλοποίησης δεσμεύσεων της κυβέρνησης, όπως αυτές απορρέουν από το μνημόνιο, για το τρίτο τρίμηνο, και κυρίως η πορεία των εσόδων τέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τη συμμετοχή πολλών υπουργών.

      Σύμφωνα με υπουργούς που συμμετείχαν στη σύσκεψη, έγινε μια επισκόπηση για την εξέλιξη των δράσεων που έχουν δρομολογηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου ανά υπουργείο, καθώς επίσης και για τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν προγραμματιστεί. Επιπλέον συζητήθηκαν και οι προτεραιότητες για το τέταρτο τρίμηνο.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούσαν, μετά τη σύσκεψη, ότι «είμαστε στο σωστό δρόμο», όσον αφορά την υλοποίηση των δεσμεύσεων, έναντι του μνημονίου για το τρίτο τρίμηνο και εξέφραζαν αισιοδοξία για την πορεία των εσόδων στο 2010, προσθέτοντας ότι σε αυτά θα προσμετρηθούν και τα έσοδα του ερχόμενου Γενάρη και Φλεβάρη. Εξάλλου οι ίδιες πηγές χαρακτήριζαν το Σεπτέμβριο ως «μήνα Ρέππα» και συμπλήρωναν μεταξύ άλλων ότι το θέμα του ανοίγματος για τα υπόλοιπα κλειστά επαγγέλματα θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη)

–     Χαμηλότερα κατά 1,2% διαμορφώθηκε στην Ελλάδα το ύψος των μισθών και των εργασιακών αποδοχών το β' τρίμηνο του έτους σε πλήρη αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη και ολόκληρη την ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η Eurostat.

Το υπόλοιπο κόστος εργασίας, που εκτιμάται εξαιρώντας μισθούς και αποδοχές και υπολογίζοντας τις ασφαλιστικές εισφορές και τη φορολογία, μειώθηκε στην Ελλάδα κατά 3,9% το δεύτερο τρίμηνο. To συνολικό κόστος μειώθηκε κατά 1,8% για την ελληνική αγορά εργασίας.

Στην Ευρωζώνη, το συνολικό κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά μέσο όρο 1,6% την ίδια περίοδο (EE και Ευρωζώνη) ενώ οι μισθοί και οι αποδοχές αυξήθηκαν κατά 1,5%. Για την Ευρωζώνη, το υπόλοιπο κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 2%. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη)

–     Υποχρεωτική καθίσταται η αναγραφή της σύνθεσης των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων κατά την προσφορά προς πώληση και την πώλησή τους στον τελικό καταναλωτή στην ελληνική γλώσσα, σύμφωνα με την διατάξεις νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ.1394/Β/06-09-2010). Ανάλογη διάταξη υφίσταται σε όλες σχεδόν τις αντίστοιχες εθνικές νομοθεσίες των κρατών μελών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πληροφόρηση σε γλώσσα κατανοητή στο ευρύ καταναλωτικό κοινό. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη)

–     Την άποψη ότι οι αυξήσεις που θα γίνουν μέσω του εξορθολογισμού των τιμολογίων δεν θα είναι οι μόνες, αλλά θα ακολουθήσουν και άλλες που θα οφείλονται σε «μεθοδεύσεις», όπως αναφέρει, που αποσκοπούν στην αύξηση της Οριακής Τιμής του Συστήματος (ΟΤΣ), υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ. Η ΟΤΣ είναι η τιμή με την οποία μπαίνει στην αγορά η ακριβότερη μονάδα παραγωγής ρεύματος που απαιτείται προκειμένου να καλυφθεί το ζητούμενο φορτίο από τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με την ΓΕΝΟΠ, είναι ψέμα το επιχείρημα πως δεν έχει ανοίξει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τη στιγμή που ιδιώτες κατέχουν ήδη 3 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, ενώ άλλες δύο είναι σε δοκιμαστική λειτουργία και σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα προστίθενται ακόμα δύο και ιδιώτες κατέχουν πάνω από το 95% της εγκατεστημένης ισχύος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη)

–     Νέο κύκλο κινητοποιήσεων από την 1η Οκτώβρη είναι αποφασισμένοι να ανοίξουν οι φαρμακοποιοί του νομού Αττικής, καθώς παρά τις πολλαπλές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, τα ασφαλιστικά ταμεία εξακολουθούν να τους οφείλουν εκατομμύρια ευρώ. Οι πρώτοι ασφαλισμένοι που θα αναγκασθούν να καταβάλουν το συνολικό κόστος κατά την αγορά των φαρμάκων τους θα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, αφού ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου οφείλει προς τα 4.000 φαρμακεία μόνο της Αττικής 140 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνου Λουράντο, η κυβέρνηση και συγκεκριμένα η πρώην υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου δεσμεύτηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου στην καταβολή δυο εκ των επτά μηνών οφειλών του δημοσίου προς τα φαρμακεία. Κάτι τέτοιο όμως έως τώρα δεν έχει γίνει, με αποτέλεσμα οι φαρμακοποιοί να απειλούν ότι από 1η Οκτωβρίου θα σταματήσουν να χορηγούν φάρμακα. Μάλιστα ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου προχώρησε χθες σε νέα επιστολή- τελεσίγραφο για το τι μέλλει γενέσθαι, ζητώντας απάντηση μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.  (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη)

Πηγή: ΒΕΑ