ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΒΕΑ 17-11-2009

 

  • – Η αξία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών έφθασε στα 2,85 δισ. στο δεκάμηνο Ιαν.-Οκτ. 09 ποσόν σχεδόν διπλάσιο του συνόλου του 2008. Ο Οκτ. 09 έναντι Σεπτ. 09 παρουσίασε μείωση πάντως εκ του γεγονότος ότι οι επιταγές δεν γίνονται εύκολα δεκτές πλέον.

  • – Πιθανή θεωρείται και η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2008 από την EUROSTAT (σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ έφθασε στο 7,7% του ΑΕΠ).

  • – Η Τ.Ε έκανε συστάσεις προ ημερών σε ορισμένες τράπεζες να είναι προσεκτικές στην άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ.

     Οι Ελλην. Τράπ. αντλούν ρευστότητα με ενέχυρο τίτλους του Ελλην. Δημοσίου ή άλλων δανειακών προϊόντων. Αν όμως η αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων υποχωρήσει, τότε θα υπήρχε πρόβλημα να γίνουν αυτά δεκτά από την ΕΚΤ ως ενέχυρο. Σήμερα το ενδεχόμενο υποβάθμισης των ομολόγων διαψεύστηκε από κύκλους της ΕΚΤ ως μη άμεσα ορατό.

  • – Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Οκτ. 09 στο -0,1%.

  • – Ο Υπ. Εργ. παρουσίασε στοιχεία των οικονομικών δεδομένων στο ασφαλιστικό σύστημα.

     Το 2009 οι φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης θα χρειαστούν πρόσθετη κρατική χρηματοδότησης για κάλυψη των αναγκών τους κατά 2,47 δισ., 1,48 εκ. ΙΚΑ και 0,870 εκ. ΟΑΕΕ. Τα 6 από τα 13 ταμεία παρουσιάζουν ελλείμματα  (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΤΕΑΔΥ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΤΕΑΠΑΣΑ). Οι δαπάνες για συντάξεις έφθασαν στο 13,5% του ΑΕΠ. Οι πραγματικές δαπάνες το 2009 έφθασαν τα 24,780 δισ €. Οι συντάξεις δημοσίου τα 6,603 δισ € και οι ι συντάξεις ΝΑΤ τα 1,085δισ €.

Έτσι οι συνολικές  δαπάνες 2009 έφθασαν τα 32,468 δισ €  έναντι 30,219 δισ€ το 2008.

Το 2009/2008 οι δαπάνες υγείας αυξήθηκαν κατά 25% φθάνοντας στα 9,836 δισ €.

Τα τελευταία 6 χρόνια οι δαπάνες φαρμάκων αυξάνονται από 12-21%.

Η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διάλογο για το ασφαλιστικό υπό την πίεση των δύσκολων οικονομικών του. (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ).

  • – Η ΓΣΕΕ θέτοντας την «κόκκινη γραμμή» στα όρια ηλικίας και στο ύψος των συντάξεων και εμμένοντας στην ανατροπή όλων των αντεργατικών νόμων, προσέρχεται στο διάλογο για το Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).

  • – Επιβεβαιώνεται η απόφαση για καθολική εφαρμογή του πόθεν έσχες στο πλαίσιο των αλλαγών που σχεδιάζονται στη φορολογία εισοδήματος.

  • – Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ δίνει στήριξη στην κυβέρνηση σημειώνοντας ότι προέχει το εθνικό όφελος και όχι το κομματικό.

  • – Η ΥΠΟΙΚ.ΑΝ.Ν εξέφρασε την πρόθεσή της να ενισχύσει το εμπόριο μέσω του ΕΣΠΑ με επίκεντρο τις Μικρές και πολύ Μικρές Επιχειρήσεις. Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται.

Οι άξονες πολιτικής του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ είναι τρεις: α) κατάρτιση προγραμμάτων με ενίσχυση Μικρών επιχειρήσεων. β) κατάρτιση Σ/Ν για τόνωση ρευστότητας των επιχειρήσεων (ρύθμιση δανείων Μ & Π.Μ Επιχειρήσεων αλλαγή λειτουργίας ΤΕΙΡΕΣΙΑ). γ) στήριξη του οικογεν. προϋπολογισμού από τα υπερδανεισμένα νοικοκυριά.

  • – Ο Πρόεδρος της MIG κάνει δριμεία επίθεση κατά του Υφυπ. Μεταφορών ζητώντας παρέμβαση Πρωθυπουργού και Δικαιοσύνης με αφορμή τον αποκλεισμό της Olympic Air από την προσωρινή ανάθεση εκτέλεσης 10 άγονων γραμμών και επιλέγοντας προσφορές που ζημιώνουν το δημόσιο.

  • – Η Ευρώπη καλεί τα 27 κράτη να λάβουν μέτρα έκτακτης ανάγκης για τις εισαγωγές Τουρκικών αχλαδιών που φέρουν αυξημένα υπολείμματα τοξικού φυτοφαρμάκου (amitraz).

  • – Κλειστές οι είσοδοι μετρό Πανεπιστημίου και η μία είσοδος Συντάγματος από 1.00 έως τέλος της πορείας του Πολυτεχνείου.

  • – Όπως προβλέπουν οι οικονομικοί αναλυτές τα επιτόκια στη Ευρωζώνη θα παραμείνουν στο 1% μέχρι και τα μισά του 2010.

  • – Ανοικτός σε θετικές προτάσεις για την όσο το δυνατόν ευρύτερη αποδοχή ενός συστήματος προσλήψεων στο Δημόσιο απολύτως διαφανούς και αξιοκρατικού, δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ενημερώνοντας τους βουλευτές της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης για το πρώτο προσχέδιο της νέας κυβέρνησης που θα κατατεθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες και αφορά στις προσλήψεις στο Δημόσιο. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).

  • – Το Δ' Τμήμα του Αρείου Πάγου έκανε δεκτή την αίτηση της ΕΚΠΟΙΖΩ, με την οποία ζητούσε να κριθούν καταχρηστικοί και παράνομοι τρεις καίριοι όροι τραπεζικών συναλλαγών, που επιβαρύνουν αδικαιολόγητα βασικές, καθημερινές και θεμελιώδεις συναλλαγές των καταναλωτών με τις τράπεζες. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).

  • – Μνημόνιο για τη δημιουργία μηχανισμού «έγκαιρης προειδοποίησης» σε περιπτώσεις ενεργειακών κρίσεων, υπέγραψαν τη Δευτέρα ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Σεργκέι Σμάτκο και ο αρμόδιος για την Ενέργεια επίτροπος Άντρις Πίμπαλγκς.

Το μνημόνιο προβλέπει τη σταθερή και ανεμπόδιστη τροφοδοσία με ενεργειακούς πόρους, την προειδοποίηση για έκτακτες καταστάσεις και το ξεπέρασμα με τις ελάχιστες αρνητικές συνέπειες των έκτακτων καταστάσεων στον ενεργειακό τομέα. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).