ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 2 Σεπτεμβρίου 2014

 

Ø ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ Η ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΑ ΝΕΟΦΥΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 21:00

Μια μέρα της εβδομάδας για γνωριμία της Θερμοκοιτίδας με το κοινό! Κάθε Τρίτη και για όλο τον μήνα Σεπτέμβριο, ξεκινώντας από αύριο 2 Σεπτεμβρίου, η Θερμοκοιτίδα νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας – ΘΕΑ θα είναι ανοιχτή όλη τη μέρα μέχρι τις 21:00, όπου θα μπορεί κανείς να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις, να γνωριστεί με την ομάδα υποστήριξης και να ενημερωθεί για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και δράσεις της. Επίσης, θα υπάρχει δυνατότητα για τη συμπλήρωση της αίτησης συμμετοχής επί τόπου, για την υποστήριξη όποιου χρειάζεται βοήθεια.Οι αιτήσεις του πρώτου κύκλου ένταξης στη Θ.Ε.Α. ξεκίνησαν και συνεχίζονται έως 30 Σεπτεμβρίου. ­ Πληροφορίες για το πρόγραμμα και για συμμετοχή στο http://www.theathensincube.gr/ και στα τηλέφωνα 211-1036900-2, 210-3631317, 210-3382253.

 

ØΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΓΕΜΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ

Μπαράζ νομοθετικών διατάξεων για την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών στις εξαγωγές ανήγγειλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης παρουσιάζοντας προσχέδιο νόμου για την περαιτέρω απλοποίηση του εξαγωγικού εμπορίου, καθώς και των προ τελωνειακών και τελωνειακών διαδικασιών. Ο κ. Μηταράκης προσδιόρισε ορισμένες από τις αλλαγές που είναι η διεύρυνση του θεσμού του εγκεκριμένου εμπόρου, η αξιοποίηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) και των επιμελητηρίων για σειρά διαδικασιών όπως τα πιστοποιητικά καταγωγής. Επίσης το προσχέδιο νόμου απλοποιεί την εξαγωγή προϊόντων διττής χρήσης.

 

ØΛΕΥΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Λευκό μητρώο επιχειρήσεων για να κινητροδοθητούν όσοι επιχειρηματίες είναι συνεπείς, πρότεινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης, που συνεδρίασε για πρώτη φορά υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Ο υπουργός Εργασίας, Ι. Βρούτσης, αναφέρθηκε στη θεσμοθέτηση του λευκού μητρώου επιχειρήσεων, μέσω του οποίου θα «πριμοδοτούνται» οι συνεπείς επιχειρήσεις με μειωμένους ελέγχους, και σε δεύτερη φάση με πιθανή μείωση εισφορών.

 

Ø ΣΤΟ 0,3% Η ΥΦΕΣΗ ΤΟ Β΄ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2014

Κατά 0,3% μειώθηκε το ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο εφέτος και παρά το γεγονός ότι η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) αναθεώρησε οριακά επί τα χείρω την αρχική εκτίμησή της (ύφεση 0,2%), είναι σαφείς οι ενδείξεις ότι η ελληνική οικονομία οδηγείται σταδιακά- εκτός εάν αλλάξουν τα δεδομένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο-, σε τερματισμό τής εξαετούς ύφεσης.

 

ØΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΡΟΔΑΚΙΝΩΝ ΠΟΥ ΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ

Αυξημένες, σε ό,τι αφορά στις ποσότητες, είναι τελικά οι ελληνικές εξαγωγές ροδάκινων σε σχέση με πέρυσι, παρά το ρωσικό εμπάργκο. Ωστόσο η αύξηση αυτή δεν θα μεταφραστεί σε έσοδα για τους παραγωγούς, καθώς οι τιμές έχουν συμπιεστεί.  Σε ό,τι αφορά στο συνολικό μέγεθος των εξαγωγών εκτιμάται ότι θα παραμείνουν σταθερές φέτος σε σχέση με το 2013 στα 27 δισ. ευρώ, σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Εξωστρέφειας.

 

ØΥΠ.ΟΙΚ.: ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΑ «ΚΛΕΙΣΤΑ» ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Χαρδούβελη, συστήθηκε νέα 40μελής επιτροπή με εκπροσώπους από όλα τα συναρμόδια υπουργεία και τις γραμματείες για την καταγραφή των «κλειστών» επαγγελμάτων. Ρόλος της επιτροπής είναι, εντός τριών μηνών,  να καταγράψει τα επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των υπηρεσιών, να αποτιμήσει εάν αυτά «απελευθερώθηκαν», να καταγράψει εάν υπάρχουν εμπόδια για την «απελευθέρωσή» τους και να προτείνει, με βάση τη διεθνή πρακτική, νέο γύρο για «άνοιγμα επαγγελμάτων».