ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 2 Σεπτεμβρίου 2011

 

  • ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΟΎΝΤΑΙ ΤΑ ΟΝΌΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΟΦΕΙΛΕΤΏΝ

Εντός των επόμενων 15 ημερών θα γίνει η δημοσιοποίηση των στοιχείων μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου σε ειδικό διαδικτυακό τόπο του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Βενιζέλος, η δημοσιοποίηση αφορά εκείνους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ (αρχική οφειλή) για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

  • ΕΣΕΕ: ΣΤΟ 25% Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ ΣΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΘΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Την υψηλότερη πτώση της τελευταίας τριετίας σημείωσε αυτό το καλοκαίρι, κατά την περίοδο των εκπτώσεων, ο τζίρος στο λιανεμπόριο, έναντι πτώσης 15% το καλοκαίρι του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. Σε ορισμένες περιοχές της χώρας, η μείωση έφθασε έως και το 60%. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνών της ΕΣΕΕ (ΙΝ.ΕΜ.Υ) σε 84 εμπορικούς συλλόγους όλης της χώρας για την πορεία των θερινών εκπτώσεων. Από την έρευνα προκύπτει ότι οι πωλήσεις των εμπορικών επιχειρήσεων ήταν, κατά γενική ομολογία, μειωμένες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου χρόνου, ενώ όσοι δήλωσαν είτε αύξηση είτε ότι κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα ανήκουν στις νησιωτικές περιοχές και επηρεάζονται άμεσα από την αύξηση της επισκεψιμότητας των αλλοδαπών τουριστών. Επίσης, χαρακτηριστικό είναι ότι στις νησιωτικές και τουριστικές περιοχές ήταν αξιοσημείωτη η έλλειψη των Ελλήνων τουριστών και αντίστοιχα αισθητή η μείωση στα ταμεία των καταστημάτων των θερινών προορισμών που προτιμούν οι ελληνικές οικογένειες. 

  • ΜΕΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ 1Η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ Ε9

Μετατίθεται για την 1η Δεκεμβρίου, η έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9), όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών, ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί πως η ηλεκτρονική υπηρεσία θα ξεκινούσε από την 1η Σεπτεμβρίου και θα παρέμενε ανοιχτή έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Υποχρεωμένοι να υποβάλλουν εφέτος δήλωση Ε9 είναι όσοι είχαν μεταβολή το 2010 στην ακίνητη περιουσία ή την οικογενειακή τους κατάσταση. Στην περίπτωση γάμου, υποβάλλεται Ε9 μόνον εφόσον η σύζυγος έχει κάποιο εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο.

  • ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ: ΣΕ ΧΑΜΗΛΟ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

          Απογοητευτικά ήταν τα αποτελέσματα για τον ελληνικό μεταποιητικό τομέα και τον Αύγουστο, με τον Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της Markit να βυθίζεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών. Οι λειτουργικές συνθήκες εξακολούθησαν να επιδεινώνονται, με ραγδαία πτώση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών καθώς εξασθένησε η ζήτηση κατά τη διάρκεια του μήνα. Αντιθέτως, η ζήτηση από το εξωτερικό για ελληνικά προϊόντα βελτιώθηκε και ο ρυθμός αύξησης των νέων παραγγελιών εξαγωγών επιταχύνθηκε καταγράφοντας υψηλό 40 μηνών. Ωστόσο, τόσο η απασχόληση όσο και οι αγορές προμηθειών μειώθηκαν και πάλι απότομα. Ο κύριος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών -ένας σύνθετος δείκτης, ο οποίος έχει σχεδιαστεί προκειμένου να παρέχει μια συνοπτική εικόνα της απόδοσης στη μεταποιητική οικονομία- έκλεισε στις 43,3 μονάδες τον Αύγουστο, τιμή ελαφρώς χαμηλότερη από τις 45,2 μονάδες του Ιουλίου, υποδεικνύοντας ακόμα μία σημαντική επιδείνωση των επιχειρησιακών συνθηκών στα εργοστάσια των Ελλήνων παραγωγών.

Πηγή: ΕΒΕΑ