ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 19 Οκτωβρίου 2010

 

  • Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΟΡΑΜΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Η υψηλή φορολόγηση, η έλλειψη ρευστότητας, η γραφειοκρατία, οι αγκυλώσεις στην αγορά εργασίας και οι στρεβλώσεις του ασφαλιστικού συστήματος που έχουν να κάνουν με τις ασφαλιστικές εισφορές είναι τα πέντε  μεγάλα προβλήματα για την επιχειρηματική κοινότητα τόνισε ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α., κ. Κων. Μίχαλος, στο χθεσινό ΔΣ του Ε.Β.Ε.Α., στο οποίο παρίστατο και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μ. Χρυσοχοίδης. Τα αιτήματα προς το υπουργείο, όπως τα έθεσε ο κ. Μίχαλος είναι τα εξής: – Δώστε τέλος στο παραεμπόριο. Ενεργοποιήστε το ΤΕΜΠΜΕ του Αναπτυξιακού Νόμου των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, του ΕΣΠΑ – Συμψηφίστε τα χρέη του Δημοσίου προς τον Ιδιωτικό Τομέα, με τα αντίστοιχα χρέη Ιδιωτικού προς Δημόσιο Τομέα – Προχωρήστε σε πραγματική και ταχύτερη απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων, με μελέτη και σχεδιασμό και λαμβάνοντας πάντα υπόψη σας τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής πραγματικότητας – Προχωρήστε στην άμεση έκδοση των δεκάδων υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων, που απαιτούνται για την εφαρμογή του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος – Για κάθε νόμο που ψηφίζεται από τη Βουλή, εκτός από την Έκθεση Λογιστηρίου του Κράτους, θεσπίστε την υποχρέωση Αναλυτικής Έκθεσης για τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας – Προχωρήστε στην άμεση εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος κρατικών προμηθειών στο στενό και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, στα Νοσοκομεία και στους ΟΤΑ – Εφαρμόστε μέτρα στήριξης υπέρ των κλάδων που φέρνουν έσοδα, θέσεις εργασίας και πλούτο στην χώρα.

  • Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: 7 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2011

Επτά δισεκατομμύρια ευρώ θα εισρεύσουν στην αγορά μέχρι το τέλος του 2011 και συγκεκριμένα 2 δισ. ευρώ φέτος και άλλα 5 δισ. ευρώ του χρόνου, από την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Στην εξαγγελία αυτή προέβη ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας το απόγευμα στο Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Α.. Η ρευστότητα στην αγορά θα τονωθεί με χρήματα μέσω του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Επιχειρηματικότητας αλλά και Προγραμμάτων, όπως το JESSICA και το JEREMIE. Ενώ, αναφέρθηκε και στη μετεξέλιξη του ΤΕΜΠΜΕ μέχρι το τέλος του μήνα. Σε ότι αφορά το νέο Αναπτυξιακό Νόμο, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι θα είναι έτοιμος για διαβούλευση σε δύο εβδομάδες. Αναφέρθηκε ακόμα στη σημασία της ενίσχυσης της εξωστρέφειας και της προώθησης της νεανικής επιχειρηματικότητας. Τέλος, αναφέρθηκε σε δυσλειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αναφέροντας ότι «αποτελούσε ένα εργαλείο που δε λειτουργούσε καλά»

  

  • ΑΝΟΙΚΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΛΗΨΗΣ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2011 ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.

Ανοικτό άφησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία Eurostat, αναθεωρήσει σημαντικά προς τα άνω το ελληνικό έλλειμμα και χρέος, καθώς ερωτηθείς, χθες, αν η προς τα άνω αναθεώρηση των στοιχείων της Ελλάδας για το χρέος και το έλλειμμα κατά το 2009 θα έχει επιπτώσεις στην κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2011, ο  Επίτροπος για την Οικονομία Όλι Ρεν απάντησε καταφατικά.

  • ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Σχέδιο υπουργικής απόφασης για τη δημοσιοποίηση των φορολογικών δεδομένων στο σύνολο των φυσικών και νομικών προσώπων στο Internet, του καταλόγου δηλ. φορολογουμένων που συντάσσεται κάθε χρόνο από κάθε Δ.Ο.Υ., έχει υποβληθεί στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, όπως προκύπτει από δηλώσεις του γενικού γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Διομήδη Σπινέλλη. Ο κατάλογος περιέχει: -Το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία της επιχείρησης -Τον τίτλο και τα στοιχεία των φορολογούμενων -Το καθαρό εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερα επαγγέλματα -Το συνολικό καθαρό εισόδημα που υπόκειται σε φορολογία -Το φόρο που αναλογεί.

Πηγή: ΕΒΕΑ