Επικαιρότητα ΒΕΑ 17-06-2010

  • – Ικανοποίηση αλλά και ετοιμότητα για λήψη πρόσθετων μέτρων που θα αυξήσουν τα έσοδα και θα μειώσουν τις δαπάνες το 2011 εκφράζουν σύμφωνα με πληροφορίες μέσω του μνημονίου που συμφωνήθηκε με Ε.Ε, ΔΝΤ και ΕΚΤ οι επικεφαλείς του κλιμακίου.

  • – Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης στο 1.6% και στην Ελλάδα τον Μάιο στο 5,3%.

  • – Σχέδια Π.Δ για τα εργασιακά κατ' εφαρμογή του μνημονίου προβλέπουν συμβάσεις μαθητείας με το 70% ημερομισθίου, μέτρα για εργαζόμενους μεγάλης ηλικίας που τους καταγγέλλεται η σύμβαση.

  • – Η ΥΠΟΙΑΝ ανακοινώνει ότι θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά διαφάνεια στην τιμολόγηση καυσίμων σε επίπεδο χονδρικής πώλησης πετρελαιοειδών, όπου και παρατηρούνται στρεβλώσεις, που συνδέονται με την τιμολογιακή πολιτική των εταιρειών και το καθεστώς μεταφοράς τους.

Θα ενισχυθεί η διαπραγματευτική δύναμη των πρατηριούχων.

  • – Ο Πρωθυπουργός με τον Διοικητή της Τ.Ε συζητούν για ο Ταμείο Στήριξης Τραπεζών. Η ΕΚΤ έχει κάνει δεκτό το Σ/Ν και ανέθεσε στην Τ.Ε τον συντονισμό των ενεργειών.

Στο Ταμείο θα καταφεύγει ως ύστατη λύση μία τράπεζα όταν βρίσκεται σε κίνδυνο (δηλαδή παρουσιάζει μείωση κεφαλαιακής επάρκειας και έχει βεβαίωση της Τ.Ε ότι έχει εξαντλήσει όλες τις εναλλακτικές λύσεις π.χ. αύξηση Μ.Κ, αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή).

Το Ταμείο θα παρέχει ίδια κεφάλαια με μορφή προνομιούχων μετοχών.

Ο κίνδυνος ζημιών θα αναλαμβάνεται από την Ελληνική Κυβέρνηση ως κύριου Μετόχου του Ταμείου.

Το Ταμείο μπορεί να ζητήσει την αντίστοιχη υποθήκη στοιχείων ισόποσης αξίας.

Στρατηγική Ευρώπη 2020:

Το σχέδιο της Commission περιλαμβάνει 5 μετρήσιμους στόχους τους οποίους τα κράτη-μέλη θα κληθούν να μετασχηματίσουν σε εθνικούς τους στόχους μέχρι το 2020.

  • 75% του πληθυσμού 20-64 ετών πρέπει να εργάζεται
  • 3% του ΑΕΠ της Ε.Ε θα επενδύεται σε έρευνα και ανάπτυξη
  • 20% θα μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας και 20% της κατανάλωσης θα πρέπει να προέρχεται από ΑΠΕ.
  • Κατώτερο του 10% το % των ατόμων που εγκαταλείπουν το σχολείο, το 40% των νέων να έχουν πτυχίο Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης.
  • Να μειωθεί ο αριθμός των Ευρωπαίων, που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας κατά 20 εκ.

Η υλοποίηση των εθνικών προγραμμάτων θα ελέγχεται από την Ε.Ε.

  • – Σήμερα η Σύνοδος Κορυφής των 27 Ευρωπαίων ηγετών.

Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται η μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία και αυστηρότερες κυρώσεις στους παραβάτες και η νέα 10ετής οικονομική στρατηγική.

  • – Ο αμερικανός νομπελίστας Τζοζεφ Στιγκλιτς πιστεύει ότι τα μέτρα λιτότητας θα επιτείνουν τις οικονομικές αδυναμίες στην Ευρώπη.

Είναι κακό λέει, που ζητείται από χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία να μειώσουν τις δαπάνες τους, για να βεβαιώσουν τα δεδομένα του προϋπολογισμού και τώρα όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες κάνουν το ίδιο, με αποτέλεσμα να τεθεί φρένο στην ήδη ασθενή οικον. ανάπτυξη.

  • – Η ΚΕΕΕ ζητάει μετάθεση της αύξησης του ΦΠΑ για την 1-1-2011, δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις στο σύνολό τους, αδυνατούν να απορροφήσουν την 2η αυτή αύξηση σε τόσο σύντομο διάστημα.

  • – Περί τις 10.000 θέσεις χάθηκαν στον κλάδο ένδυσης-κλωστοϋφαντουργίας σε 17 μήνες (Ιαν. 2009-Μάιος 2010). Τα στοιχεία πάντως του 5μηνου 2010 είναι καλύτερα αυτών του 5μηνου 2009 (στοιχεία ΣΕΠΕΕ).

  • – Η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων χωρών και να συστήσει ανεξάρτητο δημοσιονομικό Συμβούλιο (ως ανεξάρτητη αρχή) που θα εποπτεύει την υλοποίηση του προϋπολογισμού (πρόταση της ΤΕ).

  • – Ευρωπαϊκή Οδηγία γίνεται νόμος και ρυθμίζονται σειρά θεμάτων υπηρεσιών πληρωμών, μεταξύ των οποίων: στα 150€ περιορίζεται η ζημιά από μη εγκεκριμένη πληρωμή, που προκύπτει από κλοπή ή απώλεια (πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας).

  • – Η Ευρωβουλή στήριξε πρόταση της Commission για αναγραφή στις συσκευασίες τροφίμων της περιεκτικότητας σε θερμίδες, λίπη, κορεσμένα λίπη, ζάχαρη, αλάτι και τις συνιστώμενες ημερήσιες δόσεις. Ακόμη πρέπει να αναγράφεται οι περιεκτικότητες σε πρωτεΐνες, ίνες, λιπαρά με ομοιογενή τρόπο π.χ. περιεκτικότητα ανά 100gr. ή 100ml.

Ηδη το βοδινό κρέας, το μέλι, το ελαιόλαδο, πρέπει να αναγράφουν χώρα προέλευσης. Στην Ευρωβουλή ψηφίστηκε το μέτρο να επεκταθεί σε όλα τα είδη κρέατος, γαλακτοκομικά προϊόντα και φρέσκα φρούτα και λαχανικά κ.α προϊόντα από 1 μόνο συστατικό. Εξαιρούνται μη συσκευασμένα τρόφιμα (π.χ κρέας κρεοπωλείου).

  • – Το σχέδιο Π.Δ (για τις εργασιακές σχέσεις) που εστάλη στους κοινωνικούς εταίρους περιλαμβάνει ριζικές αλλαγές
  • – Αυξάνει το όριο απολύσεων στο 5% μέχρι 30 εργαζόμενου για επιχειρήσεις που απασχολούν 150 εργαζόμενους και άνω και σε 6 εργαζόμενους για επιχειρήσεις που απασχολούν 21-150 εργαζόμενους.
  • – Περιορίζει τον χρόνο έγγραφης προειδοποίησης για καταγγελία σύμβασης (από 24 σε μέχρι 4 μήνες) που δίνει τη δυνατότητα μειωμένης κατά 50% αποζημίωσης καθώς και καταβολή σε διμηνιαίες δόσεις.

  • – Το Σ/Ν για το γενικό ασφαλιστικό θα κατατεθεί στις 23/6 και θα ακολουθήσει και το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων. Τα μέτρα που έχουν κλειδώσει προβλέπουν Από το 2011 σταδιακή αύξηση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ώστε το 2013 να ισχύσει στο δημόσιο το 65ο έτος ως γενικό όριο ηλικίας.

Από το 2011 καταργούνται όλες οι πρόωρες συντάξεις ενώ προβλέπεται ποινή 6% ετησίως για όσους συνταξιοδοτηθούν μεταξύ 60-65 ετών.

ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ καταβολής εισφορών τα 40 έτη και όριο ηλικίας 60ο έτος.

Από το 2015 θα ισχύσει ο νέος τρόπος υπολογισμού για το αναλογικό μέρος στις συντάξεις.

Το σύνολο του εργασιακού βίου θα ισχύσει για τους νεοπροσλαμβανόμενους το 2011. Από το 2011 ο υπολογισμός θα γίνεται με συντελεστές 2% (αντ. 3-3,5%) των συντάξεων σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, ειδικά ταμεία και πρώην ΤΕΒΕ).

Από το 2011-2013 θα αυξηθούν κατά 3% οι εισφορές των ασφαλισμένων και εργοδοτών στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με ισόποση μείωση στον ΟΑΕΔ, ΟΕΚ, ΟΕΕ.

Από 1/8/2010 αναμένεται επιβολή ειδικής εισφοράς στις συντάξεις άνω των 1400€.

Αδιευκρίνιστο παραμένει πότε θα καταβάλλεται η βασική σύνταξη και εάν τελικά θα ισχύσουν εισοδηματικά κριτήρια. Αν θα υπάρξει περιορισμός των επικουρικών συντάξεων στο 12% με προοπτική ενσωμάτωσής τους στην ανταποδοτική  σύνταξη.

  • Από 1-7-2010 θα τηρούν βιβλία και στοιχεία

α) εκμεταλλευτές ταξί

β) ενοικιαζόμενα μέχρι 7 δωμάτια

γ) αγρότες που πωλούν προϊόντα παραγωγής τους σε λαϊκές

Σε β' κατηγορία βιβλία εντάσσονται

Πρατηριούχοι υγρών καυσίμου

Εκμεταλλευτές περιπτέρου

Εκμεταλλευτές κινητής καντίνας

Πλανόδιοι ή πωλητές οπωρολαχανικών νωπών, αλιευμάτων και λοιπών αγροτικών αποκλειστικά σε λαϊκές

Πράκτορες κρατικών λαχείων και παιχνιδιών (ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ κ.λπ)

Υποπράκτορες εφημερίδων, περιοδικών, εφημεριδοπώλες.

  • Από 1-7-2010 συναλλαγές μεταξύ επιτηδευματιών άνω των 3000€ θα εξοφλούνται μέσω επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών του εκδότη – πωλητή αγαθών ή υπηρεσιών και του λήπτη αντίστοιχων στοιχείων ή επιταγών που εξοφλούνται μέσω των ιδίων λογαρ. οι κινήσεις των οποίων διαβιβάζονται σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων της ΓΓΠΣ δίχως τραπεζικό απόρρητο.

  • – Η εξόφληση φορολογ. στοιχείων άνω των 1500€, που εκδίδονται για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες – θα γίνεται αποκλειστικά μέσω τραπεζών με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες και επιταγές.

ΠΟΛ 1091/14-6-2010.

  • – Από 1/6 το νέο ποινολόγιο της εφορίας (αυστηρότερα πρόστιμα, ποινές φυλάκισης, λουκέτα, απώλεια αφορολόγητου ορίου) ΠΟΛ 1092/14-6-2010.

  • – Από 12/7 η πληρωμή των προστίμων για τους ημιυπαίθριους.

  • – Συνταγματικοί είναι οι περιορισμοί που προβλέπονται για όσους παρακρατούν φόρους κ.λπ άνω των 300.000€ έκρινε το Σ.τ.Ε.

Στα πλαστά ή εικονικά τιμολόγια άνω των 300.000 θα δεσμεύεται το 50% των τραπεζικών καταθέσεων και του περιεχομένου των τραπεζικών θυρίδων.

Πηγή: ΒΕΑ