Επικαιρότητα ΒΕΑ 19-10-2010

 

  • – Το «οπλοστάσιο» της κυβέρνησης για την στήριξη της απασχόλησης και την μείωση του ποσοστού της ανεργίας θα παρουσιάσει σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την διάρκεια ευρείας σύσκεψης με όλους τους κοινωνικούς εταίρους στο Μέγαρο Μαξίμου. Πρόκειται μια δέσμη προγραμμάτων συνολικού προϋπολογισμού 2,3 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά πρόκειται για 9 νέα προγράμματα εκ των οποίων αναμένεται να επιχορηγηθούν περισσότερες από 400.000 θέσεις εργασίας. Σημειώνεται ότι ήδη τρέχουν 8 προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ.

Το σύνολο των εργαζομένων που θα ενταχθούν στα προγράμματα αυτά ανέρχεται σε 660.000 καθώς θα αφορά ανθρώπους για ένταξη ή επανένταξη στην εργασία, άτομα με ειδικές ανάγκες, ειδικές ρυθμίσεις για τις γυναίκες, τους νέους κλπ.

Την εξειδίκευση των προγραμμάτων αναμένεται να κάνει στις 2 το μεσημέρι η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη με τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κουτρουμάνη και τον διοικητή του ΟΑΕΔ Ηλία Κικίλια. Σύμφωνα με την κ. Κατσέλη είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία και οι πόροι που είναι διαθέσιμοι για τον περιορισμό της ανεργίας από το ΕΣΠΑ, τα ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά και τον ΟΑΕΔ, προκειμένου να περιοριστεί η ανεργία.

Το σημαντικότερο πρόγραμμα ανάσχεσης του αυξανόμενου αριθμού των ανέργων αφορά την επιδότηση εργοδοτικών εισφορών σε 200.000 υφιστάμενες θέσεις εργασίας με στόχο την διατήρηση περισσότερων από 400.000,συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα επιδότησης των 200.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης θα διαρκέσει 18 μήνες  και ο συνολικός προϋπολογισμός του θα αγγίξει το 1 δισ. ευρώ. Έμφαση θα δοθεί σε ειδικές ομάδες εργαζομένων και ειδικότερα σε εργαζόμενους ηλικίας 50 ετών και άνω και σε άτομα με αναπηρία.

  • – Έκκληση προς τα κράτη μέλη της ΕΕ να συμφωνήσουν στην προώθηση αυστηρών δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων απηύθυνε ο Ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν, μετά τις δηλώσεις ορισμένων χωρών ότι ο ενθουσιασμός για μεγάλες αλλαγές έχει αρχίσει να φθίνει.

«Είναι η στιγμή της αλήθειας για τα κράτη μέλη της ΕΕ, αν εννοούν πραγματικά ότι επιθυμούν μια ενισχυμένη οικονομική διακυβέρνηση ή όχι», δήλωσε ο Όλι Ρεν λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο. Ο Ευρωπαίος επίτροπος υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις που διασφαλίζουν επιβολή των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας και έλεγχο του χρέους. Παράλληλα, άφησε ανοικτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία Eurostat , αναθεωρήσει σημαντικά προς τα άνω το ελληνικό έλλειμμα και χρέος, χαιρετίζοντας, παράλληλα, την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει δραστικά το δημοσιονομικό έλλειμμα και να πετύχει τους στόχους της.

  • – Νέο ριζοσπαστικό σύστημα προμηθειών χωρίς όμως να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό "Σκάι" ο υπουργός αναρωτήθηκε «γιατί πρέπει να γίνονται από το Δημόσιο οι διαγωνισμοί για τις προμήθειες ιατρικού υλικού». Με βάση τις δεσμεύσεις απέναντι στην τρόικα έχει γίνει ήδη ένας διαγωνισμός για καρδιοχειρουργικό υλικό και εκκρεμούν άλλοι δύο, για φίλτρα τεχνητού νεφρού και ορθοπεδικά υλικά. Ο κ. Λοβέρδος δεσμεύτηκε ότι στο εξής θα πληρώνονται σε πραγματικό χρόνο οι προμήθειες των νοσοκομείων. Εκτίμησε ότι με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομούνται ετησίως περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ.

  • – Στο διαδίκτυο θα δημοσιεύει το υπουργείο Οικονομικών καταλόγους με τα εισοδήματα των φορολογουμένων όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ο γενικός γραμματέας πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών κ. Διομήδης Σπινέλης.

Ο κ. Σπινέλης δήλωσε ότι ο τελευταίος φορολογικός νόμος προβλέπει τη δυνατότητα αυτή και ότι ήδη το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε συνεννόηση με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, προκειμένου να προωθήσει το μέτρο.

  • – Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, σημειώνοντας ότι «η οικονομική κατάσταση βαίνει βελτιούμενη». Ωστόσο υπογράμμισε ότι ακόμη ο δρόμος είναι μακρύς και γι΄αυτό δεν δικαιολογείται εφησυχασμός.

Μιλώντας στο 9ο Συνέδριο του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), επεσήμανε η χώρα διαθέτει τεράστιο αναπτυξιακό δυναμικό και η σημερινή κρίση θα μπορούσε να αποτελέσει τον καταλύτη που θα αναμορφώσει την οικονομία.

Σύμφωνα με το διοικητή της ΤτΕ, η χώρα βρίσκεται σήμερα στο μέσο μίας μεγάλης και πρωτοφανούς προσπάθειας, η οποία υπό τρείς προϋποθέσεις μπορεί να στεφθεί από επιτυχία.

Αιχμές κατά της Επιτροπής Ανταγωνισμού άφησε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από το βήμα της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

Απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες τόνισε: «Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν. Θα επιβάλλουμε τους νόμους. Οι νόμοι υπάρχουν για να τηρούνται. Η Ελλάδα θα σταματήσει να είναι χώρα για παιχνίδια κερδοσκοπίας χωρίς συνέπειες. Το κράτος οφείλει να προστατεύει τους πολίτες». Ο κ. Χρυσοχοΐδης παραδέχθηκε τη δυσλειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αναφέροντας ότι «αποτελούσε ένα εργαλείο που δε λειτουργούσε καλά», σημειώνοντας – απευθυνόμενος και στους επιχειρηματίες – ότι «πρέπει επιτέλους να μάθουμε να σεβόμαστε τους νόμους».

  • – Δέκα χιλιάδες συντάξεις δικαιούχων που έχουν αποβιώσει εξακολουθούν να εισπράττουν συγγενείς τους, ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός των διπλοσυνταξιούχων που μπορεί να παίρνουν δύο κατώτατες συντάξεις και, κατά συνέπεια, να εισπράττουν δύο φορές ΕΚΑΣ. Τα στοιχεία προκύπτουν από τους ελέγχους των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, μιλώντας στο εκλογικοαπολογιστικό συνέδριο της ομοσπονδίας των εργαζομένων του ΙΚΑ (ΠΟΣΕ ΙΚΑ) ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.

Ο κ. Κουτρουμάνης εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ενιαίο κέντρο συντάξεων που θα αρχίσει τη λειτουργία του από το τέλος Οκτωβρίου και η διασύνδεση των ασφαλιστικών ταμείων με τα ληξιαρχεία θα περιορίσουν σημαντικά τέτοια φαινόμενα.

  • – Συγκροτημένο πρόγραμμα εξυγίανσης για την αντιμετώπιση του συσσωρευμένου ελλείμματος που ανέρχεται στα 19 δισ. ευρώ δρομολογεί ο διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Όπως έκανε γνωστό χθες στο 20ο Συνέδριο ο κ. Σπυρόπουλος μελετάει τον περιορισμό των ασφαλιστικών πακέτων κάλυψης από 800 σε 5 με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής. Τα πακέτα κάλυψης αφορούν το ποσοστό εισφοράς εργοδοτών και εργαζομένων για κάθε κλάδο ασφάλισης.

Ακόμη η διοίκηση προσανατολίζεται στην αποκέντρωση του Ιδρύματος με τη δημιουργία 12 περιφερειακών διοικήσεων για τον περιορισμό των δαπανών και την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Παράλληλα, το προσεχές διάστημα αναμένεται να αποφασιστεί εάν ο κλάδος υγείας θα παραμείνει στο ΙΚΑ ή θα ενταχθεί σε ένα δημόσιο ή εθνικό οργανισμό υγείας.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ Βασίλης Κόκκαλης, η εισφοροδιαφυγή έχει ανέλθει στα 4 δισ. ευρώ, οι εργοδοτικές οφειλές στα 6 δισ. ευρώ και οι οφειλές του κράτους στα 9 δισ. ευρώ. Οι συνδικαλιστές, περιέγραψαν με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο ΙΚΑ. Οι ετήσιες απώλειες λόγω των λόγω των διογκωμένων υγειονομικών δαπανών φτάνουν τα 3,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 δισ. ευρώ αφορούν την συνταγογράφηση.

Την ίδια ώρα οι κενές οργανικές θέσεις διοικητικού και υγειονομικού προσωπικού ανέρχονται σε 7.000, με συνέπεια να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολος ο αποτελεσματικός έλεγχος και η ενίσχυση της λειτουργίας του Ιδρύματος.

  • – Ανάβει το πράσινο φως για την ίδρυση εμπορευματικών κέντρων, με εγκύκλιο την οποία εξέδωσε ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας.

Με την εγκύκλιο, η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και στο Εθνικό Τυπογραφείο («Διαύγεια»), διευκρινίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ίδρυσης, καθορίζονται οι προδιαγραφές για τις μεταφορικές υποδομές καθώς και ο τρόπος υποβολής δικαιολογητικών και νομιμοποιητικών εγγράφων για Εμπορευματικά Κέντρα έκτασης άνω των 100 στρεμμάτων, άνω των 200 στρεμμάτων και άνω των 500 στρεμμάτων.

  • – Σε αυστηρούς ελέγχους στις επιστροφές του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ για το πετρέλαιο θέρμανσης που διαθέτουν πρατηριούχοι και πωλητές προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. Όπως προβλέπεται σε απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, σε περίπτωση όπου οι ίδιοι ή και οι σύζυγοί τους έχουν οφειλές προς το δημόσιο ή δεν έχουν υποβάλλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος θα παγώνουν οι επιστροφές.

Σύμφωνα με την απόφαση, για όσους δικαιούχους επιστροφών φόρων διαπιστώνεται -μετά από έλεγχο των στοιχείων του ΗΦΑΙΣΤΟΣ- ότι είναι φορολογικά ενήμεροι οι επιστροφές θα πιστώνονται κανονικά στον τραπεζικό τους λογαριασμό

Πηγή: ΒΕΑ