ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 18 Μαρτίου 2010

  • «Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΝΕ» ΤΟΝΙΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει από την ΟΝΕ» δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις της Αγκελα Μέρκελ, η οποία τάχθηκε υπέρ της δυνατότητας " εξαίρεσης μιας χώρας από την Ευρωζώνη". Έπειτα από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ο Έλληνας πρωθυπουργός, ξεκαθάρισε  ότι η πιθανότητα να βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη είναι μηδενική, όχι για νομικούς λόγους, αλλά επειδή εφαρμόζει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να θέσει σε λειτουργία ένα μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας.

  • ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στην Οδηγία 2006/123 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά και άλλες διατάξεις», με το οποίο ενσωματώνεται στην εθνική νομοθεσία η κοινοτική οδηγία για την απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών. Η νομοθετική ρύθμιση περιλαμβάνει ένα ευρώ φάσμα επαγγελμάτων και στο εξής θα μπορούν να εργάζονται πλέον ελεύθερα και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα εταιρείες ή επαγγελματίες από άλλες χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η άσκηση επαγγέλματος θα γίνεται με βάση το εργατικό δίκαιο της χώρας υποδοχής.

  • ΤΕΛΗ ΙΟΥΝΙΟΥ ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ'ΟΙΚΟΝ»

Στα τέλη Ιουνίου αναμένεται η έναρξη και η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον», ύψους 200 εκατ. ευρώ, όπως δήλωσε, σε συνέντευξη Τύπου, η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη. Το σύνολο του προγράματος θα διαχειριστούν οι συμβαλλόμενες τράπεζες, οι οποίες και επωμίζονται το κόστος διαχείρισης, ενώ συντονιστικό ρόλο θα έχει το ΤΕΜΠΜΕ. Ειδικότερα, προβλέπονται επιδοτήσεις για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες, με επιδότηση του επιτοκίου των δανείων, την απευθείας επιχορήγηση 30% του επιλέξιμου προϋπολογισμού και την 100% επιχορήγηση του κόστους ενεργειακής επιθεώρησης και έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα έως 2.500 ευρώ (διπλασιάζεται η μείωση του φόρου).

  

  • ΒΕΑ: ONE STOP SHOP ΜΟΝΟ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας με αφορμή πρόσφατες αναφορές σε σχεδιασμούς της κυβέρνησης σε σχέση με τη λειτουργία των "one stop shop" – (που είδαν το φως της δημοσιότητας στο πλαίσιο ανακοινώσεων για την προώθηση σχεδίου νόμου απλοποίησης διαδικασιών ίδρυσης – αδειοδότησης επιχειρήσεων) – σημειώνει ότι η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας πρέπει να αποτελέσουν τον κύριο και πρωταρχικό στόχο και σ' αυτή την κατεύθυνση "τα one stop shop" αποτελούν ένα απαραίτητο εργαλείο. Ωστόσο, το δίκτυο των Επιμελητηρίων της χώρας αποτελεί και τη μοναδική αξιόπιστη δομή που θα μπορέσει να τα λειτουργήσει λόγω της συσσωρευμένης εμπειρίας σε όλα τα επιχειρηματικά πεδία τονίζεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: ΕΒΕΑ