ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 22 Φεβρουαρίου 2011

 

  • Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ Ο ΠΙΟ ΑΣΥΝΕΠΗΣ ΟΦΕΙΛΕΤΗΣ

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ απέστειλε επιστολή στους υπουργούς Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα να ενσωματωθεί άμεσα στην ελληνική νομοθεσία η κοινοτική οδηγία η οποία προβλέπει την υποχρέωση αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις σε διάστημα που δε θα υπερβαίνει τις 30 εργάσιμες ημέρες για την συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων και τις 60 ημέρες για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας. Όπως επισημαίνει ο κ. Μίχαλος το ελληνικό δημόσιο αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο και πλέον ασυνεπή οφειλέτη, με τις υποχρεώσεις του προς τις επιχειρήσεις να ξεπερνούν τα 7,1 δις ευρώ και τις καθυστερήσεις αποπληρωμής να υπερβαίνουν σε πολλές περιπτώσεις τις 330 ημέρες προκαλώντας ασφυξία στην ελληνική αγορά.

  • ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ: ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΚΑΤΑ 41,8 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ 2010

Αύξηση κατά 3,5 δισ. ευρώ σημειώθηκε στο χρέος της Κεντρικής Διοίκησης της χώρας στο δ' τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών. Το συνολικό χρέος της ανήλθε τον Δεκέμβριο 2010 στα 340,3 δισ. ευρώ έναντι 336,8 δισ. στις 30/9/10. Σε ετήσια βάση το χρέος αυξήθηκε κατά 41,8 δισ. περίπου ή 14%. Κατά 1,2 δισ. αυξήθηκαν σε τριμηνιαία βάση και οι εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου φθάνοντας τα 25,9 δισ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα, τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου μειώθηκαν δραστικά κατά 4 δισ. πέφτοντας στα 7,2 δις.

  • ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΧΤΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Αυστηρότερο γίνεται πλέον το καθεστώς των ποινών, χρηματικών και στερητικών της προσωπικής ελευθερίας, για όσους συλλαμβάνονται να φοροδιαφεύγουν. Στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή περιλαμβάνεται τελικά η ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής. Το νέο «ποινολόγιο» περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αυτόφωρο για μη απόδοση ΦΠΑ έστω και ενός ευρώ, ή για μη έκδοση 10 αποδείξεων αξίας 500 ευρώ, αλλά και φυλάκιση ενός έτους για χρέος άνω των 5.000 ευρώ ή κάθειρξη μέχρι 20 χρόνια για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής. Από την άλλη πλευρά το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, περιλαμβάνει σειρά φορολογικών κινήτρων προς τις επιχειρήσεις. Μειώσεις φορολογικών συντελεστών, διευκολύνσεις για την καταβολή του ΦΠΑ, δόσεις για την εξόφληση φόρων κ.ά.

  • ΕΣΕΕ: ΤΑ ΛΟΥΚΕΤΑ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ 8 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Περίπου 8 δισ. ευρώ θα χάσει το ελληνικό δημόσιο από τη φορολόγηση- χωρίς να συνυπολογίζονται οι έκτακτοι φόροι και εισφορές- εάν κλείσουν μέσα στον επόμενο χρόνο 120.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως προκύπτει από έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου καθώς οι 6 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις έχουν πλέον ζημιές. Τα λουκέτα είναι γύρω στις 65.000 το 2010 και τα χαμένα έσοδα για το δημόσιο είναι γύρω στα 3 δισ. ευρώ και αναμένεται ότι με το τέλος των εκπτώσεων θα αυξηθούν οι χρεοκοπίες.

Πηγή: ΕΒΕΑ