ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 17 Ιουνίου 2010

  • ΣΕ ΙΣΧΥ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΟΙΝΕΣ – ΒΙΒΛΙΑ ΚΒΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Λουκέτα, ποινή φυλάκισης που φθάνει μέχρι και δύο μήνες, απώλεια του αφορολογήτου ορίου και εξοντωτικά πρόστιμα στις επιχειρήσεις προβλέπει ο τελευταίος φορολογικός νόμος, οι διατάξεις του οποίου εξειδικεύονται με την εγκύκλιο ΠΟΛ 1092 που δημοσιοποιήθηκε χθες. Οι αυστηρές ποινές ισχύουν από την 1η Ιουνίου και αφορούν το σύνολο των επιτηδευματιών και των ελευθέρων επαγγελματιών που δεν εκδίδουν αποδείξεις, τιμολόγια ή χρησιμοποιούν πλαστά ή εικονικά φορολογικά στοιχεία. Επιπλέον, κανένας ελεύθερος επαγγελματίας και επιτηδευματίας δεν θα εξαιρείται από την 1η Ιουλίου από την έκδοση αποδείξεων και την τήρηση βιβλίων. Με την εγκύκλιο ΠΟΛ 1091, που εστάλη επίσης χθες, στις εφορίες, ενεργοποιούνται από την 1η Ιουλίου οι διατάξεις του τελευταίου φορολογικού νόμου βάσει των οποίων υποχρεώνονται σε τήρηση βιβλίων εσόδων- εξόδων και έκδοση αποδείξεων όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες.

  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

Απεστάλη στους κοινωνικούς εταίρους το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Εργασίας, κατ' εφαρμογή του Μνημονίου που υπεγράφη με την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ., όπου περιλαμβάνονται οι νέες ρυθμίσεις για τα εργασιακά σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις, τα όρια απολύσεων και τον κατώτατο μισθό για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Αναφορικά με το ποσοστό των απολύσεων προβλέπεται ότι για επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως 150 εργαζόμενους μπορούν να απολύουν μέχρι έξι εργαζόμενους το μήνα, ενώ για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους το ποσοστό των απολύσεων διαμορφώνεται στο 5% και μέχρι 30 εργαζόμενους το μήνα. Σε ό,τι αφορά την αμοιβή νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας -ηλικίας κάτω των 25 ετών- προβλέπεται για τους έως 21 ετών μείωση αποδοχών στο 80% του κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου και για τους από 21-25 ετών μείωση στο 85% του κατώτατου μισθού. Παράλληλα, εφόσον προηγείται έγγραφη προειδοποίηση απόλυσης από 1 έως 4 μήνες, παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες με να μειώσουν στο 50% την αποζημίωση.

  • ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ: «ΠΡΩΤΙΑ» ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ Ε.Ε. ΚΑΙ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Στο 1,6% αυξήθηκε το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού στην ευρωζώνη το Μάιο, από 1,5% που ήταν τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,1%. Στην Ε.Ε., το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού διαμορφώθηκε στο 2%, παραμένοντας αμετάβλητο σε σχέση με τον Απρίλιο, ενώ σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός ανήλθε στο 0,2%. Αρνητικό ποσοστό πληθωρισμού μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης καταγράφηκε μόνο στην Ιρλανδία (-1,9%). Στην ΕΕ τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σημειώθηκαν στην Ελλάδα (5,3%), στην Ουγγαρία (4,9%) και στη Ρουμανία (4,4%). Στην Ελλάδα, μάλιστα, καταγράφηκε το υψηλότερο ποσοστό του ετήσιου εναρμονισμένου πληθωρισμού στην ευρωζώνη και στην ΕΕ. Όπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στη χώρα μας αυξήθηκε το Μάιο στο 5,3% από 4,7% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Πηγή: ΕΒΕΑ