Επικαιρότητα ΒΕΑ 23-3-2011

  • – Πρόσθετα φοροεισπρακτικά μέτρα και μειώσεις δαπανών, πέραν του ποσού των 1,74 δισ. ευρώ, που προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο, επιβάλλουν οι δραματικές υστερήσεις των φορολογικών εσόδων, στο πρώτο δίμηνο του 2011, οι οποίες συνεχίστηκαν και στις αρχές Μαρτίου, προκαλώντας έντονη ανησυχία στο υπουργείο Οικονομικών. Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε χθες ότι τα διορθωτικά μέτρα για την αναχαίτιση του ελλείμματος του φετινού προϋπολογισμού θα ληφθούν τον επόμενο μήνα, ενώ θα επεκταθούν και στα έσοδα, πέραν των δαπανών.

  • – Μείωση 9,1% παρουσίασαν τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού το δίμηνο Ιανουάριου – Φεβρουάριου 2011 και ανήλθαν σε 7.950 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού. Τα προσωρινά στοιχεία που είχαν δημοσιευθεί στις 11 Μαρτίου έκαναν λόγο για μείωση 9,2%.

  • – Τους πρώτους συμβούλους για την αξιοποίηση μέρους της δημόσιας περιουσίας αναμένεται να ορίσει αύριο κατά τη συνεδρίασή της η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων. Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στο πλαίσιο ημερίδας για το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, έως το τέλος του δευτέρου τριμήνου θα έχει κλείσει το θέμα των συμβούλων για την συντριπτική πλειοψηφία του προγράμματος.

  • – Διευρύνθηκε η διαφορά απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού Bund, καθώς οι ανησυχίες για την Ιρλανδία ασκούσαν πιέσεις στα ομόλογα των χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης. Το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφωνόταν στις 935 μονάδες βάσης, 16 μονάδες υψηλότερα σε σχέση με τη Δευτέρα.

  • – Μειωμένες κατά 25% είναι σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ οι ζημίες 15 δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών. Μείωση 32% στα έξοδα και κατά 14% στο συνολικό αριθμό των εργαζομένων. Πιο αναλυτικά, με βάση τα μηνιαία στοιχεία εσόδων, εξόδων και απασχόλησης για 15 ΔΕΚΟ που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΟΙΚ, τον Ιανουάριο του 2011 παρουσιάζεται μείωση των ζημιών των εταιρειών κατά 25%, στα 33,4 εκατ. ευρώ, έναντι 44,5 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2010.

  • – Περίπου 15.000 συνταξιούχοι χάνουν το ΕΚΑΣ καθώς με βάση τις νέες ρυθμίσεις υπερβαίνουν τα εισοδηματικά κριτήρια, ωστόσο όπως υποστήριξε σε δηλώσεις του στον Real FM ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, με την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων κατά 4%, θα αυξηθεί και ο αριθμός εκείνων που θα συμπληρώνουν τα κριτήρια.

  • – Οι εφορίες δεν θα χορηγούν φορολογική ενημερότητα σε όσους φορολογούμενους έχουν οφειλές προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), σύμφωνα με προσθήκη που κατατέθηκε στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

  • – Ολοκληρώθηκε η επί των άρθρων συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, ενώ σήμερα το μεσημέρι θα διεξαχθούν και οι ονομαστικές ψηφοφορίες που έχει ζητήσει ο ΛΑΟΣ σε μια σειρά από διατάξεις, περιλαμβανόμενης και αυτής για το Μέγαρο Μουσικής.

  • – Την εκτίμηση ότι στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής, την Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες, θα υιοθετηθεί στο σύνολό της η απάντηση της Ευρωζώνης στην κρίση δημόσιου χρέους, εξέφρασε χθες ο εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου, Ολι Ρεν.

Αργυρώ Μαυρούλη
Δημοσιογράφος

Πηγή: ΒΕΑ