Επικαιρότητα ΒΕΑ 2-9-2011

ΒIOTEXNIKO ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΤΥΠΟΥ ΕΚΔΟΣΕΩΝ

ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ                                                                  Αθήνα, 2-9-2011

Επικαιρότητα

  • – Διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου με τους επικεφαλείς της τρόικας, που έγιναν χθες τα μεσάνυχτα. Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με πληροφορίες, διαφώνησαν για το έλλειμμα, καθώς το οικονομικό επιτελείο υποστήριζε ότι εξαιτίας της ύφεσης αυξάνεται περαιτέρω. Ειδικότερα αναμένεται να διαμορφωθεί από το 7,6% στο 8,1% έως 8,2% περίπου του ΑΕΠ, διαφορά που, κατά την κυβέρνηση, καλύπτεται χωρίς πρόσθετα μέτρα.

Από την πλευρά της, η τρόικα εκτιμά ότι το έλλειμμα διαμορφώνεται περίπου σε 8,6% έως 8,7% του ΑΕΠ και οφείλεται σε παραλήψεις και αποκλίσεις της κυβερνητικής πολιτικής, ζητώντας την λήψη πρόσθετων μέτρων.

  • – Έκκληση προς όλους τους επιχειρηματίες του κλάδου εστίασης που μιλούν για «στάση πληρωμών προς το Δημόσιο» λόγω της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ απευθύνει η κυβέρνηση ώστε να μην προχωρήσουν σε ενέργειες «που υπονομεύουν τον αγώνα που δίνουμε όλοι και αφορά το μέλλον όλων μας», επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός Ηλίας Μόσιαλος.

  • – Την παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος στη διαδικασία διάσωσης εμπορικών τραπεζών που κινδυνεύουν με κατάρρευση αναβαθμίζει σημαντικά το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής εποπτείας, που κατέθεσε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

  • – Εντός των επόμενων 15 ημερών θα γίνει η δημοσιοποίηση των στοιχείων μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου σε ειδικό διαδικτυακό τόπο του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, η δημοσιοποίηση αφορά εκείνους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ (αρχική οφειλή) για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

  • – Σειρά τροποποιήσεων επέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα και τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής.

  • – Διπλάσια πρόστιμα επέβαλε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου για αγορανομικές παραβάσεις τους πρώτους 8 μήνες του έτους σε σχέση με ολόκληρο το 2010.

  • – Ακινητοποιημένοι σήμερα οι συρμοί του Μετρό και του Ηλεκτρικού λόγω 24ωρης απεργίας των εργαζομένων. Συγκέντρωση στις 10 το πρωί έξω από το υπουργείο Μεταφορών. Διακοπή στα δρομολόγια του Ηλεκτρικού και το Σαββατοκύριακο 3-4/9 στο τμήμα Ομόνοια – Πειραιάς, λόγω έργων ανακαίνισης.

  • – Συμβατή με το Σύνταγμα έκρινε το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας τη θέσπιση πληθυσμιακών κριτηρίων για την ίδρυση νέων φαρμακείων, επικαλούμενο λόγους δημοσίου συμφέροντος. Ωστόσο, λόγω της σοβαρότητας του θέματος το τμήμα παρέπεμψε για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου.

  • – Διαφωνία έχει προκύψει μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και των αρχών της ευρωζώνης σχετικά με την ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης των ευρωπαϊκών τραπεζών. To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι απαιτείται κεφαλαιακή ενίσχυση της τάξης των 200 δισ. ευρώ ώστε να θωρακιστούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες ενόψει μιας πιθανής ύφεσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφισβητεί ευθέως τη μεθοδολογία υπολογισμών του ΔΝΤ.

Πηγή: ΒΕΑ