ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 22-24 Ιανουαρίου 2011

 

  • ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

Ελέγχους με τα laptop ανά χείρας σε μεγάλες επιχειρήσεις που είναι ύποπτες για φοροδιαφυγή ξεκινούν οι ελεγκτές των εφοριών και των ελεγκτικών κέντρων με το νέο πληροφοριακό σύστημα ELENXIS. Τις πρώτες δέκα υποθέσεις που βρίσκονται στο «μάτι» των φοροελεγκτών ανίχνευσε το Elenxis, με την εφαρμογή 400 κριτηρίων (κανόνων) κινδύνου φοροδιαφυγής. Πρόκειται για ένα νέο point system. Για κάθε κριτήριο κινδύνου αντιστοιχεί συγκεκριμένος αριθμός μορίων που αποτυπώνουν το βαθμό επικινδυνότητας για φοροδιαφυγή. Οι επιχειρήσεις με τα περισσότερα μόρια θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα με διαδικασίες – εξπρές. Μέσω λάπτοπ οι ελεγκτές έχουν ασύρματη πρόσβαση στις βάσεις φορολογικών δεδομένων του Taxis και έχουν στη διάθεσή τους πλήρη εικόνα για την ελεγχόμενη επιχείρηση, όπως τα πλήρη στοιχεία του φορολογικού μητρώου της, το ιστορικό παραβάσεων, ληξιπρόθεσμες οφειλές, αποτελέσματα διασταυρώσεων, δεδομένα των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί, τα οχήματα που έχει στην κυριότητά της η ελεγχόμενη επιχείρηση.

  • ΣΥΣΤΗΝΕΤΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Στη σύσταση Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προχωρά άμεσα η κυβέρνηση με την κατάθεση στο Συμβούλιο Επικρατείας του σχετικού σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος. Οι δύο υπηρεσίες θα έχουν πανελλαδική εμβέλεια, θα υπάγονται στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με 242.650 ευρώ για το 2011 και 212.000 για το 2012.

  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ 4 ΔΙΣ

Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Χρυσοχοϊδης, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το υπουργείο στη Θεσσαλονίκη, με θέμα την ανάπτυξη της Βορείου Ελλάδος, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι στις 15 Μαρτίου αναμένεται η πρώτη προκήρυξη επενδυτικών σχεδίων του νέου επενδυτικού νόμου, προϋπολογισμού 2 δις ευρώ και τον Οκτώβριο τελικά θα ακολουθήσει η δεύτερη προκήρυξη ισόποσου προϋπολογισμού, ενώ ο προϋπολογισμός των χρηματοδοτήσεων της Ε.Ε. για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα παραμείνει στις 500.000 ευρώ για το 2011. Ο κ. Χρυσοχοϊδης συνέχισε αναγγέλλοντας την κατάθεση του νομοσχεδίου για την απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης βιομηχανικών και μεταποιητικών μονάδων, βιομηχανικών περιοχών και βιομηχανικών πάρκων, αλλά και τεχνικών επαγγελμάτων στη Βουλή.

  • ΕΒΕΑ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΣΠΑ – ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ»

Το ΕΒΕΑ, σε συνεργασία με ΕΛΑΝΕΤ, (Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης προγραμμάτων του Ε.Σ.Π.Α και  Εταίρο, του ΕΦΕΠΑΕ για τις Περιφέρειες Αττικής, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου) και με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε) διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: Παρουσίαση του Προγράμματος : «Πράσινος Τουρισμός», την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 4:30 μ.μ., στην αίθουσα του 8ου ορόφου του Ε.Β.Ε.Α. Σκοπός του ανωτέρω προγράμματος είναι η ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης των εμπλεκομένων στην τουριστική διαδικασία και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης των τουριστικών επιχειρήσεων, μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιριακών τους εγκαταστάσεων, της εξοικονόμησης ενέργειας, της σωστής διαχείρισης των απορριμμάτων τους, κ.ά. Περισσότερες πληροφορίες και Δηλώσεις συμμετοχής στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΒΕΑ www.acci.gr/Σημαντικές Ανακοινώσεις, καθώς και στο Τμήμα Προγραμμάτων και Κατάρτισης του Ε.Β.Ε.Α., Ακαδημίας 7, (4ος όροφος) τηλ:2103382245, 2103382234 (fax: 210 3626644 & 210 3624643).

Πηγή: ΕΒΕΑ