Με Πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ημαθίας, δόθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου από το Πρόεδρο του Επιμελητηρίου και τους Παραγωγικούς φορείς του Νομού.

Με Πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ημαθίας, δόθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου από το Πρόεδρο του Επιμελητηρίου και τους Παραγωγικούς φορείς του Νομού.

100318_synenteu3h_s_F25019.jpg«Ο Ελληνικός λαός είναι ο πιο απαισιόδοξος  που υπάρχει στην Ευρώπη,  η ψυχολογία όλων είναι σε άσχημη κατάσταση   και για το λόγο αυτό ζητείται ελπίδα», μ' αυτά τα λόγια, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Νικόλαος Ουσουλτζόγλου, έδωσε το στίγμα στην συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από κοινού και με άλλους παραγωγικούς φορείς του Νομού Ημαθίας την Τρίτη 16 Μαρτίου του 2010.

Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας κ. Αναστάσιος Κοντογουλίδης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, η Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νάουσας κ. Καλυψώ Χατζηιωάννου, ο Πρόεδρος των Επαγγελματοβιοτεχνών Βέροιας κ. Θωμάς Ζιώγας, ο Πρόεδρος των Επαγγελματοβιοτεχνών Νάουσας κ Ευστράτιος Προύσαλης, ο Πρόεδρος της Συντεχνίας Κρεοπωλών Βέροιας και εκπρόσωπος της ΓΕΣΕΒΕ κ. Θωμάς Χαρίσης, Ο Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ημαθίας κ. Δημήτρης Βογιατζής και ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Μάκης Ευφραιμίδης.

Ο  Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας παίρνοντας πρώτος το λόγο, ως οικοδεσπότης, κάλεσε του καταναλωτές της Ημαθίας να στηρίξουν την τοπική αγορά, να ζητάνε αποδείξεις και να αποκτήσουν πλέον  φορολογική συνείδηση. Επίσης σημείωσε ότι εδώ και δεκαετίες  το Ελληνικό κράτος μοίραζε ευημερία με ανύπαρκτο πλούτο καθώς δεν υπήρχαν επενδύσεις και παραγωγικότητα.

«Το Ελληνικό κράτος απασχολεί 1 εκ. δημόσιους υπαλλήλους. Γι' αυτό φταίμε εμείς, ενώ οι πολίτες συνειδητά επιβραβεύουν  πολιτικές παροχών και βολέματος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ουσουλτζόγλου.

Αναφερόμενος στα νέα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης τόνισε ότι αφορούν τους δημοσίους υπαλλήλους  και όσους έχουν εισόδημα πάνω από 30.000 Ευρώ ετησίως. «Αυτοί είναι που πλήττονται»,   και  πρόσθεσε λέγοντας: «Οι πολιτικοί μας δημιούργησαν αυτό το σύστημα βαρονίας βουλευτών και βολευτών. Φταίει το ρουσφέτι και το μπαχτσίσι».

Ο κ. Ουσουλτζόγλου   δήλωσε ακόμη ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση και κυρίως να δοθεί ελπίδα στον κόσμο. Εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ υποστήριξε ότι η ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί  μόνο με την αύξηση της παραγωγικότητας. Υπογράμμισε δε ότι πρέπει να ελεγχθούν οι τράπεζες για τα τεράστια κέρδη των προηγούμενων ετών, χαρακτήρισε τα μέτρα μη αναπτυξιακά, αλλά σημείωσε ότι το καινούργιο πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ, βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση.

Κλείνοντας, ο κ. Ουσουλτζόγλου  δήλωσε: «  υπάρχουν καλοί και κακοί έμποροι. Σαφώς υπάρχουν  και αυτοί που κλέβουν. Καλούμε  τους καταναλωτές να προσέχουν, να ζητούν αποδείξεις, να στηρίξουν την εγχώρια αγορά και τα προϊόντα.  Να καταγγέλλουν όποιον έμπορο δουλεύει δίχως απόδειξη, δίχως τιμολόγιο και δίχως απόδοση ΦΠΑ. Κάποτε πρέπει όλοι να σοβαρευτούμε. Να αποκτήσουμε φορολογική συνείδηση».

Ενσωμάτωση του ΦΠΑ στις τιμές

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας κ. Κοντογουλίδης, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι η κοινωνία πρέπει να λειτουργεί με αντικειμενικότητα και υπευθυνότητα. Επίσης είναι ανάγκη η πολιτεία  να αντιμετωπίζει ισότιμα όλους και να μην επιτρέπει την φοροδιαφυγή.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροια, μίλησε για κράτος του παραλόγου, αναφερόμενος στο καθεστώς των λαϊκών αγορών και των κινέζικων καταστημάτων.

«Πρέπει να παταχθεί η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή, εκεί είναι η ρίζα του κακού», είπε χαρακτηριστικά και  επεσήμανε « τα φορολογικά μέτρα θα έπρεπε να περιέχουν και αναπτυξιακούς παραμέτρους.

Ο κ. Κοντογουλίδης  επανέλαβε ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας με απόφαση του θα ενσωματώσει την αύξηση του ΦΠΑ στις ήδη υπάρχουσες τιμές έτσι ώστε να μην υπάρχουν περαιτέρω αυξήσεις.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος  είπε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη στήριξης των τοπικών αγορών, τονίζοντας ότι το εμπόριο συμβάλει στην αύξηση της απασχόλησης. Όσον αφορά το παραεμπόριο  είπε ότι δυστυχώς δεν το «άγγιξε» κανείς, ρίχνοντας ευθύνες στη Νομαρχία  και συγκεκριμένα στο Τμήμα Εμπορίου που διενεργεί και τους αντίστοιχους ελέγχους.

Καταλήγοντας ο κ. Παπαδόπουλος  αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας, ώστε να συντονιστούν όλοι οι φορείς για να στηριχθεί  η τοπική αγορά.

«Πρέπει να στηριχθούν οι μικρές βιοτεχνίες, ενώ δεν ακούμε τίποτα πλέον για τη δημιουργία ενός βιοτεχνικού πάρκου», δήλωσε ο Πρόεδρος  των Επαγγελμτοβιοτεχνών Νάουσας  κ. Προύσαλης. Είπε  μάλιστα ότι στη Νάουσα  η ανεργία έχει ξεπεράσει το 60% και η κατάσταση έχει πάρει δραματικές διαστάσεις.

Στην αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ εμπόρου και καταναλωτή , έκανε λόγο η Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νάουσας κ. Καλυψώ Χατζηιωάννου, ενώ ο Πρόεδρος  των Επαγγελμτοβιοτεχνών  Βέροιας κ Θωμάς Ζιώγας δήλωσε ότι υπάρχουν και νόμιμοι έμποροι  οι οποίοι πληρώνουν το ΦΠΑ και δεν έχουν εκκρεμότητες στα ασφαλιστικά τους ταμεία.

Ο κ. Δημήτρης Βογιατζής ως εκπρόσωπος των καταναλωτών  είπε ότι την οικονομική αυτή κρίση την πληρώνουν  δυστυχώς οι καταναλωτές. Επεσήμανε ότι οι καταναλωτές  θα πρέπει να αγοράζουν σύμφωνα μόνο με τις πραγματικές τους ανάγκες και όχι με αυτές που προωθούν  τα ΜΜΕ και οι διαφημιστές.

Τέλος Πρόεδρος της Συντεχνίας Κρεοπωλών  Βέροιας κ. Θωμάς Χαρίσης προέτρεψε όλους να σταματήσουν την μοιρολατρία και να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Χαρακτήρισε πολύ σημαντική την προσπάθεια που κάνει το Επιμελητήριο Ημαθίας και πρότεινε στους καταναλωτές να προβούν σ' ένα μποϋκοτάζ, να μην  επισκεφτούν πολυκαταστήματα, στηρίζοντας μόνο τοπικά  μαγαζιά και επιχειρήσεις.