ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 18 Φεβρουαρίου 2010

  • Σ.Ε.Β.Κ.: ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ

Την εκπόνηση ειδικού προγράμματος στήριξης των επιχειρήσεων της κλωστοϋφαντουργίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τα πρότυπα των αντίστοιχων προγραμμάτων που διεκδίκησαν και κέρδισαν η Ισπανία και η Πορτογαλία, ζήτησαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών και Α' Αντιπρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α., κ. Ε. Κούρταλης, και οι εκπρόσωποι του συνδέσμου από την υπουργό Οικονομίας, κ. Κατσέλη, στα πλαίσια συζήτησης των καίριων προβλημάτων της Κλωστοϋφαντουργίας μέσα στο σημερινό ασφυκτικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, προκειμένου να διαμορφωθεί μια συνολική πρόταση παρέμβασης για τον Κλάδο. Στο σχετικό υπόμνημα που παρέδωσαν οι εκπρόσωποι του συνδέσμου επισημαίνεται ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου μειώνουν προσωπικό και αντιμετωπίζουν την προοπτική διακοπής της λειτουργίας τους εντός του έτους. Ακόμη υπογραμμίζεται πως πρέπει να αποφευχθούν «φαινόμενα επιλεκτικής κρατικής συνδρομής σε μεμονωμένες επιχειρήσεις που στρεβλώνουν τον υγιή ανταγωνισμό».

  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΠΑ

Το ξεμπλοκάρισμα… τουλάχιστον πέντε ξένων μεγάλων επενδυτικών σχεδίων συνολικού ύψους 4 με 5 δισ. ευρώ επιδιώκει με ταχείς ρυθμούς η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σκοπεύει να εγκρίνει κάθε μήνα χρηματοδοτήσεις 800 με 900 εκατομμύρια ευρώ, ώστε στο 2010 να γίνουν δημόσιες επενδύσεις 10,3 δισ. ευρώ. Αυτές είναι οι κυριότερες ανακοινώσεις που έκαναν χθες η υπουργός Λ. Κατσέλη και ο υφυπουργός Σ. Αρναουτάκης οι οποίοι παρουσίασαν τις γενικές κατευθύνσεις του νέου νομοσχεδίου για το ΕΣΠΑ. Με τις διατάξεις του απλοποιούνται οι διαδικασίες για την εκταμίευση κοινοτικών κονδυλίων στις 13 περιφέρειες της χώρας και στα υπουργεία. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες και τον Μάρτιο θα είναι σε θέση να «τρέξουν» προγράμματα ενίσχυσης.

  • ΠΤΩΣΗ ΤΖΙΡΟΥ ΣΤΙΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Μεγάλη πτώση σημείωσε την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδη, σε σχέση με πέρυσι οι απώλειες είναι 15% με 20%.

  • ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

Την ανάπτυξη και εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Συστήματος Συνταγογράφησης, για την πλήρη, ηλεκτρονική καταγραφή των συνταγογραφήσεων σε όλους τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς της χώρας, προωθεί η Γενική Γραμματεία Εμπορίου (ΓΓΕ) του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Η ΓΓΕ προχώρησε ήδη στη δημοσίευση ανοικτής πρόσκλησης προς όλες τις εταιρείες που επιθυμούν να υποβάλουν γραπτά τις προτάσεις τους, σχετικά με την υλοποίηση του έργου, δημοσιοποιώντας τις βασικές προδιαγραφές του. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται από την ΓΓΕ να καταθέσουν τα στοιχεία τους σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα, 1η Μαρτίου 2010. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης-πρόσκλησης δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου (www.gge.gr).

Πηγή: ΕΒΕΑ