ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 24 Μαρτίου 2011

 

  • ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ

Με σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, οι προγραμματισμένες εκλογές των Επιμελητηρίων για το διάστημα 15 Μαρτίου έως 15 Απριλίου μετατίθενται για το διάστημα 15 Νοεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου μετά από εισήγηση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, λόγω της επικείμενης έναρξης της λειτουργίας του Γ.Ε.Μ.Η. στην αρχικά προγραμματισμένη περίοδο των εκλογών και της ανάγκης αναμόρφωσης της επιμελητηριακής νομοθεσίας.

  • ΑΠΕΙΛΗ ΛΟΥΚΕΤΟΥ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας δήλωσε χθες στη Βουλή, ότι το υπουργείο έχει στα χέρια του λίστα μεγαλοοφειλετών, την οποία παρακολουθεί στενά. Υπογράμμισε ότι η ευκαιρία που δίδεται με το ήδη ψηφισθέν φορολογικό νομοσχέδιο για διευθέτηση από τις επιχειρήσεις της καταβολής των εισφορών είναι η τελευταία γιατί ξεκινά το πρόγραμμα της αναγκαστικής είσπραξης εισφορών και προειδοποίησε για βαρύτατες συνέπειες σε όσους δε ρυθμίσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

  • ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ ΧΡΕΩΝ

Τη δημοτική φορολογική ενημερότητα εισήγαγε το υπουργείο Οικονομικών. Σε προσθήκη που κατατέθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπεται ότι οι δήμοι και οι περιφέρειες θα διαβιβάζουν υποχρεωτικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών τις οφειλές που έχουν οι δημότες. Οι εφορίες θα ελέγχουν τα χρέη των φορολογούμενων προς τους ΟΤΑ και δε θα δίνουν φορολογική ενημερότητα αν οι οφειλές δεν έχουν εξοφληθεί. Σε αντίστοιχη περίπτωση που το Δημόσιο οφείλει ποσά σε φορολογούμενο, τότε θα γίνεται συμψηφισμός.

  • ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΑΠΟ 1η ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Από 1η Απριλίου 2011 όλες οι συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων που υπερβαίνουν σε αξία τα 3.000 ευρώ θα γίνονται υποχρεωτικά με χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή τραπεζικών επιταγών.

Πηγή: ΕΒΕΑ